| Mart 2010

Usamljeni Raša Plaović

Redakcija Revije Kolubara

Draga Spasić

Draga Spasić

Valjevo ima mnogobrojne ulice, poneke su i sa čudnim nazivima, a samo jedna nosi glumačko ime. Zove se po Raši Plaoviću, značajnom dramskom umetniku, rođenom na Ubu 1899. godine.

Ime Drage Spasić, glumice i operske pevačice, do danas neprevaziđene u ulozi Koštane, nosi jedna ulica na Limanu u Novom Sadu. Pred ulazom u novosadsko Srpsko narodno pozorište je bista ove umetnice koja je tamo radila desetak godina. Rođena je u Valjevu 1876, u porodici Stefanović, ovde je učila osnovnu školu i nižu gimnaziju, na ovdašnjim svetosavskim svečanostima je najpre i uočena izuzetnost Draginog glasa. Ništa, međutim, u Valjevu ne čuva uspomenu na tu umetnicu.

Slična nepravda u Valjevu je učinjena, i još uvek se čini i nizu drugih veoma značajnih pozorišnih stvaralaca poreklom iz Valjeva i Valjevskog kraja: Miloradu Gavriloviću, Ljiljani Krstić, Borivoju Stojkoviću, Vuki Dunđerović, Ljubi Kovačeviću, Aleksandru Popoviću...

Za nas Valjevce znatnija je, verujemo, obaveza da negujemo uspomenu na umetnike takvoga formata nego li na arhiepiskopa Danila, Zmaja od Noćaja, vojvodu Kajicu, Vuka Grgurovića, Baju Pivljanina. Izdvojili smo njihova imena iz niza sličnih koji su ovde na taj način počastvovani pre pet-šest godina.

Komentari

Usamljeni Raša Plaović | 21.03.2010 u 18:38

valjevci su oduvek imali neku svoju, posebnu, filozofiju kada su u pitanju imena ulica, ali je evidentno da kad se opredele za neko ime brane to svim snagama, kako je to cinjeno sa odbranom Karadjordjeve ulice. Koliko znam , Karadjordje je i marsala pobedio. Najgora je varijanta preimenovati uluice i vi se moji Valjevci protiv toga i borite. Tako i treba!

Jovan Ilic | 21.03.2010 u 18:38

Upišite svoj komentar