| Novembar 2008

Oktobarsko gušterisanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Mali Jelići iz Radobića * Veliki građani Uba: Šilja, Brica, Slava Šnajder, Hajdar od Krempite, Vića Moler... * (Ras)prodaja Valjevske pivare * Hipermarketi gase bakalnice * Zatvor za ekokriminalce * Internacionalni Džez fest * Kolubarska trilogija

1. Povodom Dana starih u Mesnoj zajednici Krušik najstarijim sugrađanima uručeno 378 higijenskih paketa. Na isti način Crveni krst će obići penzionere i u drugim delovima grada * Svečanost uz Dan poljoprivredne škole u Valjevu, najstarije i najuglednije kod nas.

2. U Valjevskom kraju boravi delegacija Međunarodne asocijacije za proizvodnju suve šljive koja se uverila da bi ovde mogla da ima dobre nove članove i partnere. Najboljima su se pokazali podgorski proizvođači suve šljive.

3. Novi protest valjevskih rezervista u gradu i u zgradi opštine * Za Dan Tehničke škole šarmantno pozorišno ostvarenje školske dramske sekcije pod nazivom „Muvanje”, za koje je najviše zaslužna profesorka Milka Erić Vasiljević.

4. U televizijskoj emisiji „Kvadratura kruga” izvanredna reportaža o porodici Jelić iz Radobića kod Mionice, gde dečak Milija i njegova mlađa sestra Milica, sticajem okolnosti, sami održavaju domaćinstvo i obrađuju imanje od 15-tak hektara * Počeli Dani gljiva na Divčibarama.

6. U školi „Vladika Nikolaj Velimirović” sadnjom drveta generacije otvorena Dečja nedelja u Valjevu * Nastavak nacionalne koncertne sezone, nažalost bez podrške Ministarstva kulture. Prepuna sala Valjevske gimnazije za izvanredno muziciranje violiniste Jovana Bogosavljevića i pijanistkinje Biljane Gorunović.

7. Posle televizijske reportaže „Velika, mala deca”, Milija i Milica Jelić iz Radobića, zasuta darovima i svakojakom pažnjom. Koliko slične dece trpi breme odraslih naočigled svih nas? * Delegacija holandskog grada Sitard Galena u Valjevu pomaže donošenje plana razvoja grada.

9. Uz Dečju nedelju u Valjevu tribina o zloupotrebama i kreativnim izazovima dece u medijima. U Valjevskoj biblioteci Festival dečje poezije. Među 30 malih pesnika najzapaženija je bila Nevena Vilotijević iz Prve osnovne škole.

11. Na pružnom prelazu u Popučkama u automobilu stradao meštanin Saša Stepanović. Na tom prelazu je stradalo 20 ljudi, pa meštani insistiraju da železnica postavi rampu * Slab odziv valjevske publike na Festivalu dokumentarnog filma „Bdenje duše”, uporedo sa matičnim održavanjem u Sremskim Karlovcima i još šest gradova Srbije.

12. Treći festival duvan čvaraka na keju Kolubare, nažalost pod senkom sujete i zađevice među mesarima.

13. Miholjsko leto traje, a u Valjevskoj gimnaziji prvoklasan koncert flautiste Ljubiše Jovanovića i pijaniste Aleksandra Serdara.

14. Zahvaljujući sačuvanim mandatima sedmorice bivših radikala, sada odbornika Srpske napredne stranke, u valjevskoj skupštini obezbeđena tesna većina za izglasavanje poverenja predsedniku i usvajanje tarifnog sistema za grejanje. Za socijalnu podršku ratnim invalidima i porodicama palih boraca biće izdvojeno više od sedam miliona dinara * Policija uhapsila kradljivca kanti za smeće u Knez Miloševoj ulici, vrednih 195.000 a preprodatih za samo 11.000 dinara.

15. U Valjevu svečano obeležen Dan centra za obuku Vojske Srbije, kroz koji je prošlo šest generacija. Sve je bliža potpuna profesionalizacija srpske vojske * Valjevski džezeri oglasili početak 24. džez festa * Sa desetak omiljenih pesnika u Ubskoj biblioteci održan Prvi festival poezije za decu.

16. Iz Odeljenja Ministarstva prosvete u Valjevu izvestili da su sve škole sačinile planove za bezbednost svojih učenika i da, srećom, do sada nije bilo ozbiljnijih incidenata * Nastavak Džez festa uz dosta zanimljivih učesnika, ovog puta i iz inostranstva. Večeras su to bili bendovi iz Bora, Sremske Mitrovice i Minhena.

17. Lepa svečanost na Ubu povodom dodele varoškog priznanja, Počasnog pisma Velikog građanina za 20-tak omiljenih sugrađana. Među njima su, na primer, Slava Šnajder, poslastičar Niftari Hajdar (majstor krempite), Šilja Brica, Vića Moler, Leka Šuster... * Iz Muzeja savremene umetnosti pred Valjevcima izložene slike Ivana Radovića, jednog od osnivača srpske moderne * U Galeriji mladih u Tešnjaru slike Jelene Živković i Jane Marinković Arsenijević * Na Džez festu nastup Big benda Muzičke omladine, kao i benda Vasila Hadžimanova sa solistom Dadom Topićem.

18. Sjajna završnica Džez festa uz Big bend RTS-a, američki „Eldad Tarmu Jazz Ensamble”, slovenačku pevačicu Neišu i kubanski sastav „Salsa u punto”. Umetnički direktor Jova Maljoković je konačno prelomio, jer dobro dođu i stranci.

20. Nova vladajuća koalicija u Osečini uz priključenje SPS-a i novog predsednika opštine Nenada Stevanovića * Na Sajmu knjiga u Beogradu zapažena „Kolubarska trilogija” Radovana Belog Markovića u „Prosvetinoj” biblioteci „Veliki romani” i roman Saše Obradovića „Vrt ljubavi” * U Valjevskoj gimnaziji koncert fagotiste Nenada Jankovića i pijanistikinje Rade Pećanac.

22. Na Rakija festu u Topoli drugi put zaredom zlatnu medalju za domaću šljivovicu osvojio Valjevac Slavko Đurđević * U jeku miholjskog leta stiglo oko 3.500 vakcina protiv gripa.

22.  Ozvaničen novi početak saradnje sa američkom agencijom USAID u razvoju Valjeva i još 30-tak gradova i opština Srbije * Valjevsko veće utvrdilo predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, „teškog” milijaradu i 600 miliona dinara. Neke ustanove, čija se privatizacija otegla unedogled, prazne kase broje dane do ozvaničenja rebalansa.

24. Valjevska „Erozija” postigla desetostruko veću cenu od početne. „Interkop” Rada Nikolića iz Mišara kupio ju je za 350 miliona dinara * Deseti zavičajni dani lekara u Valjevu posvećeni kardiovaskularnim oboljenjima * U Valjevskoj gimnaziji predstavljene tri knjige o vojvodi Živojinu Mišiću u izdanju istoimene Fondacije * U Galeriji „34” izložba ikona i skulptura Milutina Rankovića iz Lajkovca.

25. U vinogradu Milijana Jelića u Bujačiću obeležen dan valjevske loze. Jelića vino ovenčano je nekolikim medaljama i šampionskim titulama i sve više se izvozi. Vinski podrum u Bujačiću od danas krasi mozaik Bogoljuba Arsenijevića * Atletičari Mirko Petrović iz Užica i Valjevka Ana Subotić glavni pobednici Pešačke trke u spomen na generala Svetomira Đukića.

27. Francuska firma „Intermarše” gradiće tržni centar u Valjevu, jedan od najvećih u Srbiji za koji je zakupila zemljište kod železničke stanice. Kako već izgleda, Valjevci će ostati bez lepih malih bakalnica. Za svaku sitnicu moraćemo da potegnemo u džungle supermarketa * Grad Valjevo odobrio 1,6 miliona dinara za projekte 12 nevalidinih organizacija, uglavnom okrenute mladima * Koncert violiniste Ivana Kundačevića i Bobana Bijelića na harmonici.

29. Okružni sud u Valjevu domaćin savetovanja pravnika o zaštiti životne sredine. Dok se čak i u Pančevu za ekološke zločine izriču tek novčane kazne, u valjevskim sudovima za ekološke zločine poput trovanja ribe u Lepenici ili seču šume na Rajcu sleduje zatvor * Iz Fonda za mlade talente u Valjevu odobreno 111 stipendija za studente, 23 za srednjoškolce i devet za osnovce.

30. Međunarodni skup speleologa u Valjevu posvećen usavršavanju spasilačkih ekipa. Mladi valjevski speleolozi sa iskusnim kolegama iz Slovenije, Bugarske i Bosne vežbali spasavanje unesrećenih u Petničkoj pećini. * Netom sa Beogradskog sajma knjiga u Valjevsku biblioteku sa novim romanom „Brat” došao David Albahari.

31. Propast najstarije valjevske fabrike: zbog ogromnog poreskog duga Valjevska pivara u novembru ide na (ras)prodaju, sa sve upravnom vilom i restoranom „Platani” po početnoj ceni od oko 650 miliona dinara * Začudo ovog puta pred polupraznom dvoranom, u Valjevu održan Festival veterana devet folklornih društava Srbije sa domaćinima – nekadašnjim prvacima „Abraševića”.
 
Svet drma finansijska i ekonomska kriza, a mi se još zanosimo da će nas mimoići. Nekima je kriza baš dobrodošla da time potkrepe dobrobit izbivavanja iz Evrope i celog sveta. A ipak, dinar slabi, kamate rastu, štediše strepe da opet ne ostanu kratkih rukava. Za utehu, još nas greje miholjsko sunce. S razumevanjem preskačemo preko silnih jendeka od toplovoda i gušterišemo se po letnjim baštama, uinat opštinarima koji su ih revnosno ugasili po zvaničnom kalendaru sezonskog radnog vremena. Kao, ono globalno zagrevanje se nas baš i ne tiče.

Komentari

Oktobarsko gušterisanje | 29.03.2011 u 02:26

Upišite svoj komentar