| Mart 2010

Februarsko brigovanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Valjevski perači novca * Gašenje „Krušikovih” armatura * Nevolje vijačara „Gradca” * Vek i po Valjevskog pozorišta * Kulturni događaji godine Abrofest i Džez festival * Valjevski brend – vampir Sava * Prolećne vode

1. U Istraživačkoj stanici Petnica počeli zimski seminari za talentovane srednjoškolce * Valjevci sve teže izlaze na kraj sa komunalnim obavezama, pa tako za iznošenje smeća duguju 22 miliona dinara a preduzeća još i više.

2. Povratak mraza: jutros u Valjevu temperatura minus 12 stepeni. * Uz to se dobro uklopila vest da će „Gorenje” krajem marta preseliti u Valjevo svoju fabriku frižidera * Po podne još jedna u nizu teških havarija dotrajale glavne vodovodne cevi pod Pećinom. Od vodene bujice neko je mogao i stradati a pola grada vodu nije imalo do sledećeg jutra.

3. U Trgovinskom sudu u Valjevu pokrenut stečajni postupak za nekad uglednu „Krušikovu” fabriku armatura kao i Fabriku mašina i opreme * Iz Zavoda za zaštitu zdravlja javljaju da je tokom januara u Valjevu vazduh osam dana bio zagađen preko dozvoljenih granica. Širenje toplovodne mreže po gradu očigledno će zbog ekonomske krize biti usporeno, a time i uslovi da zimi udišemo čistiji vazduh.

4. Na Divčibarama najzad dovoljno snega za skijanje a turistički radnici i ugostitelji imali su do sada oko hiljadu posetilaca * U Valjevskoj biblioteci predstavljena knjiga Rodoljuba Stepanovića „So zemlje”, koju su čitaocima preporučili ugledni pisci Vidosav Stevanović, Radovan Beli Marković i Milutin Lujo Danojlić.

5. Ministarka pravde Snežana Malović potpisala sa Valjevom ugovor o sprovođenju alternativnih sankcija prvopočiniteljima krivičnih dela sa zatvorskom kaznom do tri godine * U okviru zimskih etno programa u Narodnom muzeju predstavljena knjiga Bratislave Idvorean o tehnikama tkanja kod vojvođanskih Srba.

6. „Jugoimport SDPR” i „Krušik” osnovali zajedničko privredno društvo „Kovački centar Srbije” i dogovorili izgradnju nove kovačnice vredne 3,2 miliona evra u kojoj će biti uposlena 92 radnika.

7. U uglednoj emisiji TV Studia B o svom Beogradu kazivao džez muzičar Jovan Maljoković, ne propuštajući da spomene svoje Valjevo i njegovu gimnaziju. Da parafraziram čuveni grafit: Valjevci su najbolji Beograđani.

8. Industrijska proizvodnja u našem kraju prošle godine manja za 6,6 odsto. Najuspešnije su strane firme u Valjevu („Va Li”, „Gorenje”, „Austroterm”), kao i „Krušik” i „Podgorina fruht”, koje su najviše doprinele izvozu od 454 miliona dolara * Štrajk 140 radnika Ljiške livnice zbog naraslih gubitaka i osmomesečnog zaostatka u uplatama doprinosa * U Narodnom muzeju počela revija etnoloških filmova.

9. Valjevskoj biblioteci pripala nagrada Salona knjiga i grafike u Pirotu za antologiju pesnika Valjevskog kraja „Cvetna duša” * U akciji časopisa „Blic-Žena” najženom 2009. godine proglašena je Valjevka Slađana Mitrović, koja, uprkos izrazito niskom stasu, pleni životnom energijom i optimizmom.

11. Neslavni rekorder: saobraćajna policija noćas za volanom zatekla tridesetjednogodišnjeg Valjevca G. T. sa 3,14 promila alkohola u krvi! * Osečinska opština odabrala osam novih stipendista među svojim studentima za struke koje joj nedostaju. Dodeljene su i četiri stipendije socijalno ugroženim studentima * Izašao iz štampe Kalendar „Kolubara” za 2010. 

12. Primer komocije društvenih preduzeća: Gradsko veće žestoko kritikovalo program „Valjevo-turista” koji uz svojih 12 radnika ište 700.000 budžetskih para za usluge spoljnih saradnika (advokata i knjigovođa), a na predstojećem Sajmu turizma nastupa nezavisno od turističkog udruženja „Valjevo za vas” * U Muzičkoj školi koncert pijanistkinje Sonje Radojković i umetničkog harmonikaša Almira Meškovića.

13. U kasarni „Živojin Mišić” mladi vojnici 11. generacije Centra za obuku položili zakletvu. Po snežnoj vejavici defile kroz grad uz Vojni orkestar iz Niša u čast predstojećeg Dana vojske Srbije * U Banji Vrujci Konferencija oko 200 žena preduzetnica iz cele Srbije * U Muzeju tradicionalno prelo valjevskih prelja, tkalja i etno muzičara.

14. Sveti Trifun i Dan zaljubljenih * Odlazak Milijana Dimitrijevića Kirije. Glas sa valjevske pozorišne scene i Radio Valjeva, topli bariton koji će dugo trepereti u našem sećanju.

15. Nagrada lista „Napred” za kulturni događaj 2009. godine pripala „Abrofestu” i jubilarnom Džez festivalu * Koncert ukrajinskog virtuoza na harmonici Pavela Fenjuka u Muzičkoj školi.

16. Rukovodstvo fabrike vijaka „Gradac” potvrdilo ozbiljne probleme u poslovanju: gubitak od 250 miliona dinara, tromesečnu blokadu računa, neuplaćene doprinose i zarade * Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa predstavom „Kandid ili optimizam” * Tri pesme Dejana Bogojevića uzvršćene u „Svetsku haiku antologiju” štampanu u Japanu.

19. U centru za kulturu svečanost povodom 150. godišnjice pozorišta u Valjevskom kraju. Uz predstavljanje knjige Zdravka Rankovića priređena izložba odabranih pozorišnih fotografija i izvedena predstava „Kako nastaje pozorište” iz produkcije prošlogodišnjeg „Abrofesta” * Na aukciji za privatizaciju Radio Valjevo ponovo bez kupca a novi vlasnik Valjevske televizije je Slobodan Pavlović iz Obrenovca.

20. Među 50 osumnjičenih za „pranje novca” našlo se čak 20 Valjevaca a za trojicom policija još traga. Šta više, policija sumnja da su glavne kolovođe Valjevci Duško Lučić i Miladin Živanović. Svi oni su iz firmi za koje je malo ko od nas ikad čuo, jer se bave uglavnom fiktivnim poslovima * Svečana sednica Skupštine društva istraživača „Vladimir Mandić Manda” povodom 40. godišnjice jedinstvenog pokreta mladih * Dvodnevni festival mladih stvaralaca „Kulturne noći Valjeva” sa izložbom fotografija i grafika, kratkometražnim filmovima i interaktivnim muzičkim performansima * Izložba slika akademskog umetnika Željka Vitorovića u maloj sali Kulturnog centra.

21. Zbog naglog topljenja snega nabujala Tamnava poplavila 3.000 hektara plodnog zemljišta. Uz pomoć Svetske banke početkom marta trebalo bi da počne regulacija ove reke.

23. U Osečinskoj opštini uručena novčana pomoć za 22 prošlogodišnje porodice * Umesto očekivanih 250 miliona dinara Valjevu je iz ovogodišnjeg Nacionalnog investicionog plana odobreno tek 159 miliona, uglavnom za završetak izgradnje škole u Brđanima. Još stotinak miliona odobreno je ostalim opštinama, mahom za komunalne radove.

24. Ambiciozan i inventivno pripremljen nastup udruženja „Valjevo za vas” na Sajmu turizma u Beogradu. Uz ostalo, to je fotografisanje sa figurom prvog srpskog vampira Save Savanovića i jednodnevni obilasci Valjeva za 15 i 25 evra * U Valjevskoj biblioteci dizajner i karikaturista Dušan Arsenić izložio svoju viziju kulturne politike Valjeva (što mu je privremeno i u opisu posla).

25. Od noćašnje kiše nabujale reke. Najkritičnije u Tamnavi a čak se i Kolubara na iskraju Valjeva izlila iz svog korita * Evro danas dostigao famoznu cenu od 100 dinara.

27. U Muzičkoj školi počeli Dvanaesti susreti flautista „Tahir Kulenović” * „Godina poskoka” je naziv nove izložbe fotogrtafija Društva istraživača, priređene u Omladinskom centru.

Nekako smo utihnuli zaokupljeni brigama, jer je život sve skuplji, posao sve neizvesniji a plate i penzije se obezvređuju. Ipak, većina nas je spremnija na trpljenje kod kuće nego na bolji život u tuđini. Dok u biblioteci utehu traži u knjigama, majka cenjenog stručnjaka sa doktoratom u Vankuveru požali se da ne može da se pomiri što njen jedinac već 17 godina živi na kraj sveta: „Ima sve a ništa nije njegovo.” Upitaše je: „A šta mi imamo ovde? Pogledajte izjutra na ulici sve sama zabrinuta i smrknuta lica.” Tog kišnog dana prvi osmeh ugledah na televiziji.

Upišite svoj komentar