| Mart 2008

Radikalsko kandilo...

Branko Vićentijević

Valjevo gori (foto: Ljuba Ranković)

Valjevo gori (foto: Ljuba Ranković)

Tadić (DS) u Valjevu, a i šire, pobedio Nikolića (SRS) na predsedničkim izborima bez pomoći DSS-a * Ko je od tića koštunića dremao 3. februara, a ko je po selima agitovao za kandidata demokrata * Privremeni d'izvinete organ smenio direktore u TVA i Centru za socijalni rad „Kolubara” * Utezanje za lokalne izbore 11. maja u senci jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta, a cenzus za ulazak u lokalni parlament sa tri podignut na pet odsto * Obelodanjene plate valjevskih opštinskih funkcionera izazvale pažnju svekolike javnosti, prozvani „peru ruke” * Košarkaši Metalca u Prvoj ligi, VŠK u imenu vratio svetog Nikolaja uz slovenačko „Gorenje”

Boris je Tadić (DS) pobedio na predsedničkim izborima Tomislava Nikolića (SRS), a Valjevo se i u drugom krugu našlo među ređim gradovima u Srbiji i Vojvodini koji su više gotivili demokratskog od radikalskog kandidata. Na sličnoj talasnoj dužini bili su Užice, Čačak, Novi Pazar, Subotica, Zrenjanin, Vršac…

To, međutim, pokazalo se ubrzo, i nije imalo naročitog efekta jer Srbijom „drma” državotvorna narodnjačka koalicija (DSS-NS), poduprta radikalima i socijalistima, sa Koštunicom Vojom na čelu. Zahvaljujući i njima Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara, vodeće zemlje Evrope i Sveta već su ga priznale, raštimovani orkestar našeg državnog vrha svira istu svirku, a događanje naroda na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji pokazalo je da smo opet tamo gde smo bili na početku Miloševićevog vakta. Sami Bog zna na šta će sve ovo izaći…

Buđenje – Sve to kao da je pomoglo da se valjevski DSS probudi i oglasi u akciji „Kosovo nije na prodaju”, dirigovanoj iz stranačke centrale u Beogradu. Mlako i neubedljivo kao i bezbroj puta pre toga: važno je ispuniti partijski zadatak, slikati se za lokalne medije, tu sliku doturiti i drugovima „gore u Beograd”, a povod je toliko ozbiljan da novinari neće što šta pripitati što bi moglo biti neugodno.

Stranački disciplinovani, nisu se oglašavali u vreme predsedničkih izbora. Pojedinci su, izgleda, ipak išli po selima da sa DS-om agituju za Tadića, ali je Goran Lučić sugerisao članovima opštinskog rukovodstva da ne glasaju u drugom krugu. Ne zna se, doduše, šta li je novi predsednik valjevskog DSS-a radio kada je 3. februara, oko 16.30 sati, video da se Koštunica Voja probudio i došao na biračko mesto u pratnji svog portparola Srđana Đurića.

Nekako pre opisanog, u DSS-u su izgleda došli na ideju da preko „Krušik-Akumulatora” kupe Radio Valjevo. K’o, nije zgoreg za lokalne izbore, raspisane za 11. maj, imati svoje glasilo. Otkud ta kombinacija? Pa, novi lokalni čelnik DSS-a, Goran Lučić je finansijski direktor privatizovanih „Akumulatora”, koje su kupili Zoran Čičak, burazer Peručić i frendovi. Ali, tu stvar bojkotovali predstavnici DS-a u Privremenom d’izvinete organu, pa na brzinu zakazana sednica još brže otkazana da „SPS-ovci i JUL-ovci” ne bi kupili najstariju elektronsku medijsku kuću u Valjevu. Kao da je moguće na aukciji politički odlučiti ko će koliko da se opruži.

Uz to, Dobri Doktor, valjevski gradonačelnik dr Jovan S. Tomić, udario u uobičajeni pišman kada su važne odluke u pitanju, pa nije realizovan ni socijalni program za 16 zaposlenih, što je, izgleda, bio jedan od uslova da „Akumulatori” kupe Radio Valjevo.

Privremeni se d’izvinete organ nije ni sastajao, narodnjaci upatirali „žute” u nakanama da menjaju pojedine direktore i upravne odbore opštinskih preduzeća i ustanova što im po kvoti pripada. Jezičak na vagi iz G-17 plus nestao netragom, pa DS nije mogao da napravi bar 3:2 u svoju korist.

Ipak, prestupnog 29. februara, smenilo direktore u TV Valjevo i Centru za socijalni rad „Kolubara”, a popunilo i upravne odbore. Novi v. d. direktori su Branka Jevtić umesto Živorada Jankovića u TVA, odnosno Zorka Jeremić umesto Kaje Jovanović u Centru za socijalni rad. U upravnim i nadzornim odborima opštinskih javnih preduzeća i ustanova odborima nije bilo posebno „atraktivnih” promena jer su uglavnom članove Srpskog pokreta obnove (SPO) zamenili kadrovi DS i G-17 plus. Doduše, u NS i DSS su načinili ustupke svojim novim koalicionim partnerima, pa su na mesta njihovih članova došle demokrate i eksperti po unapred dogovorenom ključu.

Glavnu reč na međustranačkoj koordinaciji, kažu, vodio prvi po stareštvu, narodni poslanik demokrata Milovan Marković. Goran Lučić se i ne pita, DSS-ovu saglasnost prećutno odobravao čovek iz senke Zoran Matić. Na rudu legli i Dinkićevi eksperti…

Plate – Februarsku žabokrečinu razdrmale su makar i na tren kuloarske rasprave o zaradama opštinskih čelnika. Dobri Doktor, valjda uz penziju umirovljenog hirurga, prima oko 92.000 dinara, saradnici mu biju od preko 60.000 do oko 75.000 dinara, a honorari petorke u Privremenom d’izvinete organu sežu i do 50.000 dinara mesečno. Niko od njih ne misli da je to mnogo, vele da su drugi o tome odlučivali, a niko ne bi da se meša u zarade onih drugih (tzv. zakonodavna i izvršna vlast). Inače, Valjevo je mesecima već pri dnu lestvice zarada u Srbiji, a obični smrtnici najviše zameraju budžama to što te novce primaju za nerad, a ne za rad!

Bilo bi dobro i veoma uputno da novinari sad izbudžaju i podatke o zaradama u javnim preduzećima i ustanovama, posebno onim u ispostavama republičkih institucija. Videlo bi se da njihovi direktori, i ne samo oni, primaju i više od Dobrog Doktora, koji je, uzgred budi rečeno, po zaradi gotovo stigao samog Koštunicu Voju.

Ostaje da se vidi i to kako će sve ovo da se odrazi na rezultate lokalnih izbora. Ostao je proporcionalni izborni sistem ali je cenzus za ulazak u lokalni parlament sa tri povećan na pet odsto. To cifru već neće biti lako preskočiti. Ako u DS računaju da su sigurni (pobednici), čini se da će još radikali (SRS) i socijalisti (SPS) imati odbornike. Verovatno i narodnjačka koalicija, ako opstane u Valjevu, a pojedinačno – šanse Nove Srbije veće su od izgleda DSS-a.

Ostaje da se vidi da li će pet odsto glasova izašlih na izbore osvojiti i SPO, G-17 plus, LDP, SNS, pa Pokret za Valjevo koji se odvojio od Liberala Srbije (LS). Pokret sada vode dr Ilija Tripković i Vojislav Andrić, po mnogima jedini koji mogu da vrate život nečemu što je i osnovano kao lokalpatriotska stranka.
Događanja naroda na ulicama gradova u Srbiji, pa i u Valjevu, kao da su potpuno potisnula razmišljanja i pripreme za lokalne izbore 11. maja.

Skijanje – Nova ski staza na divčibarskom Crnom vrhu radila je samo jedan dan, kada je i otvorena, a onda je nestalo snega. Snega je, doduše, bilo koliko ga je bilo na staroj stazi, takođe na Crnom vrhu, ali kod „Pepe”. Tamo se skijalo, na novoj jok!

Važno je da su eksperti Šipka i Bubanj, načelnik Kolubarskog okruga Lepi Mija (Miloje Obrenović) i svenarodni poslanik dr Aca (Gajić) zarad staze koja ne radi zaposlili komada tri partijskih drugova.
Još je zanimljivije da po višegodišnjim podacima RHMZ Srbije, ski staze jedino mogu da budu isplative na Kopaoniku. Zlatibor, Stara planina i Divčibare krajnje su sumnjive, a Dinkićevo ministarstvo pare gura i na te planine zarad ravnomernog regionalnog razvoja Srbije. Sledeća faza mora biti nabavka mašina za pravljenje veštačkog snega e da bi drugovi članovi „komada tri” imali šta da rade! Dotle, neka, bar na Crnom vrhu, povade panjeve sa staze (ako su za vađenje), neka je uravnjaju kako neko ne bi slomio vrat i pri pola metra snega, neka reše imovinske odnose sa seljacima kako bi se stazi moglo prići, neka…

A do leta i kupanja na bazenima u Petnici, eto nama košarkaša u Prvoj ligi! Još ako Kaponja (Dragan Kapičić) i drugovi u KSS poslušaju vremešnog maga Boru Stankovića, a moguće i samog Koštunicu Voju, pa razvale Jadransku ligu, opet će Valjevci morati da se otimaju za mesto u Srpskoj ligi za Hemoafrmom, Zvezdom, Partizanom, Borcem, Slogom… Metalac možda i ne mora da brine jer već ima regionalnu, užičko-valjevsku ekipu!

Taj obrazac je, tvrde, dao rezultate u šahu, gde se skup dobro plaćenih profesionalaca izborio za mesto u vrhu ekipnog (srpskog) nadmetanja na 64 crno-bela polja. A ime VŠK-a opet je kompletirano, uz „Gorenje” vraćen je i sveti Nikolaj (Velimirović).

Upišite svoj komentar