| Mart 2013

Knjige u najavi

Redakcija

Valjevke

Knjiga o Valjevkama, nekadašnjim i sadašnjim, značajnim i poznatim, lepim i odvažnim, preduzimljivim, delotvornim i požrtvovanim, mudrim i humanim, znatiželjnim i zanimljivim, romantičnim ali i realnim, mnogo kad i izvanredno uspešnim... A uz sve to – o Valjevkama mnogobrojnim. 

Knjiga o Valjevkama iz Valjeva i iz njegove neposredne okoline, o Lajkovčankama i Ljižankama, o Mioničankama, Osečankama i Ubljankama.

Takođe i o damama kojima je zavičaj Valjevski kraj (sadašnji Kolubarski okrug) a život i poslovi odveli ih na razne strane i o onim koje su svojim životima i svojim delima bivale, ili su to i sad, neposredno vezane za ovo podneblje.

Knjigu «Valjevke» će, u prvom i najobimnijem njenom delu,

ispuniti poglavlje «Od Vladislave-Ane do

Ane Mitrović - Ženske strane letopisa valjevskog 1327-2013».

Slede, između ostaloga, biografije 77 značajnih Valjevki,

beleške o majkama 11 najznačajnijih ličnosti iz istorije

Valjevskog kraja i mnogo šta drugo.

Završni deo – Hrestomatija najboljih tekstova (poezija i proza) o Valjevkama. Ponavljamo: nekadašnjim i sadašnjim.

Knjiga «Valjevke» će biti bogato ilustrovana.

Promocija se priprema za proleće, kraj aprila,

na valjevskom sajmu SPREG.

U pretplati knjigu «Valjevke» prodajemo

po povlašćenoj ceni  - 707 dinara. Važi do 20. aprila 2013. godine.

* * *

Kalendar „Kolubara” za prostu 2014.

Narodni praznici, značajni datumi, tra­ja­nje obdanica, mene meseca * Listanje kalendara – Hronika 2013. godine (Ljiljana Ke­cojivić) * Povlenske divljine i pitomine (Milorad Milošević Brevinac) * Prva viđenja Valjeva i prva valjevska poznanstva – Uspomene Miloša Jevtića * Milorad Gavrilović – glumac savršene otmenosti (Dušan Krunić) * Državni kalendari sa šematizmima (Miodrag Maticki) * Gvozdeni mostovi u Valjevskom kraju (Ljiljana Ljiljak) * Parisko zlato za vino iz Popadića – Učešće Luke Mihailovića iz Popadića i drugih Valjevaca na svetskoj izložbi u Parizu 1889. godine (Zdravko Ranković) * Ljiška opština i njeni predsednici 1839-2013 * Popovići iz Stepanja – preci i srodnici književnika Aleksandra Popovića * Rafajlovići iz Vrtiglava (Milorad Radojčić) * Valjevo i život u njemu za vreme Prvog svetskog rata (Živko M. Romanović) * Na Divčibarama pred Drugi svetski rat (Pavle Vasić) * Hotel «Vrujci», stožer razvoja turizma u Vrujcima * Ratovanje 1914. godine – Stare novinske vesti * Društvo za ulepšavanje Mionice i okoline, osnovano 1908. godine * Najraniji stomatolozi u Valjevu i na Ubu * Pre 150 godina – Ljudi, događaji i pojave iz 1864. godine * Knjige o školama i školstvu u Valjevskom kraju (popis) * Sadržaji svih dosadašnjih Kalendara «Kolubara»

itd

Sadržinu Velikog narodnog kalendara «Kolubara» za 2014. godinu činiće i popis pretplatnika na tu knjigu; valjevska «Veterinaria» prva se upisala u tu listu a potom i dvadesetak pojedinaca iz Valjeva, Beograda, Kamenice, Niša, Zemuna...

DODATAK – Kalendar sa šematizmom Kneževine Srbije za 1854. godinu.

Ponovljeno izdanje najstarije takve knjige u Srba, danas veoma retke.

Upišite svoj komentar