| Mart 2008

Kosovo, kiša

Ljubomir Mihailović

Pognutih glava i pogleda oborenog zemlji, uzdrhtale su jele gore, u Parku Pećina. Najlepšoj među njima, dugonogoj Kraljici četinarskih šuma, koja godinama nad Valjevom Lepim bdije, ispod dugih trepavica zablistala je suzica jedna. Vest o proglašenju odjeknula je kao pucanj, kao strahovita grmljavina sa Medvednika ozgo kad rokne i rasprostre se Kolubarskom dolinom, a drugi krak ošine povr nepreglednih šuma Istočne Bosne i sruči se u veliku daljinu tamo.

Drhture vrapci skriveni u krošnjama lipa onih pored Kolubare.

Oće kiša.

„Sjedinjene Države će ovu priliku iskoristiti da potvrde prijateljstvo sa Srbijom, saveznikom tokom oba svetska rata. Pozivamo srpske vođe da rade zajedno sa Sjedinjenim Državama i našim partnerima kako bi postigli zajedničke ciljeve, kao što su odbrana prava, bezbednost, kultura i izdržavanje srpske zajednice na Kosovu”, saopštila je američki državni sekretar, Rajsoliza Kond, čak na drugom kraju sveta. Toga trenutka začulo se kako je glava srpskoga kneza pljusnula u mutnu vodu Kolubare1 i kao munja nebeska bljesnula ona lepa i veličanstvena misao o slobodi. Vinula se i uzletela iznad prljave vode baš kao iznad oranja. Dve vrane se leno podigoše sa jedne kolubarske topole, kada je jato vrabaca, puke sirotinje one valjevske, pr'nulo sa lipa onih na keju Kolubare.

Uznemirile su se pčele u selu Bobova gore, podno Medvednika.

Oće kiša.

Februar 2008. Stenju nebesa iznad Valjeva Belog i besne, luduju kolubarski vetrovi. Divlji u srcu, još divljiji u naumima svojim. Kani se nevreme, pre no što će grunuti, dok hor vitkih lepotica, u Parku Pećina, poviše Valjeva gore, započinje svoj zavodljivi ples na vetru. Topi se sneg sa Medvednika. Kopni. I noću i danju vest ona oko kugle zemaljske obleće, kao mušarica dosadna. Brukaju se Vlade i Praviteljstva svetska. Bruka se čovečanstvo pred samim sobom. Mračna i teška slutnja, kao noć velika prekriva planetu, a golim se okom videti može kako Srblji još uvek bez kompasa tumaraju i bez lampe. Ima li Bledoliki pravo na ne-pravo? Vazduh se zgušnjava. Pizdek nekakav iz Praviteljstva serbskog na TV-u u ime Lazara i Miloša čitavi svet psuje, dok se gomilaju oblaci iznad Valjeva Belog kao teška artiljerija2.

Bivalo je, bogme, da se nad Serbijom razlikovati nije mogla grmljavina od grmljavine bombardera i skalamerije kojekakve. Pa, jopet ništa.

Izgleda, oće kiša.

1 Pesnik osrednjeg kalibra bi mogao ustvrditi da koritom Kolubare teče topljeno srebro. I kako ispod olovnog neba vijuga Kolubara, kao srebrna zmija.
2 Zemlju će nakon sagorevanja progutati umiruće Sunce – to je sudbina koju je našoj planeti predvideo Robert Smit, poznati britanski astronom, a koja nas čeka za 7,6 milijardi godina. Ovaj neuobičajen proračun Smit je objavio u britanskom časopisu „Astrofiziks”. Smit, koji predaje astronomiju na Univerzitetu u Saseksu, na jugu Engleske, tvrdi da će Sunce, kada ostane bez goriva, početi da se širi u opasnog crvenog džina. Prema njegovom mišljenju, iako će u tom procesu sagoreti, Zemlja će uspeti da izbegne potpuno uništenje. Smit kaže da će i pre te kataklizme život na Zemlji postati nepodnošljiv. Za milijardu godina, kako se Sunce bude polako širilo, okean će isparavati, puneći atmosferu vodenom parom i podižući temperaturu na Zamlji.

Upišite svoj komentar