| Mart 2009

Nagrade grada Valjeva

Uredništvo Revije Kolubara

Grb Valjeva

Grb Valjeva

Ispravite omašku!
Javno pismo Zoranu Jakovljeviću, gradonačelniku Valjeva
 
Predlažem Vam, poštovani gospodine gradonačelniče, da se na narednoj sednici Gradske skupštine, prilikom odlučivanja o godišnjim nagradama našeg Grada, založite za ispravku krupne omaške koju je učinila skupštinska Komisija za dodelu tih priznanja time što je ovog puta valjevsko novinarstvo isključeno iz kruga nagrađenih.

U isto vreme, predlažem da ta nagrada bude dodeljena Branku Vićentijeviću, uredniku Revije „Kolubara” i dopisniku Agencije „Beta”, koji je za to bio blagovremeno i predložen.

Vićentijević je i 2008. godine ispoljio visok kvalitet novinarskog rada koji on, uostalom, postiže u višegodišnjem razdoblju i po tome se svrstao u najbolje izdanke valjevskog novinarstva. Ne samo ovovremene. Odlikuju ga: objektivnost i pismenost, svestrano interesovanje, inventivnost i doslednost, iskrenost, dobronamernost i odvažnost. Odlikuje ga puna posvećenost ovom poslu.

Branko Vićentijević se upravo zbog takve predanosti novinarskom pozivu pokatkad suočavao sa neprijatnostima i pretnjama koje nisu bivale bezazlene.  Zauzvrat – veoma je uvažavan među mnogim kolegama, ne samo u Valjevu.

Sve to je rečeno i u predlozima za dodelu godišnje gradske nagrade ovom novinaru. Rečeno je i to da bi dodelom svoje nagrade Vićentijeviću darodavac i sebi učinio čast i da bi time već ustaljeno gradsko priznanje dobilo na značaju.

Ovoga puta dodajem: ukoliko bi se Gradska skupština saglasila sa svojom komisijom da ne nagradi Branka Vićentijevića time bi stala na onu stranu sa koje je ovom novinaru upravo prošle, 2008. godine javno izricana smrtna presuda što su, podsećam Vas, mnogi osudili širom Srbije. I što ima i odgovarujući sudski ishod.

Takvom svojom saglasnošću Gradska skupština bi stala i uz one koji su Vićentijeviću na automobilu bušili gume i crtali mu kukaste krstove, pretili mu i popreko ga gledali...

Prilika je, gospodine Jakovljeviću, da se na uverljiv način opredelite, najpre Vi, a onda i valjevski odbornički kolegijum, za šta ste i na kojoj ste strani.  

Uveravam Vas – odluka o dodeljivanju godišnje gradske nagrade odličnom novinaru Branku Vićentijeviću po mnogo čemu je potrebnija Vama kao prvom čoveku ove varoši, potrebnija je Gradskoj skupštini, nego kandidatu za to priznanje.

Vićentijević sa tom nagradom malo dobija. Mnogo, međutim, gubi ova gradska vlast ukoliko ga ne nagradi upravo za rad u 2008. godini.

Pozdravlja Vas
 
Zdravko Ranković, glavni i odgovorni urednik Revije „Kolubara”
 
Vlast i njene nagrade
 
Ko to ne ispunjava kriterijume, predloženi za nagrade i nagrađeni, ili oni koji su, uz ostalo, prisvojili pravo na nagrađivanje?
 
Nema šta, tzv. sistem je takav, tako da je redovna pojava, i ovde u to Valjevo, da se sve radi reda radi i natraške. Konkretno, radi se o godišnjim nagradama Grada Valjeva. Zna se kako bilo u Ono vreme, kad bila jedna partija, kad je ipak bilo nekog reda, i kad je, malo posle, Socijalistička partija i to uneredila. Sa ovu Demokratiju promenjen Dan grada, i formalno se poradilo na definisanju Godišnje nagrade, po ugledu na veće i razvijenije sredine određeno nekoliko oblasti za nagrađivanje: privreda, obrazovanje, nauka, umetnost, medicina, arhitektura i novinarstvo.

Odma’, i na početku, ta nova i demokratska vlast formirala i Komisiju u čiju nadležnost te nagrade. I to uzelo traje i da se ponavlja, to godišnje Nagrađivanje. Posle svega moglo bi se reći da tu nije bilo nekog promašaja, a bilo je i toga, glavni promašaj je bio, i biva, što je redovna pojava bila, i jeste, da je je bilo malo kandidata za nagrade, pa komisija nije imala mnogo izbora: i ja sam prošle godine dobio tu Nagradu, o tuge, kao jedini kandidat za oblast novinarstva. Druga i odlučujuća valinka, iliti mana, svega je što komisiju čine oni koje su u nju delegirale partije na vlasti. Tako je nekome, od tu nazovi demokratsku vlast, zapala direktorska funkcija, nekom samo pos’o, upravni odbor, a nekom samo članstvo u tu Komisiju za nagrađivanje.

Formalno je tu sve na svom mestu, ali ne bi li bolje bilo da je suštinski sve na svom mestu, da je ta komisija formirana od relevantnih ljudi, stranačkih ili nestranačkih, za pojedine oblasti, koji bi i sami predlagali i obrazlagali kandidate, te da se poradilo na afirmaciji nagrade, medijskoj i drugoj, a ne da se nagrade dodeljuju jedinim predlozima za pojedine oblasti, ili da se ne dodeljuju, što je i ove godine bio slučaj sa arhitekturom, jerbo nije bilo formalnih kandidatura.

Da je tako, kao što bi trebalo da bude, ne bi bilo kao što je i ove godine, da se nagrade dodeljuju na malom uzorku, da ne budu dodeljene jer nije bilo predloga, da Specijalna nagrada bude dodeljena na usmeni predlog Predsedavajućeg demokrate, da kandidat Branko Antonić, koji je pokupio sve pozorišne nagrade u ovu zemlju, bude eliminisan jerbo članica komisije, paz’ sad, smatra da gluma nije umetnost, ili da nagrada za novinarstvo ne bude dodeljena jer, kako komisija napisa, prispeli predlozi ne ispunjavaju kriterijume propisane Odlukom o nagradi opštine Valjevo. A među predloženima bio i Branko Vićentijević Džane, dopisnik Bete, novinar Revije „Kolubara”. Jedan od retkih, ako ne i jedini novinar sa integritetom u Valjevu, jednostavno, Novinar bre, Svoj čovek. Jedina mu mana što je ničiji, što mu je plajvaz isti prema sve partije i nji’ove strukture. Kamo sreće da je još Ničijih, ma o kojoj profesiji da se radi.

Ovako, Džane ne ispunjava kriterijume, a oni koji su odlučivali o nagradama ispunjavaju te i sve kriterijume, kao i oni što su ih tu postavili. I ne samo oni, kriterijume ispunjava cela opština, iako ih je brat seji, i partija partiji, bar pola od ti 250 takoreći samozaposenih viška, kriterijume ispunjava sav taj stranački bašibozluk, ono što ume da radi i rukovodi samo  po javnim i drugim državnim preduzećima i ustanovama, kriterijume ispunjavaju samo oni što su Njihovi. Uostalom što se to simuliraju i zloupotrebljavaju vajni pravilnici i procedure, što to lepo ne dogovore i među se i to podele, kad imaju ljude za funkcije i druge državne poslove, kad imaju ljude za te komesije, imaju valjda i za te nagrade. Jašta, šta se može, braćo i sestre, da se potegne i taj argument i patriotska poštapalica, takva ta i Njihova Demokratija, ako ništa bar javno da se kaže – SRAMOTA!
 
Dragan Todorović
 
Nagrade grada Valjeva
Širi izvodi iz predloga odluke o kome će se Skupština Grada Valjeva izjašnjavati 5. marta
 
Ovom odlukom dodeljuje se Nagrada grada Valjeva za dela koja predstavljaju najvrednija dostignuća u Valjevu u periodu od 1. januara do 31. decembra 2008. godine i to:

1. U oblasti ekonomije i privređivanja „INGRAP OMNI” d.o.o. Valjevo, za osvojene godišnje nagrade Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Valjevo i osvojen Oskar kvaliteta u 2008.

2. U oblasti obrazovanja mr SUZANI RADOVANOVIĆ, profesoru violine, za izuzetan kvalitet obrazovno-vaspitnog rada i osvojene nagrade učenika na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

3. U oblasti nauke ISTRAŽIVAČKOM TIMU „TOP 014” Istraživačkog razvojnog centra HK „Krušik”, Valjevo u sastavu: dr Petar Kurnić, Gorica Stevanović i dr Blažo Novaković, za osvojeno drugo mesto na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2008. godine sa projektom „Inoviranje tehnološkog procesa proizvodnje bioetanola iz žitarica primenom postupka filtracije i dodatnog bistrenja obrađene komine”.

4. U oblasti umetnosti JANKU LEVNAJIĆU, književniku, za roman „Trava od devet mrakova”.
5. U oblasti sporta DUŠKU ĐUKANOVIĆU, predsedniku KK „Metalac” za izuzetne rezultate u reafirmaciji košarkaškog sporta u Valjevu.

6. U oblasti medicine prim. dr ZORANU J. JOKIĆU, mr sci. ginekologije i akušerstva za izuzetan doprinos u unapređenju edukacije u oblasti ginekologije, osnivanje i održavanje Škole porodiljstva „Akademik Vojin Šulović” i za pionirski rad u uvođenju endoskopske (laparaskopske) dijagnostike i hirurgije u ginekologiji.
 
Specijalne nagrade:
1. Prof. dr sci. med. BOŠKU ĐUKANOVIĆU, direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” Beograd, koji svojim angažovanjem i velikim profesionalnim i društvenim ugledom daje nemerljiv doprinos u svim oblastima društvenog života grada a posebno u medicini, sportu, kulturi i humanitarnom radu.

2. Istraživačkoj stanici „PETNICA”, koja promovišući koncept dopunskog i vanškolskog obrazovanja đaka i studenata zainteresovanih za prirodne i društvene nauke, po kome je postala poznata kako u zemlji tako i u svetu, već 27 godina uspešno radi na podsticanju naučno-istraživačkog mišljenja kod mladih, njihovom dopunskom obrazovanju i kreativnosti.
 
Kandidati za nagrade
 
Komisija za dodelu Nagrade grada Valjeva imenovana je rešenjem Privremenog organa opštine Valjevo od 9. 3. 2007. godine i rešenjem Skupštine grada Valjeva od 26. 12. 2008. godine, u sledećem sastavu: predsednik Milka Erić-Vasiljević i članovi: Aleksandar Marinković, Zaven Der Hazarjan, Vidosava Džagić, Zoran Stanković, Ljiljana Vujić, Milomir Romanović, Slobodan Ćirić, Vojislav Kecojević, Gordana Stojanović i Tomislav Urošević.

Komisija je, u skladu sa svojim zadacima, utvrdila tekst Obaveštenja o uslovima za dodeljivanje nagrade grada Valjeva i isti objavila u listu „Napred” dana 6. 2. 2009. godine. Tekst navedenog Obaveštenja takođe je objavljen na svim lokalnim radio i TV stanicama, na sajtu grada Valjeva i na oglasnim tablama u zgradi grada Valjeva.

Na osnovu objavljenog teksta Obaveštenja Komisiji za dodelu Nagrade grada Valjeva upućeno je 33 predloga iz sledećih oblasti:
 
Oblast ekonomije i privređivanja
Regionalna privredna komora Valjevo:
– „INGRAP OMNI” d.o.o. Valjevo, preduzeće za proizvodnju betona i betonske galanterije, asfalta, visokogradnju, niskogradnju i preradu šljunka, za godišnje nagrade Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Valjevo za postignute rezultate i osvojen Oskar kvaliteta u 2008. godini;
AD „KLANICA DIVCI – ČLANICA LUTRA GROUP”, za podizanje i unapređenje kvaliteta proizvodnje implementacijom integrisanog sistema menadžmenta kvalitetom ISO 9001/HACCP, kao i za postizanje vrhunskih rezultata u preradi i izvozu mesa i mesnih prerađevina.
 
Oblast obrazovanja
Muzička škola „Živorad Grbić”:
– dr Zoran Rakić, profesor harmonike, za postignute rezultate svojih učesnika na međunarodnim i republičkim takmičenjima; i
– mr Suzana Radovanović, profesor violine, šef gudačkog kvarteta „MISS” za postignute rezultate svojih učenika na međunarodnim i republičkim takmičenjima;

Mirko Janković:
– mr Jovanka Božić, profesor sociologije u Valjevskoj gimnaziji, za dugogodišnji uspešan vaspitno obrazovni rad i objavljivanje knjige „Valjevo koje volim”, u saradnji sa svojim učenicima;
Ekonomska škola Valjevo:
– mr Mihailo Branković, profesor fizičkog vaspitanja, za kvalitetno obrazovanje i vaspitanje mnogih generacija učenika i doprinos unapređenju nastave fizičkog vaspitanja i razvoju fizičke kulture u školi i gradu;

Valjevska gimnazija:
– Tihomir Stanojević, profesor muzičke kulture, za izuzetno kvalitetan rad u svim oblicima nastave kao i za doprinos u neposrednoj edukaciji učenika prisustvovanjem muzičkim događanjima u Valjevu;
Dušan Jovanović i drugi:
– Istraživačka stanica „PETNICA” koja promovišući koncept dopunskog i vanškolskog obrazovanja đaka i studenata zainteresovanih za prirodne i društvene nauke (po kome je postala poznata kako u zemlji tako i u svetu) već 27 godina uspešno radi na podsticanju naučno-istraživačkog mišljenja kod mladih, njihovom dopunskom obrazovanju i kreativnosti, dovodeći svake godine radoznalu, darovitu i vrednu decu u naš kraj, čime je i Valjevo učinila jednom od važnih tačaka u odrastanju i formiranju mnogih uspešnih ljudi;
 
Oblast nauke
Po sopstvenom predlogu – Milan Dimitrić, penzioner, za rešenje matematičkog problema „kvadrature kruga” i usvojeni patent pod nazivom „Vertikalno pomično ležište u grejnim telima na čvrsto gorivo”;

ID „Kolubara”:
– dr Radovan Marjanović, profesor Visoke poslovne škole Valjevo za objavljenu knjigu „Prokriminalne vrednosti kod mladih...” kao rezultata istraživanja među učenicima valjevskih škola i studenata koji žive i studiraju u Valjevu i van Valjeva;

Slobodan Raković, novinar:
– dr Radovan Marjanović, profesor Visoke poslovne škole Valjevo za objavljenu knjigu „Prokrimnalne vrednosti kod mladih...” kao rezultat istraživanja među učenicima valjevskih škola i studenata koji žive i studiraju u Valjevu i van valjeva.

„Valjevska pivara” AD:
– TIM „Krušik-IRC” za osvojeno drugo mesto u oblasti „biotehnika, poljoprivreda, medicina” na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2008. godine u kategoriji „Inovativne ideje”, u konkurenciji 101 učesnika iz Republike Srbije i Republike Srpske, za projekat „Inoviranje tehnološkog procesa proizvodnje bioetanola iz žitarica primenom postupka filtracije i dodatnog bistrenja obrađene komine”;

HK „Krušik” AD:
– TIM „KRUŠIK-IRC” za osvojeno drugo mesto u oblasti „biotehnika, poljoprivreda, medicina” na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2008. godine u kategoriji „Inovativne ideje”, u konkurenciji 101 učesnika iz Republike Srbije i Republike Srpske, za projekat „Inoviranje tehnološkog procesa proizvodnje bioetanola iz žitarica primenom postupka filtracije i dodatnog bistrenja obrađene komine”;
 
Oblast medicine:

Zdravstveni centar Valjevo:
Prim. dr Zoran J. Jokić, mr sci. ginekologije i akušerstva za izuzetni doprinos unapređenju edukacije u oblasti ginekologije, odnosno osnivanju i održavanju prestižne Škole porodiljstva „Akademik Vojin Šulović” u Valjevu, za pionirski rad u uvođenju endoskopske (laparaskopske) dijagnostike i hirurgije u ginekologiji u Valjevskoj bolnici i za dugogodišnji doprinos unapređenju Ginekološkog odeljenja Regionalne opšte bolnice u Valjevu kao jednog od najorganizovanijih i najopremljenijih u Srbiji;

Dobrila Pivić i grupa građana:
– dr Radmila Nenadović, internista i endokrinolog, kao vrstan stručnjak u oblasti endokrinologije i predavač u Medicinskoj školi u Valjevu daje značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine u Valjevu, posebno u lečenju šećerne bolesti primenom najsavremenijih metoda;

Rajko Kovačević i grupa građana:
– dr Radmila Nenadović, internista i endokrinolog, kao vrstan stručnjak u oblasti endokrinologije i predavač u Medicinskoj školi u Valjevu daje značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine u Valjevu, posebno u lečenju šećerne bolesti primenom najsavremenijih metoda;
 
Oblast umetnosti

Po sopstvenom predlogu:
– Zoran i Zorica Pantović, autori serijala „Ja uranih jutrom rano” i saradnici časopisa iz oblasti ribolova, ekologije i turizma;

Radio Patak i drugi:
– Branko Antonić, uz obeležavanje 35 godina umetničkog rada, proteklu godinu je obeležio brojnim nagradama i priznanjima kao pojedinac i kao član pozorišta „Abrašević” i „Male scene”;

Radovan Beli Marković, književnik:
– Janko Levnajić, književnik, za objavljeni dvotomni roman „Trava od devet mrakova”,

Po sopstvenom predlogu:
– Biljana Janevski, profesor francuskog, latinskog i italijanskog jezika, za prepevavanje srpske epske poezije u desetercu na francuski jezik;

Matična biblioteka Valjevo:
– Grupa autora Monografije – 140 godina Valjevske biblioteke;

Ostoja Prodanović, književni kritičar:
– Janko Levnajić, književnik, za objavljeni dvotomni roman „Trava od devet mrakova”;

Književna zajednica Valjeva:
– Božin Janevski, književnik, dobitnik mnogih visokih priznanja, za plodan književni i istraživački rad a posebno za autorska dela „Kolumbrini” i „Obna i Tamlava” – istorijski atlas;
 
Oblast sporta

Po sopstvenom predlogu:
– FK „Mladi radnik” za rad sa mladima i kroz sport i druženje promovisanje zdravog načina života mladih u Valjevu;

Komisija za sport grada Valjeva:
– KK „Metalac”, član Prve košarkaške lige, najbolji sportski kolektiv grada u prethodnoj godini, uspešno se takmiči u prvoligaškoj konkureniciji. U 2008. godini obeležio 60 godina postojanja;
– Vladimir Bošković, profesor fizičke kulture i trener plivača PK „Valis”, jedan od trenera reprezentacije Srbije, zahvaljujući čijem dugogodišnjem stručnom i pedagoškom radu mnogi mladi sportisti su našli sebe u ovom sportu u dostigli vrhunske rezultate;

Plivački klub „Valis”:
– Anđelka Petrović, članica Plivačkog kluba „Valis”, proglašena za najuspešnijeg sportistu Valjeva u 2008. godini kao repezentativac Srbije i osvajač brojnih zlatnih, srebrnih i bronzanih odličja kako na republičkim tako i na međunarodnim takmičenjima;

Zoran Vraneš:
– Duško Đukanović, predsednik KK „Metalac”, za izuzetne rezultate u reafirmaciji košarkaškog sporta u Valjevu plasmanom KK „Metalac” u Prvu ligu Srbije i osvajanjem Kupa Srbije za 2008. godinu;
Božić Milan:
– Duško Đukanović, predsednik KK „Metalac”, za izuzetne rezultate u reafirmaciji košarkaškog sporta u Valjevu plasmanom KK „Metalac” u Prvu ligu Srbije i osvajanjem Kupa Srbije za 2008. godinu;
 
Oblast novinarstva

Slavica Vasić:
– Milica Čulić, novinar-saradnik Radio Valjeva, za osvojenu treću nagradu na Međunarodnom festivalu reportaže u Subotici za reportažu „Drenaić”;

JP „Valjevo turist”:
– Aleksandar Mešterović, producent, koji je realizacijom emisije „Poslovni sat” prezentovao privrednike Valjeva na širem prostoru;

JIP „Radio Valjevo”:
– Milica Čulić, novinar-saradnik Radio Valjeva, za osvojenu treću nagradu na Međunarodnom festivalu reportaže u Subotici za reportažu „Drenaić”;

IP „Napred”:
– Branislav Brana Nikolić, dugogodišnji tehnički urednik, karikaturista i kolumnista lista „Napred”;

ID „Kolubara”:
– Branko Vićentijević, dugogodišnji novinar Revije „Kolubara” i Agencije „BETA” autor kolumni i hroničar zbivanja na valjevskoj političkoj sceni;

Slobodan Raković, novinar:
– Branko Vićentijević, dugogodišnji novinar Revije „Kolubara” i Agencije „BETA”, autor kolumni i hroničar zbivanja na valjevskoj političkoj sceni;
 
Iz oblasti urbanizam i arhitektura nije podnet ni jedan predlog za nagradu grada Valjeva.
 
Komisija za dodelu Nagrade grada Valjeva predlaže Skupštini:
* da nagradu u oblasti novinarstva ne dodeli iz razloga što prispeli predlozi ne ispunjavaju kriterijume propisane Odlukom o nagradi opštine Valjevo;

* da nagradu u oblasti urbanizma i arhitekture ne dodeli iz razloga što nije podnet ni jedan predlog za tu oblast.

Komisija se u svom radu susretala sa nizom problema koji su proizilazili pre svega iz sadržaja same odluke, te će iz tih razloga, u narednom periodu, Skupštini grada Valjeva dostaviti predlog za izmene Odluke o nagradi opštine Valjevo.

Upišite svoj komentar