| Mart 2009

Februarske žmurke

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Jubilej „Krušika” * Štrajk u „Srbijanki” * Kome smeta stajski miomiris u Popučkama * Fašistički grafiti * Divlja telad * Kulturni događaji godine Nacionalna koncertna sezona i Monografija Valjevske biblioteke * „Ko to tamo peva” * Robinzon Nemanja Pavlov

1. Na ulici u valjevskom predgrađu nađen mladić stradao od prekomerne doze narkotika * Predrag Peca Petrović, biolog iz Paštrića, javio da su na Divčibarama prvi put viđeni šakali * Na Festivalu „Pres vitez” u Novom Sadu specijalna nagrada za režiju  dokumentarnog filma Valjevske televizije „Komšije”. Reportažu o nevoljama invalida načinila je mlada novinarka Tina Milanović.

2. Zbog izneverenih obećanja vlasnika i poslovodstva „Nove Srbijanke” radnici ponovo štrajkuju * Iz prihoda od igara na sreću od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za opremanje kuće dnevnog boravka dece sa specijalnim potrebama u Valjevu stiglo milion dinara. Za poboljšanje osečinske uprave dodeljeno je 620.000 dinara * U Muzičkoj školi prvorazredan koncert na harmonici Vladimira Murze iz Odese.

3. Zbog dobrih rezultata u brizi i emancipaciji svojih romskih sugrađana Valjevo je domaćin Okruglog stola o Dekadi Roma u Srbiji * Direktor „Nafta gasa” Dušan Bajatović izjavio da će gasovod do Valjeva stići za dve – tri godine.

4. Mučni pregovori poslovodstva „Nove Srbijanke” sa radnicima u štrajku kojima i dalje duguju plate i doprinose. Opasnost od izlivanja amonijaka u krugu fabrike nije mala, pa su se i novinari brže-bolje sklonili * Najzad otvoren novosagrađeni azil za pse lutalice u Zlatariću. Ipak, Valjevom i dalje lutaju čopori napuštenih pasa * Zbog pritužbi komšija na smrad, farmer Miroslav Despotović iz Popučaka dobio je sudsko rešenje da zatvori svoje tovilište! Valjda Popučke i nisu više selo, već predgrađe Valjeva?

5. U Valjevu se okupila Skupština inženjerske komore Srbije jer ovde ima više od hiljadu inženjera. Prof. dr Dragoslav Šumarac izložio je zamisao Inženjerske komore da podstakne izgradnju seoskih kuća i okućnica u tradicionalnom stilu, u čemu bi Valjevo moglo da prednjači.

6. Za opremanje valjevskog porodilišta i ginekološke službe stigla donacija Italijanske vlade od 30.000 evra * U Galeriji Narodnog muzeja izložba životopisa Violete i Jugoslava Ocokoljić * U Domu kulture predstava „Tri čekića a o srpu da i ne govorimo” pozorišta „Dadov”, u režiji mladog Valjevca Milana Neškovića * Razbojnički napad na porodičnu kuću u Goriću. Zbog nevelike ušteđevine stariji bračni par umalo da izgubi glavu.

7. Proslava 50. godišnjice Osnovne škole „Sestre Ilić” počela akcijom dobrovoljnog davanja krvi kojoj su se odazvala 43 davaoca, među njima i košarkaši „Metalca” * U Valjevskoj gimnaziji susret sa Vladimirom Pištalom, dobitnikom NIN-ove nagrade za roman „Tesla, portret među maskama”.

8. Valjevo više nije tih, miran grad kakav je decenijama bilo. To potvrđuje i noćašnji siledžijski napad na košarkaša „Metalca” Nikolu Tomaševića. Njega je pretukla grupa huligana, navodno fudbalskih navijača sa Petog puka pod nazivom „Divlja telad”.

9. Srpski radikali u Valjevu s ponosom i radošću oglasili da su još 4. februara odlukom Vrhovnog suda Srbije postali neprikosnoveni vlasnici moćnog nedovršenog zdanja na tešnjarskom keju.

10. Sa grupom osumnjičenih za finansijske malverzacije uhapšen i Valjevac Radivoje Pirgić, nekadašnji visoki funkciolner u Ministarstvu za trgovinu i turizam * U knjižari „Plato” poetsko veče članova Književne zajednice Valjeva.

11. Delegacija Valjeva sa Privrednom komorom na Sajmu građevinarstva u turskom gradu Adani * Na takmičenju u besedništvu, posvećenom sećanju na premijera Zorana Đinđića, u Valjevu je najbolji Đorđe Petrović, maturant Tehničke škole, a slede ga Jelena Blagojević iz Ubske gimnazije i Una Unković iz Tehničke škole * Ponovo pada sneg...

13. U Valjevskoj kasarni starešine i vojnici Centra za obuku obeležili Dan vojske Srbije * Uoči Sretenja, Dana srpske državnosti, tradiconalno uručeno priznanje lista „Napred” za kulturni događaj godine. Najboljim kulturnim ostvarenjima u 2008. proglašeni su Nacionalna koncertna sezona u Valjevskoj gimnaziji i Monografija o 140 godina Valjevske biblioteke.

14. Snežno i hladno na Svetog Trifuna i Valentinovo (Dan zaljubenih). Pamtiće se i po gostovanju baleta posle mnogo, mnogo godina na sceni valjevskog Doma kulture. U okviru akcije Ministarstva kulture Valjevci su uživali u baletu „Ko to tamo peva”.

15. Baš na Dan državnosti Srbije na fasadi kuće u Glišićevoj ulici u Valjevu, sa direktnim pogledom na romsko naselje Bair, osvanuo je grafit sa porukom „Stop ciganskom teroru!!! Nacionalni stroj.” Danima potom od stida sklanjamo pogled pred svojim dugogodišnjim dragim susedima. I pitamo se otkuda ponovo niče to zlo u ljudima? U čamotinji svakidašnjice i besperspektivnosti njemu se olako priklanjaju i neki mladi „luzeri”.

16. Pre zvaničnih svečanosti, kojih će u nastavku jubilarne godine sigurno biti, danas u Valjevu tek usput je spominjano da se upravo navršilo 40 godina od osnivanja Društva mladih istraživača „Vladimir Mandić Manda”. Srećom, istraživačka ideja među mladim Valjevcima jedna je od retkih koje uspešno opstaju u posttitoističkom vremenu. Šta više...

17. Neofašisti ne miruju: na jednoj montažnoj kući u Ulici vladike Nikolaja stoji grafit: „6.000.000? Holokaust je laž! Nacionalni stroj” * Valjevski rezervisti ušli u Opštinu, neko vreme omeli rad službi u prizemlju a potom i u sudu.

18. Pokret za Valjevo, za sad, jedini javno osudio grafit uperen protiv Roma pod Bairom * Odbor za ljudska prava saopštio da je do sada u korist Valjevaca Evropski sud u Strazburu doneo 22 odluke, najčešće zbog enormnog odugovlačenja sudskih postupaka, ali i druge prekršaje ljudskih prava, posebno invalide * Valjevac Nemanja Pavlov pobednik srpske ekspedicije „Survivor” u divljini panamskih ostrva, osvojio nagradu od 100.000 evra i luksuzni džip *

19. Nakon razgovora poslovodstva „Nove Srbijanke” sa čelnicima Valjeva prekinut štrajk radnika, uz novo obećanje da će zaostale plate i doprinosi malo-pomalo biti isplaćeni * U Valjevu zasedao Savet valjevske eparhije sa kojeg je, uz ostalo, saopšteno da su lane krštena 2.234 vernika, obavljeno 945 venčanja i da je 3.116 umrlih. Precizno je popisano 48.697 domaćinstava koja primaju parohijanskog sveštenika, ali i njih 4.122 koja to ne čine.

20. U Narodnom muzeju se okupilo Muzeološko društvo Srbije u razgovoru o osavremenjavanju i popularizaciji rada muzeja, muzeološkom marketingu na osnovu dobrih iskustava valjevske kuće starina.

21. U Valjevskoj gimnaziji otvorena likovna radionica za 40 darovitih mališana sa posebnim potrebama koje će tri meseca poučavati stručnjaci LUVR-a.

22. Dane Milivoja Živanovića u Požarevcu otvorilo Gradsko pozorište „Abrašević” sa predstavom „Razvojni put Bore Šnajdera”. Za Branka Antonića Milivojev štap, a za Dragana Lukića Povelja Barili.

23. Svečana akademija povodom 70 godina „Krušika”. Namenska industrija je izgleda još držeća, osobito zahvaljujući tome što je 1.500 valjevskih oružara izvozom u Irak zaradilo 18 miliona dolara * Izašao Kalendar „Kolubara” za 2009.

24. Za šestoro najuspešnijih valjevskih studenata „Lasta-Strela” obezbedila neograničeno besplatne autobuske karte na svim linijama * U Klubu „Abrašević” veče rok-nostalgije uz knjigu Petra Popovića „Rokopisi”.

25. Gradsko veće uvažilo obrazloženje Javnog komunalnog preduzeća da traži poskupljenje grejanja za 15 odsto, s tim da od iduće zime svako plaća onoliko koliko utroši toplote.

27. Povodom 200. godišnjice Okružnog suda – izložba arhivskih dokumenata Snežane Radić i knjiga Zdravka Rankovića.
 
Osipanje vrednosti dinara, „šupalj” državni budžet a milion dolara za belosvetskog siledžiju, zloslutne izjave i grafiti, navijanje za samoubistvo na „gazeli”... Uz sve to još i Antarktik tone a Arktik se topi. Toliko razloga za strahove, neuroze i malodušje. Jedan junak Orhana Pamuka kaže: „Pametan čovek zna da je život lep i da je njegova obaveza da bude srećan. A, opet, samo su budale srećne”.

Komentari

Februarske žmurke | 1.09.2012 u 16:50

Upišite svoj komentar