| Novembar 2008

Naprednjaci uz bok demokrata

Branko Vićentijević

Svaka sesija Grdske skupštine Valjeva ne počinje bez petosatne rasprave o dnevnom redu * „Naprednjaci” otcepljeni od radikala povukli potpise za smenu predsednika Gradskog parlamenta Gorana Lučića (DSS), vladajuća koalcija im za uzvrat sačuvala mandate do okončanja spora pred Opštinskim sudom u Valjevu * Ostavka Aleksandra Mitrovića (DS) na članstvo u Gradskom veću * Demokrate i socijalisti preuzeli od Nove Srbije FK Budućnost * Kome smeta đeneral Svetomir Đukić, začetnik olimpizma u Srbiji

 

 Novi predsednik Osečine
Nenad Stevanović

Nenad Stevanović (Foto: Ljuba Ranković)


Opština Osečina dobila je novu koalicinu vlast koju od ovoga oktobra sačinjavaju odbornici G 17 plus, SPS-PUPS, DS, NS, DSS i Pokret za Osečinu. U opoziciji su ostali naprednjaci (bivši radikali) i GG „Za bolju Podgorinu”. Novi predsednik Opštine je Nenad Stevanović iz G 17 plus, zamenik mu je Ljubomir Aleksić (DS), predsednik Skupštine opštine je i dalje Milan S. Simić (NS).

Nenad Stevanović je rođen 1. novembra 1969. godine u osečini (majka Dušanka, ekonomista u penziji, otac poč. Sreten, komercijalista). Osnovnu školu je učio u Osečini, Ekonomsku u Valjevu, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Po četiri godine je radio u „Krušik-Plastici” i „Podgorki”, potom šest godina kao rukovodilac Zavoda za zdravstveno osiguranje u Osečini. Predsednik je Opštinskog odbora G 17 plus od njegovog osnivanja 2003. godine. Živi u Osečini, u porodičnoj kući, sa suprugom, dve kćerke i majkom.

Ni jedna sednica Gradske skupštine u Valjevu, do sada bar, nije održana a da nije potrošeno nekoliko sati na utvrđivanje dnevnog reda. Tako je bilo i sa oktobarskom sesijom na kojoj se na dnevnom redu našao zahtev 23 odbornika opozicije (SRS, LDP-Pokret za Valjevo, SNS Mike Jokića, NS i GG „Pobeda za Valjevo”) za smenu predsednika gradskog parlamenta Gorana Lučića (DSS). Stvar je dodatno zakomplikovana povlačenjem sedam potpisa odbornika novoosnovane Srpske napredne stranke (SNS), koji su se izdvojili iz SRS, zbog čega je, u formalnom smislu, zafalio jedan potpis da bi se Lučićeva smena uopšte našla na dnevnom redu.

Vođa valjevskin „naprednjaka” Dragan Popović Pop je svoj i potez svojih istomišljenika objasnio „promenjenim okolnostima” na političkom nebu Srbije. Da nije baš sve tako bilo je ubrzo jasno kada se većina u Gradskoj skupštini Valjeva (DS, SPS-PUPS, DSS, G17 Plus-SPO) izjasnila da se o radikalskim mandatima ne izjašnjavaju do odluke sudova po tužbi „naprednjaka”.

Pogodba je, dakle, bila – mi (naprednjaci) povlačimo potpise sa zahteva za Lučićevu smenu, vi (vladajuća koalicija) ne dirate naše mandate, a parnica pred Opštinskim sudom trajaće duže od „roka upotrebe” ovog saziva gradskog parlamenta! Sve je, moguće, dogovoreno prilikom susreta „Ćiće i Keze” u gazda Vidojevoj (petničkoj) kafani, uz jagu ili bez nje (vidi prošli broj Revije „Kolubara”).

Da li će baš sve ići kako je zamišljeno nejasno je i zbog činjenice da je Aleksa Jokić, mlađi od braće Jokić, izabran u najuže rukovodstvo Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Stariji od Jokića, Mihailo, kao lider valjevskih narodnih socijalista, je opozicija u Gradskoj skupštini Valjeva, a „naprednjaci” i narodni socijalisti su zajedno obeležili krsnu slavu tih stranaka Svetu Petku.

NAGODBA – U toj priči tužan je bio i Goran Lučić, koga je u tom delu vođenja sednice menjao dr Zaven der Hazarjan (G17 plus). Umesto da insistira na raspravi o poverenju, što bi jedino bilo „moralno” jer je iz sebi znanih razloga (ili po dogovoru sa Velikim Štrumfom, vidi jedan od prethodnih brojeva Revije „Kolubara”) prekoračio sve zakonske i poslovničke rokove,  Lučić je nemušto izigravao čestitost, demokratičnost, legalnost i legitimnost.

Opozicioni blok se, očito, istanjio za sedam mandata, ali i ono odbornika što je preostalo antiprotivno vladajućoj većini, njenoj bahatosti i gaženju svega demokratskog, biće dovoljan da demokratama i njihovim koalicionim partnerima zagorčava život. Ovo tim pre što su sednice Gradske skupštine loše pripremljene, a Lučić i dr Hazarjan, uz svu pomoć sekretara Nikole Ilića (DS), nemaju neophodan spikerski potencijal i demokratski kapacitet da se izbore sa poslom koji im je poveren.

Uostalom, da Goran Lučić kotira bolje i među „svojima” imao bi, uz apanažu, čiji deo daje u dobrotvorne svrhe, i kancelariju gde može kavu da popije i ponekog, makar i od stranačkih kolega, da primi. Ovako, kad navrati u soliter na Titovom trgu, oda od kabineta do kabineta čelnika svojih koalicionih partnera e da bi ga pićem ponudio!

OSTAVKA – Na dnevnom redu sesije zakazane za 4. novembar naći će se i ostavka Aleksandra Mitrovića (DS) na mesto člana Gradskog veća. Formalno, Mitrović je uputio zamolnicu za razrešenjem kako ne bi dopao pod udar propisa o sukobu interesa. O tome su ga, uostalom, opozicioni odbornici GG „Pobeda za Valjevo”, bez naročitih argumenata, već „razvlačili” u svojim dosadašnjim diskusijama. Niko ga nije zaštitio, a znano je da su se Aca Mitrović i Duško Arsenić zalagali za mnogo brže delovanje, za „hirurški rez” u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, ali neophodnu podršku nisu imali ni u svojoj Demokratskoj stranci. Šta više, mnogi su procenjivali da će se ozbiljnost nakana „nove vlasti” i meriti po tome koliko će dugo izdržati Aca i Duško!

Na dnevnom redu te sednice naći će se i apanaža za one gradske funkcionere koji nisu na stalnom radu u zgradi na Titovom trgu. Predloženo je da oni imaju 40 odsto zarade stalno zaposlenih kolega.

Prema podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Gradske uprave (njnjnj.valjevo.org.yu), gradonačelnik Zoran Jakovljević imao je avgustovsku platu od bezmalo 100.000 dinara, njegov zamenik Stanko Terzić od 70-tak hiljada, član Gradskog veća na stalnom radu Radivoje Milutinović Beka preko 60.000 dinara, kao i dve v. d. načelnice Gradske uprave, Jelica Stojanović i Dragana Đenić, odnosno sekretar Gradsk skupštine Nikola Ilić. Nije, dakle, teško sračunati koliku će apanažu imati oni „većnici” (i njima slični), što dolaze na sednice, dumaju materijale, dižu ruke sve glasajuć po dogovoru na „radnim sednicama” zatvorenim za javnost.

OPŠTINSKI KOMITETI – A da se u tehnologiji vlasti ništa ne prepušta slučaju svedoči „preuzimanje” FK Budućnost. Bile dve skupštine, vanredna i redovna, Marka „Struju” Živanovića i saborce iz Nove Srbije zamenile demokrate i kadrovi SPS-PUPS sa drugovima Bekom, Teodosijem i inima na čelu. Usvojilo novi statut, u ponuđenoj veziji bio prepisan zakonik Radničkog iz Kragujevca, čak ni ime Radnički i grad Kragujevac nisu bili promenjeni, pa ispravke usledile na samoj skupštini. Ozbiljno do džadža!

Za direktora turilo g. Krstića, vlasnika „Ingrap Omnia”, trener Milan Ciga Petrović smenjen jer je bio na odborničkoj listi Nove Srbije, naslednik mu Peđa Simić tek se školuje – on dve nedelje na Zlatiboru ganjao seminar za neophodnu licencu, ekipu pripremao sportski direktor Zoran Novaković. Ostaje da se vidi sa koliko će se novca Budućnost, ali i drugi „kvalitetni” klubovi nakačiti na budžet za 2009. godinu. Pevanije „Oj opštinski komiteti” ponovo je u modi!

Svoju trapavost, pa i bahatost, nova gradska vlast ispoljila je i u odnosu prema memorijalnoj trci posvećenoj divizijskom đeneralu Svetomiru Đukiću, začetniku olimpizma u Srbiji. Nikoga od važnih drugova nije bilo ni na uobičajenoj pres konferenciji, ni na trci kod „Platana”. Bio dr Jovan Tomić, doskorašnji gradonačelnik, koji je „brisan” iz Organizacionog odbora tobož „na lični zahtev”. Đeneral Đukić je nesporna ličnost srpskog olimpijskog pokreta, dr Tomić se založio za podizanje njegovog spomen obeležja kod „Platana”, odakle je 1906. startovala „pešačka trka” Valjevo-Jovanja-Valjevo, red bi bio da se ispuni zavet pokojnog valjevskog sportskog novinara Zorana Tripkovića, koji je Đukića „izvukao iz naftalina”, da deo te deonice bude proglašen Ulicom đenerala Đukića. Sve ostalo je bespotrebno brukanje onih koji su u preizbornoj kampanji obećavali svekoliki preporod Valjeva.

Komentari

Naprednjaci uz bok demokrata | 17.03.2009 u 16:03

Upišite svoj komentar