| Mart 2010

Radomir Vojisavljević – BabacNekadašnji učitelj i fudbaler u Valjevu

Vesna Đukić, Beograd

Rođen je između 1905. i 1912. godine, verovatno da o tome još postoje podaci u crkvenim knjigama krštenih. Imao je braću Rašu i Nikolu i sestru Sofiju koja je bila profesor u Valjevskoj gimnaziji.

On je bio učitelj u Valjevu u vreme okupacije, o tome sigurno postoje podaci u nekoj školi, njegovi podaci. Njegova supruga Vera (Đokić) Vojisavljević je takođe bila učiteljica ali u vreme okupacije nije radila jer su, valjda, tako Nemci naredili.

Bio je i golman nekog valjevskog fudbalskog tima, a kasnije u njegovoj upravi ili, možda, trener.

(Foto: Ljuba Ranković)

S dolaskom oslobodilaca, u septembru 1944. godine, Radomir je jedne večeri uhapšen a već sutradan je objavljen spisak streljanih na kome se nalazilo i njegovo ime. Njegova supruga Vera (moja majka koja se kasnije udala a ja sam iz njenog drugog braka) pričala mi je da je Radomir bio izuzetno lep i da su ga zvali Gari Kuper. Bio je omiljen među Valjevcima, družio se sa mnogima. Drugovao je i sa Valjevcima koji su bili u partizanima ali u vreme njegovog streljanja niko od njih nije bio u Valjevu.  Sve se odigralo veoma brzo pa moja majka nije ni stigla da pokuša da ga spase. Njegov drug je bio i Buda Petrović (zvani Krastavac) koji je gorko za Radomirom plakao kad je posle gotovo 40 godina video moju majku. Kazivao je da je tada bio van Valjeva (u partizanima) i da je za tragičan događaj saznao tek kasnije.

To je sve što znam o Radomiru. Iako je prošlo mnogo vremena od njegove smrti, možda bi neko od Valjevaca ipak mogao da dopuni životopis ovoga čoveka.

Na fotografiji valjevskog fudbalskog tima što vam je šaljem Radomir Vojisavljević Babac stoji s desne strane, u košulji je sa kravatom.

Komentari

Radomir Vojisavljević – Babac | 27.04.2010 u 13:52

Videla sam tekst, HVALA VAM PUNO POZDRAV Vesna Djukic

Vesna Djukic | 27.04.2010 u 13:52

Upišite svoj komentar