| Novembar 2009

Oktobarsko daždovanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Ruski kredit za prugu Valjevo-Loznica * Druga  decenija obnove od zemljotresa * Od Kožare do sportskog centra * Žal za Domom vojske * Višak od 47 činovnika * Nebulozno životno osiguranje * Jubilarno džezovanje * Prvi sneg

1. Počela u Osečini izgradnja obilazne saobraćajnice na putu Valjevo-Loznica * Srećan ishod otvaranja brane na Gradcu: „Srbija vode” naložile čišćenje nagomilanog nanosa i smeća * Izložbom slika Stevana Smiljanića o konjima i susretom sa piscem Mihailom Pantićem počelo obeležavanje 86. godišnjice Poljoprivredne škole.

2. Završena obuka valjevskih pravnika za medijatore, odnosno posrednike u izmirivanju sporova kako se ne bi godinama povlačili po sudovima. Na ovaj način, kažu, u Beogradu se rešavaju i dve trećine sporova * Zbog stradanja imovine prilikom prolećne poplave stiže obeštećenje za 14 građana Valjeva * Svečana akademija povodom 70 godina Tehničke škole * U Narodnom muzeju Foto-kino klub priredio izložbu savremenog srpskog stripa zasnovanog na literarnom scenariju. Među scenaristima i mladi Valjevac Željko Obrenović.

3. Kiša za Dane gljiva na Divčibarama * U Poljoprivrednoj školi izložba rasnih konja „Memorijal dr Radovan Pušić” * Društvo istraživača organizovalo akciju preživljavanja u surovim uslovima prirode Valjevskih planina.

4. Uprkos ekonomskoj i finansijskoj krizi, nadležni ističu da se radovi na izgradnji brane Rovni obavljaju po planu * Počela izgradnja puta od Paštrića do Ribničke crkve * Proradila gradska parkirališta, sa uočljivo manje parkiranih vozila zbog naplate.

7. Mučne rasprave o tome ko je kriv za pojavu salmonele u valjevskim vrtićima, od koje su obolela 32 mališana. Iz Zavoda za javno zdravlje tvrde da je ipak uzročnik bakterije nečistoće u obdaništu * Maskenbal u okviru Dečje nedelje u Valjevu.

8. Teodosije Krstić, vlasnik „Ingrap-omnija” za 38,6 miliona dinara kupio imovinu Valjevske industrije kože u stečaju. Na mestu nekadašnjih proizvodnih pogona u Gradcu, novi vlasnik planira izgradnju sportskog centra sa halom i bazenima * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena „Enciklopedija ruske filozofije” * U organizaciji asocijacije mladih „Dobri ljudi” festival „Feniks” počeo izložbom umetničkih grafita Milice Dukić.

9. Najzad predata 42 stana za izbeglice i druge beskućnike na Petom puku za koje je iz UN „Habitata” uloženo 735.000 dolara. U Novom naselju stanovi za šest porodica ratnih invalida i palih boraca iz sredstava NIP-a.

10. U sklopu Dečje nedelje više nego koristan i zanimljiv naučni seminar za talentovane valjevske učenike. Zanimljivu nauku približili su im stručnjaci Univerziteta Bolonja.

11. Kišni Festival duvan čvaraka na kolubarskom keju. Među 12 majstora najboljim su proglašeni čvarci mesara hotela „Jela” iz Ježevice, a potom restorana „Platani” i Paje Birtaševića. Čudo jedno koliko je Valjevki čekalo besplatnu mast.

12. Kišni Miholjdan i Miholjsko leto u Desankinoj Brankovini, gde je gostovala dečje spisateljica Jasminka Petrović * Obnovljeni hotel „Narcis” primio prve goste. U njegovo renoviranje preduzeće „Vujić” uložilo je oko 2,5 miliona dinara * U Lajkovcu održana javna rasprava o preseljenju bisera narodnog graditeljstva – Radićevog konaka i konaka Brene Mihailović iz Malog Borka, gde se širi ugljenokop, najverovatnije u Vojni krug u Lajkovcu.

13. Na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu nagrada za najbolje jagnjeće pečenje Milovanu Nikoliću, vlasniku etno-domaćinstva „Kutlačić” u Zarubama.

14. U obnovljenoj staroj valjevskoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice svečano obeležena njena slava i 170. godišnjica * Predstavljanjem knjige „Džezovanje” i nastupom mladih džezera počeo jubilarni 25. valjevski džez fest.

15. U kasarni „Živojin Mišić” obeležen Dan Četvrtog centra za obuku Vojske Srbije * Na Džez-festu veče fanka mladih džez bendova i promocija CD „Jazz fest Best of” (snimci ton majstora Radio Valjeva).

16. Uz podršku Ministarstva finansija u Valjevu svoje programe životnog osiguranja predstavilo 12 osiguravajućih kompanija. Budući da živimo dan za dan, malo ko misli o starosti. Petnaest valjevskih vukovaca dobilo polise od po 500 evra životnog osiguranja * Povodom Međunarodnog dana gladnih u Mesnoj zajednici Krušik poklon paketi za 50 od bar deset puta toliko siromašnih suseda * U Gvozdenoviću otvorena deonica puta Ub – Valjevo od Dokmira do Karaule * Nastupom Big benda RTS-a ozvaničen jubilarni Džez fest. Potom nastup Kvarteta Vanje Kerševana i „Kozilijuma” sa solistima Markom Đorđevićem, Vasilom Hadžimanovom i Brankom Trušićem * U Lajkovcu grupna izložba fotografija o varošici.

17. U vinariji „Jelić” svetkovina mladog vina sa viđenim gostima, među kojima su bili pesnik Matija Bećković i režiser Emir Kusturica (sa sve helikopterom). Jelića vino uskoro u elitnom društvu evropskih vinara u Toskani (Merano) * U zavičajnom muzeju u Osečini fotografije Obrena Jovanovića o nekadašnjem Valjevu * Sjajno i završno veče Džez festa sa Juretom Puklom iz Slovenije, Majklom Krosom iz Austrije i legendarnim trubačem Duškom Gojkovićem. Izvrsni i džem sešni sa Jovom Maljokovićem i prijateljima.

19. Nizu neuspešnih privatizacija u valjevskoj privredi pridružuje se i Fabrika opruga u Krušiku, čiji vlasnik, Dragan Milošević, posle tri godine najavljuje njenu preprodaju * Na kraju Dečje nedelje predstavljena knjiga Lucije Tasić, učiteljice škole „Dragoljub Ilić” u Dračiću, dramski tekstovi za decu po motivima basni i bajki pod nazivom „Lutka iz đačkog kutka” * U Muzičkoj školi pijanistički koncert na temu tanga u izvođenju Maje Alvanović i Valjevke Irine Mitrović * Valjevac Ljubiša Čulić prvak Srbije u reliju.

20. Strah i nervoza neretkim opštinskim činovnicima i u našem kraju pred najavljeno otpuštanje oko 10 posto zaposlenih. U Lajkovcu je višak od 24 činovnika među njih 117, od kojih je većina nestručnih zaposlena posle poslednjih izbora. U Mionici je od 85 višak 18 budžetskih radnika, njih četiri od 65 u Osečini a samo jedan radnik je višak u ljiškoj upravi. Prema dosadašnjim procenama viška činovnika nema u Valjevu i Ubu * Na dan posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu, u Valjevu održan inicijativni skup za osnivanje Srpsko-ruskog bratstva.

21. U Krugu „Krušika” komemoracija za 50 radnika koje su Nemci streljali 1941. godine * Direkcija za obnovu i razvoj Kolubara najavila do kraja decembra „nultu” listu od oko 1.200 kuća stradalih u zemljotresu koje će se obnoviti državnim parama posle više od 12 godina. Iduće godine od planiranih 280 miliona za izgradnju, zbog dugova, preostalo samo 45 miliona dinara.

22. Agencija za privatizaciju oglasila je za 11. decembar prodaju valjevskih javnih glasila – Radio Valjeva za 5,77 miliona i Regionalne TV Valjevo za 280.000 dinara * Na površinskom kopu Tamnava – Zapadno polje u pogonu postrojenje za otkopavanje uglja vredno oko 75 miliona evra * U Tešnjaru snimanje prvih scena za film Miše Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci” * U dvorani Muzičke škole koncert „Spirit Art tria” iz Slovenije * Na Ubu Međunarodni salon fotografije prirode.

23. Stručni sastanak medicinskih sestara i tehničara Srbije: „Da znanjem i stručnošću očuvamo dostojanstvo svoje profesije, a ne da budemo obični potrčci lekarima”, objašnjava jedna od učesnica skupa u Valjevu * Posle dugogodišnje imovinsko-pravnih zavrzlama, urušio se krov Konaka kneza Jovice, kulturno-istorijske znamenitosti na ulazu u Tešnjar.

26. U krugu Valjevske bolnice postavljen pokretni aparat mamograf za rano otkrivanje raka dojke. Naredna dva meseca pregledi za žene iz celog kraja * Na Konferenciji za novinare gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević se požalio da grad još nema dovoljno novca da otkupi uveliko ruinirani Dom vojske. Od traženih 50 nedostaje još 35 miliona dinara, odnosno odgovarajući broj stanova. Sutradan Leskovčani su sa vojnim ministrom glatko dogovorili preuzimanje svog Doma vojske a možda i kasarne.

28. U školi „Andra Savčić” 20 romskih učenika dobilo besplatne udžbenike * Ovogodišnji pobednici atletske trke u znak sećanja na generala Svetomira Đukića su Nemanja Cerovac i Suzana Pešić iz Užica * Za nastavak izgradnje pruge Valjevo – Loznica iz ruskog kredita opredeljeno 150 miliona dolara...

31. Hapšenje dilera drogom, po Srbiji pa i u Valjevskom kraju.

Kud se dede Miholjsko leto? Malo-malo, pa kiši. Lišće naglo žuti i opada. Zima samo što nije. Doba idealno za melanholiju i depresiju izazvanu sveopštom neizvesnošću i strepnjama. Realan i pouzdan oslonac su nam samo porodica i prijatelji. Naša muka je nesposobnost da uzmemo jednostavne stvari koje nam život nudi i da budemo radosni što ih imamo.

Upišite svoj komentar