| Mart 2012

Februarska studen

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Nevolje sa snegomk i mrazom * Iznuđeni školski, kulturni i ostali raspust * „Gorenje“ ipak gradi novu fabriku * Ljiška plata najmanja u Srbiji * Gašenje 62 preduzeća * Sretenjski orden Istraživačkoj stanici * „Izlazak iz zamka“ i „Višnja“

1 Od padova na poledici povređeno 60-tak Valjevaca * U Valjevu počela gradnja „Merkator” supermarketa * Štrajk radnika „Valjevoputa” * Gradske vlasti odlučile o  zaštiti od buke. Merenja buke u šest zona, od dozvoljenih 50 decibela u okolini bolnice i parkova do  65 u  centru.

2 Sedmi dan na mrazu od minus 10 do (prekjuče) minus 21 stepen. Udvostručena potrošnja mazuta u Gradskoj toplani. Grejanje, ipak, neće poskupeti do aprila * Na portalu U gradu info snimak lude noćne vožnje automobilom na ledu oko česme sa satom u Knez Miloševoj ulici.

3 Sneg neprestano veje. Svi putevi zasad prohodni, ali neretki seljani apeluju za pomoć, odakle su u Valjevskoj bolnici zbrinuta 22 bolesnika * Valjevski vinogradari  predstavili svoja mlada vina. Na Mapi vinskih puteva Srbije uvršćene su vinarije „Jelić”, „Gradina” i „Miličinica”. Čelnici Valjeva neće iskoristiti mogućnost za povećanje plata, po čemu bi gradonačelnik imao 295.000 dinara, skoro 10 prosečnih valjevskih plata.

4 Narodna banka objavila spisak od 5.688 preduzeća koja su više od godinu dana obustavila plaćanja. Iz Valjeva je takvo 41 preduzeće, među njima „Novi Elind”, „Teslavizija”, „ML frut farm”, „Veranomotors”, TV Valjevo plus, Radio Golub... Iz Mionice i Uba je po devet preduzeća a tri iz Ljiga * Prilikom noćašnje intervencija u Tešnjaru izgrednik ranio dvojicu policajaca.

5 Zbog snežnog nevremena Vlada proglasila vanrednu situaciju. Valjevski štab iste večeri prihvatio sugestiju za prinudni školski raspust i racionalizovan rad obdaništa * Valjevci iz Toronta slikaju se na skejpu u majicama, jer je kod njih tri stepena iznad nule.

6 U Podgorini zavejano više od 300 seoskih domaćinstava. U raščišćavanju  puteva u Mioničkoj opštini u pomoć pritekao REIK „Kolubara”. Vojnici i pritvorenici Kazneno-popravnog zavoda čiste sneg u porti Hrama na ušću i oko bolnice * Arhitekta Milka Krstivojević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu nagrađena „Zlatnom mistrijom” za projekat zaštite Crkve svete Trojice u Kraljevu.

7 Izgibosmo čisteći sneg čiji je pokrivač visok 44 centimetra. Ugroženi slabiji krovovi, učestale intervencije na krovovima škola koji prokišnjavaju  * Služba zapošljavanja saopštila da  je za godinu dana u našem kraju broj nezaposlenih uvećan 6,5 posto. Među njih 13.600 (u Valjevu 8.486)  je 3.900 mladih i gotovo isto toliko starijih od 50 godina.

8 Sneg prestao da pada, ali je temperatura bila minus 18 stepeni. Opasnost od snega i ledenica sa krovova. Stotinak poziva vatrogascima za pomoć na visokim zgradama. U Mrčiću pao krov i potpuno uništio pogon „Nameštaja Soldatović”. Živorad Jović iz Bukovice dao svoj buldožer za čišćenje puteva u kameničkim selima.

9 Jutros u Valjevu minus 23 stepena. Kritično sa električnom energijom. Školski raspust produžen na drugu sedmicu * Revija „Kolubara” organizovala tribinu „Valjevo evropska prestonica kulture – da li je to moguće”. Istaknute javne i kulturne ličnosti veruju da je moguće, makar da nešto dobro ostane iz osmogodišnjih priprema za to zvanje * U Ruskom domu u Beogradu otvorena izložba povodom 30 godina skulptorskog rada  Milutina Rankovića iz Lajkovca.

10 Delegacija Gradskog štaba posetila zavejane meštane podpovlenskih sela. Tamo su pretežno samotni starci o kojima ne brinu deca i unuci. Tako je u Slatini urgentno zbrinut starac koji ima četvoro dece u Valjevu * Mladi speleolozi pomažu u skidanju snega i leda sa javnih zgrada * Gostovalo Jugoslovensko dramsko pozorište sa Čehovljevim „Višnjikom” u režiji Dejana Mijača. Odmah potom prokisnula scena Doma kulture * U Valjevskoj bolnici rođeno 11 beba * Voz naleteo na automobil ostavljen bez goriva na pružnom prelazu kod Lajkovca.

11 Novi snežni talas i pretnje isključenjima struje. U Valjevu ušteda u potrošnji od 10 posto. Većini koja se sama greje nestaje  gorivo, a uglja  nema ni za lek. U Liplju kod Ljiga u svojij vikendici smrznuo se stariji Beograđanin * Televizija Valjevo   ostala bez signala posle plenidbe opreme po pritužbama još tri radnika za neizmirene plate.

14 „Gorenje” ipak kreće u izgradnju fabrike rashladnih uređaja u Valjevu. Ministarstvo ekonomije za 400 novih radnih mesta prilaže po 10.000 evra. Nije moglo lane, ali može pred izbore, uz politikantsko likovanje i prozivku lidera URS-a, kao da daje svoje pare * Zbog nevremena ne rade gradska uprava i ustanove kulture, a od sutra do kraja sedmice i ostale ustanove i preduzeća.

15 Na Dan državnosti Istraživačkoj stanici Petnica uručen Sretenjski orden drugog reda za razvoj naučnog podmlatka i unapređenje obrazovanja * Dnevna temperatura najzad iznad nule, uz nevolje sa otapanjem snega i leda. Zastrašujući prizori prokislih stanova u Kolubari dva * Izgladnele čaplje i koromorani obleću Kolubaru...

18 Drugi dan sa temperaturama u plusu.  Debeli snežni pokrov se ubrzano topi. Sneg sa višespratnice u Karađorđevoj ulici skršio automobil * Osujećena krađa bakarnih oluka sa bolničke crkve.

20 Zima i dalje jedina tema. Sad je to opasnost od nadolazećih voda i klizišta* U Dučiću, pod obrušenim snegom sa štale, poginula starica. U Mionici  urušena „Vidojeva kafana” * Đaci u školama posle prinudnog raspusta koji će morati da odrade na proleće.

21 U Valjevskoj biblioteci veče uz knjigu pripovedaka Saše Obradovića „Izlazak iz zamka” * U Muzeju izložba Prirodnjačkog muzeja „Dodirnimo prirodu” sa eksponatima iz daleke prošlosti živog sveta. Usput, ruski naučnici iz zamrznutog ploda uzgajili cvet iz doba jure star 30.000 godina. Možda ima nada i za nas.

22 Valjevska eparhija oglasila da je najbolja u Srbiji po obuhvatu učenika nastavom veronauke i to 81 odsto osnovaca i 72 osto srednjoškolaca. Imovinski spor sa Istraživačkom stanicom Petnica eparhija bi, navodno, vansudski rešila  ukoliko bi Stanica programima obuhvatila i studente Teološkog fakulteta * Žiri Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu glumcu Nenadu Jezdiću dodelio zlatne medalje za šljivovicu, višnjevaču i medovinu ( darosavu, leposavu i dikosavu) iz njegove destilerije na imanju kod Valjeva * U Takovu kod Uba mladi napravili divovskog Sneška Belića od 8,3 metra.

23 Valjevo dobilo certifikat o unapređenju sistema upravljanja vanrednim situacijama koji od 2006. godine podržava USAID. Utisak kvari vest da je posada Seizmološke stanice na Divčibarama devet dana zavejana i bez vode.

24 Sneg skoro iskopnio. Pripreme za odbranu od mogućih poplava i klizišta * Na  skupu o brizi i pomoći za unapređenje položaja Roma Valjevo dobilo priznanje za stipendiranje 22 romska đaka i studenta.

27 Posle novogodišnjih „trinaestih plata” januarske zarade  manje oko 30 posto. U Ljigu su opet najmanje u Srbiji, tek 15.000 dinara, u Mionici i Osečini prosek je 23.000, u Valjevu 27.000 a na Ubu 28.000 dinara * Počela isplata 10 posto uvećanih  stipendija za 187 talentovanih valjevskih đaka i studenata.

Silni sneg i ljuti mraz su nas u sred zime grdno iznenadili i pomeli. Za to vreme iznova buja nasilje na drumovima i ulicama, čak i u gradskom prevozu. Gimnazijskog maturanta isprebijali su na kućnom pragu u Tešnjaru bestijalni momci iz poznate grupe fudbalskih navijača. O tome se ne oglašavaju ni policija ni novinari. Komentator „Blica” s pravom upozorava: „Palice i noževi opet su u rukama mladih dok su njihovi roditelji zaneti borbom za preživljavanje, država nastojanjem da se domogne kandidature a stranke pripremama za izbore. Opet nas u kampanjskom životarenju izmiču ljudi i životi”.

Komentari

Februarska studen | 7.03.2012 u 17:09

Pa neka onda neko kaze da smo u stara dobra vremena bili nazadni i kad smo nastojali da budemo proruski ili prozapadni, a i kad smo se borili za politicke pobede na domacem terenu. U oba slucaja narod nije bio zanet borbom za prezivljavanje, zbog koje dolazi do svih zala u ovoj tuznoj Ljiljaninoj prici, naznacenih. Naprotiv. Narod obicni obilato je cascavan od onih koji su se borili da dodju do svojih ciljeva. Gazde, gostile su glasace icem i picem ali i ostalm , kao sto je recimo bila ona praksa> pre glasanja dobijes jedan opanak, a drugi kad se gazda uveri da si za njega glasao. Ovoga puta nema ni ica ni pica a ni opanaka.Svi mi smo zaneti borbom za prezivljavanje, a oni su zaneti borbom za osvajanjem svojih ciljeva. Zato smo dovde>nidokle i dosli!

Jovan S. Ilic | 7.03.2012 u 17:09

Upišite svoj komentar