| Mart 2008

Februarski šok

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Pobeda Borisa Tadića u senci samoproglašene nezavisnosti Kosova * Mitinzi, demonstracije, destrukcije * Prinudni odmor za 535 radnika „Gorenja” * „Krušikovo” naoružanje za Irak * Tamnavski ratari u Veroni * Ljiška banja – topla voda * Prizemljenje Pokreta za Valjevo * Novi Valjevski muzej – kulturni događaj 2007 * Oratorka Milica Milić * Nigde ‘lada nema...

1. Na stogodišnjicu smrti pisca Milovana Glišića prigodni programi u osnovnoj školi koja nosi njegovo ime i prva repriza predstave Male scene „Zverinjak” * Na Ubu održan Drugi bogomoljački sabor.

2. Iz „Jugoimporta” zvanično saopšteno da u okviru velikog izvoznog programa za Irak „Krušikovoj” namenskoj proizvodnji pripada posao vredan 32 miliona dolara * Decembarski prosek plata u Srbiji bio je oko 35 hiljada dinara, u Valjevu je oko 29 hiljada.

3. U drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji pobedio demokratski kandidat Boris Tadić sa 50,57 odsto glasova, dok je radikala Tomislava Nikolića podržalo oko 48 odsto birača. Na birališta je izašlo gotovo dve trećine glasača a u Valjevu 70,7 odsto. Tradicionalno veliki odziv zabeležen je u svim susednim opštinama od 69 u ubskoj do 78 odsto u lajkovačkoj. U Valjevu je Boris Tadić stekao 54,4 odsto glasova a Tomislav Nikolišć 45,6 odsto. Kandidat radikala je dobio više glasova u ostalim opštinama našeg kraja, osim u Ljigu gde je Boris Tadić stekao 50,35 odsto glasova.

4. Valjevska firma „Olimp MB” kupila 70 odsto akcija Valjevske kožare * Osečinska opština nagradila 12 majki sa troje i više dece. Ohrabruje što su sve one iz podgorskih sela. Među njima je Mladenka Marković iz Gornjeg Crniljeva koja je prošle godine rodila i četvrto dete.

5. Javno hapšenje za finansijske malverzacije osumnjičenog fudbalera Dragana Džajića sve nas je pogodilo. Jer, hoće li iko od legendi naše mladosti ostati neokaljan? * Valjevsku firmu „Iva farm” konkurenti osumnjičili da su njene AD kapi za bebe zdravstveno neispravne, što je nadležna inspekcija ubrzo demantovala * Povodom stogodišnjice smrti Milovana Glišića u Valjevskoj biblioteci o njemu besedio književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov * Stručnjaci Fakulteta za tehničke nauke iz Novog Sada rade studiju o 45 parkirališta u centru Valjeva. U tome im na terenu pomažu učenici saobraćajnog smera Tehničke škole.

6. U Istraživačkoj stanici u Petnici počela ovogodišnja sezona seminara za 738 srednjoškolaca * „Krušikova” privatizovana Fabrika lovačke municije najavljuje skoru izgradnju nove fabrike u Lukavcu vredne milion i po evra * Štamparstvo je sada najuspešnija grana privređivanja u Valjevu. Svih 70 štampara ima posla a najjači je „Bosis”, vodeći srpski proizvođač štampane ambalaže.

7. U Regionalnoj privrednoj komiri sa nadležnim ministarstvom potpisan Sporazum o otvaranju Centra za dijasporu iz kojeg bi do jula trebalo da stignu prvi projekti. Nekolicina naših preduzetnika iz inostranstva, koji su ovde započeli posao, skreću pažnju da im je u prvom planu poslovni a ne patriotski interes.

8. Na sajam poljoprivrede u Veroni otputovalo 25 tamnavskih ratara * Nemačka agencija za tehničku saradnju donacijom od 60.000 evra pomogla otvaranje odeljenja poslovnih administratora u Ekonomskoj školi, tzv. virtuelno preduzeće * Na takmičenju za najbolje mlade govornike u Valjevu pobedila gimnazijalka Milica Milić, a slede je, takođe gimnazijalci, Miloš Malović i Filip Stanić * U Narodnom muzeju otvorena izložba arhivskih dokumenata o odnosima Tita i Staljina.

10. Pokret za Valjevo istupio iz sastava Liberala Srbije i odlučio da se vrati izvornim principima zalaganja za građansko, evropsko Valjevo. Predsednik Pokreta je primarijus dr Ilija Tripković.

11. Ministarstvo zdravlja, ipak naložilo povlačenje Iva-farminih AD kapi za bebe, dok ne budu registrovane kao lek * Valjevo je među 16 odabranih gradova u Srbiji u kojima će do leta biti održana serija od 14 besplatnih koncerata umetničke muzike * Ministarstvo za ekologiju izdvojilo devet miliona dinara za saniranje privremene deponije u Valjevu.

12. Na Divčibarama posle sedam godina otvorena ambulanta u kojoj će lekari danonoćno dežurati * Privremeni organ u Valjevu ozvaničio Strateški plan socijalne zaštite i program izgradnje Centra za stare na Majdanu * Zbog nesuglasica oko usvajanja predloga ovogodišnjeg budžeta u Osečinskoj skupštini se potukli predsednik lokalnog odbora Demokratske stranke i načelnik opštinske uprave!

13. Zbog problema sa električnim napajanjem i tehničkim prijemom kasni useljenje prvih 70-tak stanova za izbeglice i socijalno ugrožene u Valjevu. Donator UN Habitat upozorio je opštinu da će se povući ukoliko stanovi ne budu useljeni do juna * U osnovnoj školi „Andra Savčić” u toku je „Nedelja lepih reči”.

14. Nezaposlenost u Valjevskom kraju lane je umanjena za 25 odsto, tako da posao još čeka 12.216 radnika. U Valjevu ih je skoro 7.000, uglavnom starijih od 40 godina * Valjevska crkva raspisala tender za izvođače završnih radova na novom hramu sa 21 milionom dinara, od kojih je 15 iz Nacionalnog investicionog plana * U Klubu „Abrašević” veče uz knjigu  novinskih reportaža Slobodana Stojićevića „Nigde ‘lada nema”.

15. Žiri nedeljnika „Napred” kulturnim događajem 2007. proglasio novu postavku Narodnog muzeja u Valjevu * U knjižari „Plato” Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a podstakao valjevske novinare da dublje i istrajnije proniču u sve aspekte društvene zbilje * U kontejneru u centru grada pronađena umorena tek rođena beba * Po hladnom i povremeno snežnom vremenu Valjevci satima bez vode, jer je opet pukla glavna cev pod fabrikom vode na Pećini * Neretke je predveče prodrmao i čačanski zemljotres od 4,5 stepena po Rihteru.

17. Iako smo godinama na to pripremani, sve nas je i te kako uzdrmala i povredila jednostrana odluka kosovskih Albanaca da proglase nezavisnost. Već s večeri protesti u Beogradu u kojima je stradalo više ambasada i inostranih firmi.

19. Valjevski srednjoškolci drugi dan zaredom u protestnim šetnjama kroz grad * Noćas je neko razbio prozor na fabrici „Gorenje” koju, kao i sedište LDP-a, uspešno štiti policija...

20. Zbog pretnji demonstranata uprava „Gorenja” odlučila da fabrika u Valjevu ne radi do 3. marta. Prinudni odmor za 535 ovdašnjih radnika * Škola „Sava Kerković” iz Ljiga dobila UNICEF-ov sertifikat „Škola bez nasilja”. U matičnoj i 15 seoskih škola je 869 đaka.

21. Impozantan miting podrške borbi za očuvanje Kosova u Beogradu, ali i žestoki neredi pred nekoliko stranih ambasada, kao i pljačka prodavnica u centru Beograda. Dva lica nesrećne, tranzicione Srbije. Šta bi o tome rekao stari, dobri Fjodor Dostojevski, čije je knjige s pogledom na naše vreme pomno iščitao i na svoj način ukoričio dr Dobrosav Stojnić * Evropska agencija za rekonstrukciju oglasila tender za toplovod kroz Karađorđevu ulicu, vredan milion evra. Valjevci se masovno upisuju za priključenje na novu Gradsku toplanu.

22. Nepoznate „patriote” noćas spalile prostorije slovenačkog „Sava osiguranja” u naselju Oslobodioci Valjeva. U požaru zamalo da stradaju i stanovi * Đorđe Balašević prvi put u Valjevu posle koncerta na Gradskom trgu – 6. oktobra 2000. Šta to beše?

25. Susret poslovnih žena Valjeva i Novog Sada u Regionalnoj komori * U Ljiškoj banji geolozi bušotinom na dubini od 1.020 metara našli termalnu vodu od 58 Celzijusovih stepeni. Bilo bi je, kažu, i za grejanje Beograda * Proleće nas je uveliko osvojilo. Valjevo danas najtoplije sa 25 stepeni.

26. Posle tri godine 50-tak štrajkačica konfekcije „Uzor” sud vratio na posao *U Valjevskoj bolnici komemoracija akademiku prof. dr Vojinu Šuloviću, osnivaču Valjevske škole porodiljstva.

28. Mladi Valjeva, ovog puta bez gubljenja časova, na večernjem mitingu za Kosovo na Gradskom trgu.
 
Odavno znamo da će se to desiti, a opet nas je sve šokiralo i zabolelo samoproglašenje nezavisnosti Kosova. „Ono je, ipak, naše”, tiho kaže moja majka i spominje stihove Kralja Nikole. Prebiram fotografije davnih poseta Kosovu i tešim se mislima iz Velikićevog „Ruskog prozora”: „Sve što ti život uskrati pretvori u prednost. Sve što ne dobiješ na početku čeka te na kraju, sve što zgrabiš preko crte moraćeš dvostruko da platiš.” 

Upišite svoj komentar