| Mart 2011

Palma nјiše grane

Branko Vićentijević

Jedinstvena Srbija opet osnovana u Valjevu, predsednik Gradskog odbora Marko Jovanović * Žarko Kovač pojačanje LDP-a, Milan Gavrilović Ćićovan vodi mioničke demokrate, Radiša Stanković se vratio u SPS * Ko će u URS-u biti koalicioni partner G17 Plus iz Valjeva * KK Metalac i treći put u Superligi Srbije

„Rat” Valjeva i Zaječara okončan je onako kako bi to i Broz uradio – Gorenje gradi fabriku u Zaječaru, kažnjeni su i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić iz G17 Plus i URS, ali i državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić (DS). Premijer Mirko Cvetković (DS primio je delegciju Valjeva u kojoj su bili Zoran Jakovljević, Radivoje Milutinović, Milovan Marković (DS) i Đorđe Milićević (SPS) i obećao svekoliku pomoć! Cvetković, međutim, ima veći problem, ili čeka da mu „Šef” saopšti, da li će, i na koji način, biti rekonstruisana Vlada Srbije. Ili će, ipak, čitava ujdurma Srbiju odvesti u vanredne parlamentarne izbore.

Te izbore posredno najavljuje i potpredsednica demokrata Jelena Trivan, koja poručuje da su vanredni izbori bolji od loše Vlade, kao i produciranje pojedinih stranaka u Valjevu. No, pre toga, o poziciji G17 Plus i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) u Valjevu. Po tem pitanju ništa novo. Doduše, zanimljivo je bilo videti dva lekara, Zavena der Hazarjana i Acu Gajića, kako na VTV-u objašnjavaju, za valjevsku javnost, neobjašnjivo u odnosima sa Gorenjem i sukobu na relaciji Valjevo – Zaječar. Dirljiva je njihova partijska disciplina, dotle izdiferencirana da se okružnom načelniku Miloju Obrenoviću – Lepom Miji zamera što u Gradski odbor „ne dolazi po mišljenje”!

Veći je problem za tu političku opciju koga će od mogućih kandidata, ako su (kandidati) još pri tom mišljenju, uzeti u pomoć kao pojačanje. Taj posao će morati da obavi neko sposobniji od SSM (Snežane Samardžić Marković), ministarke omladine i sporta, potpredsednice G17 Plus, koja je u Valjevo već dolazila. Moguće, sami Mlađa Dinkić ili lojalna mu Verica Kalanović, britka sablja trstenička u svojevremenom unutarstranačkom obračunu sa Miroljubom Labusom. Kakvo je trenutno raspoloženje među Valjevcima, URS bi na izborima, posebno lokalnim, da su kojim slučajem ovih dana, bio na nivou statističke greške. A narod, k’o narod – pamti kratko. Doduše, ishod zavisi i od toga koga će Verko Stevanović iz Kragujevca, ili Maja Gojković iz Novog Sada, kao koalicioni partneri G17 Plus u URS, nasočiti.

PALMA NjIŠE GRANE – Jedinstvena Srbija, čedo jagodinskog gradonačelnika Dragana Markovića Palme, reosnovala se u Valjevu. Prvi put njen Opštinski odbor, bez duga veka i ikakvog uticaja, formiran je za vakta koalicije Nove Srbije (2004-2008) sa radikalima, narodnim socijalistima i Pokretom snaga Srbije Bogoljuba Karića, a predsednik je bio upravo otpadnik iz Bogčetove stranka, odbornik Rodoljub Jevtić.

Gradski odbor sada vodi Marko Jovanović, agronom po obrazovanju, tržišni inspektor po zanimanju, unuk Obrada, brata narodnog heroja Radivoja Jovanovića Bradonje iz Zaruba po poreklu. Marko je Jovanović, ako pamćenje ne vara, bio u DSS-u kod Koštunice Voje kada je to trebalo zarad načelnikovanja u Tržišnoj inspekciji Kolubarskog okruga. Promotivna skupština, kažemo promotivna, jer su izbori obavljeni bez prisustva javnosti, u velikoj sali Gradske skupštine ličila je na već viđeno sa JUL-om i Pokretom snaga Srbije. Čak je i pojedinih faca iz vremena ondašnjih viđeno opet.

A Palma k’o Palma. Zove drugarice valjevske, njih ‘iljadu (!), za 8. mart u Jagodinu. Da vide asphalt u selima, ZOO vrt i Akva siti, da lepo ručaju… Sve će to platiti tri poslaničke plate JS u Narodnoj skupštini. A sa 120 seljaka iz Srbije, na februarski Međunarodni sajam poljoprivrede u Parizu otišla je i studentkinja agronomije iz Valjeva, među najbolljima na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Gđica je jedan od potpredsednika Gradskog odbora JS u Valjevu.

Razgovarao se Palma i sa novinarima. O mućkama u RB Kolubara, veli, „laže B92”, ugalj prodaje al’ mu privatnici bili i deda i tata, sad su preduzetnici sin i snajka, drugi sin je u nekoj od banaka. Koje ministre treba smeniti? „Njihova imena sam zapis’o u svesku, al’ mi svesku ukrali, još je tražim, a imena nisam zapamtio!”, bio je „vickast” ovovremeni Jovanča iz Jagodinu.

POJAČANjA – Gradski odbor LDP-a Čede Jovanovića predstavio je javnosti pojačanje – Žarka Kovača, predsednika Izvršnog odbora SO Valjevo 2000-2004, u vreme predsednikovanja Tome Milanovića. Obojica su bili u DS-u, na Blagovesti 2001. „pojela” ih Izborna skupština Opštinskog odbora. Ostali bez partijskih, voljom stranačkog vrha ostali na opštinskim funkcijama. Tada se kod „utih” zapisao Milovan Marković i sad tera mandate, više ih i ne broji, a tera i Srpske železnice. Mnogo je onih u DS-u i van njega, koji tvrde da je Valjevo tada, 7. aprila 2001, počelo da klizi na put bez oporavka.

Žarko Kovač je svakako pojačanje za nemušt sastav Gradskog odbora LDP-a i njegovog menadžera Dragana Mojsilovića Belog, agronoma na radu u Gradskoj upravi – opozicioni angažman Veliki Štrumf je nagradio načelničkim mestom nižeg ranga.

Pojačale se i mioničke demokrate, prvi čovek sada je Milan Gavrilović Ćićovan, posle petooktobarskih promena 2000. saradnik Vladana Batića u DHSS-u, bio i predsednik „opštinske vlade” u Mionici, pa u trampi Kraljevo-Valjevo, DS-DHSS, načelnik Kolubarskog upravnog okruga.

Nejasno je ko je među „žutima” u Gavriloviću, kako se to sada kaže, prepoznao talenat za vođenje „ozbiljne i državotvorne” stranke, nepoznato je. Tek, Ćićovan kren’o da se šiljka sa Šljapom, predsednikom Mioničke opštine Milanom Matićem. Udario na manjak para u budžetu, njihovo nenamensko trošenje, blokiran račun OŠ „Milan Rakić” zbog čega će školska auta, kompjuteri i klima uređaji na doboš… Šljapi „puca prsluk”, uz pomoć radikala i socijalista ima 26:13 odborničku većinu u opštinskoj skupštini, pa mu se ‘oće da posle neuspešnog pokušaja opozicije (DS, SPO-DHSS) da opravi vanrednu sesiju sa svojima trkn’o do Belog u Mrčić. Da se vide i ispričaju.

Socijalistima mioničkim, kažu, vratio se Radiša Stanković. Bio predsednik Opštine u vreme Tita i Slobe, pa prinudni upravnik 1992/93. kada je SPS na pravdi Boga oteo vlast opozicionom DEPOS-u, spremao se za diplomatiju al’ ćorak, bio u Karićevom PSS, pa kod radikala… Pojačanje?

SUPERLIGA – Košarkaši Metalca će treću sezonu zaredom igrati u Superligi Srbije. Finalni turnir za Kup Radivoja Koraća, u Železniku, pokazao je da su ovoga puta članovi Jadranske i Košarkaške lige Srbije bili gotovo približnih mogućnosti. Čak i Radnički Basket, filijala FMP-a u Prvoj  B ligi. Taj privid je posledica pada kvaliteta klubova u Jadranskoj ligi, a manje napretka ekipa iz KLS. To će se, uostalom, videti u Superligi.

Metalac opet mašta o Jadranskoj ligi. Da ne apostrofiramo uslove u Hali sportova, koji su ispod propisanih standarda Jadranske lige, Valjevcima treba nekoliko pojačanja. Klupsko rukovodstvo nije se izjasnilo za koju se od dve najlogičnije varijante opredeljuje – hoće li se Metalac pojačati pravim igračima, koji nisu jeftini, i napasti plasman u NLB ligu ili će eventualno dovesti nekoliko mlađih momaka i stvarati ekipu za sezonu 2011/2012. u kojoj bi cilj trebao da bude ulazak u viši rang.

Moguće je da se i bez pojačanja proba izvlačenje maksimuma iz ovog sastava, pa dokle se dogura. Pri bilo kojoj od ovih mogućnosti ne treba smetnuti sa uma da, kako to tvrde poznavaoci prilika na košarkaškom tržištu u Srbiji i zemljama okruženja, Jadranska liga košta 800.000 do milion evra po sezoni, dok je takmičenje u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) za Metalac „teško” 200.000 do 220.000 evra.

Sve je to lepo, ali Metalac u sadašnjih 12 nema ozbiljnog igrača iz Valjeva!

Komentari

Palma nјiše grane | 10.03.2011 u 09:55

Upišite svoj komentar