| Novembar 2010

Oktobarske frke

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Huligani * Štrajk sudskih činovnika * Stečaj „Gradca'' * Daleko je Slovenija * Patrijarh u Valjevu * Džez fest

 1. „Krušikova” fabrika akumulatora među deset najuspešnijih privatizovanih preduzeća u Srbiji. Ove godine izvoz uvećala 50 odsto, ali će od preostalih 145 radnika još 25 morati da ode * Umesto na Divčibarama, Dani gljiva zbog besparice na Povlenu.

2. Izložba rasnih konja „Memorijal dr Radovan Pušić” u Poljoprivrednoj školi – šampionski lipicaner Predraga Blažića iz Mionice. Među nagrađenima i odgajivač Vladimir Ivanović iz Valjeva * Prelep dan za gljivarski vašar u Tešnjaru.

3. U Soko gradu završena  Trka preživljavanja Njild Serbia sa 106 takmičara iz Srbije, Crne Gore i BiH. Najbolja ekipa „Ugimongo” iz Beograda, drugi  Valjevci „Sinovi Srbije”: Dragan Stanković Lidža, Đorđe Jugović, Vladimir Panić i Vladimir Ranković Strelac, a treći Novosađani. 

4. Simbolima kontroverznog udruženja „Obraz” naružene skulpture sa likovima Dragojla Dudića i Milice Pavlović Dare u parku na Jadru, izvanredna dela Vide Jocić. „E, sad se vidi ko nas mrzi. Mrzimo sami sebe da bismo oči povadili” – komentar jednog Valjevca na gradskom portalu * U Osečini završen most na Jadru u pravcu obilaznice * Otvorena Dečja nedelja čiji je domaćin škola „Andra Savčić”.  Programi dečjeg stvaralaštva i u Mionici, Ljigu i Lajkovcu.

5. Obustavljen štrajk u „Valjevo putu” pošto je mađarski poslodavac isplatio dugove radnicima * Premijera  muzičko-plesne bajke „Četiri godišnja doba” kreativnih radionica Centra za kulturu * U  Istraživačkoj stanici u Petnici počeli jesenji seminari za srednjoškolce.

6. Objava odluke novog Odbora poverilaca „Stefila” da ipak prihvati ponudu grada za otkup fabričke imovine. Bivši radnici najavili sudski spor * Štrajk sudskih radnika koji traže izjednačenje platnih osnovica sa sudijskim * Grad obezbedio poklon pakete za desetoro mališana iz materijalno ugroženih porodica.

7. Podgorski svadbeni običaji u koreografiji Dragomana Medulovića i izvođenju KUD „Izvor” najbolja na festivalu u Rumuniji * Prizor koji obećava: na trgu kod „Granda” devojka s trubom svira klasiku a njena posudica za bakšiš se zasluženo puni.

8. Gradska skupština usvojila Rebalans budžeta od 1,136 milijardi dinara i Strategiju održivog razvoja do 2020. godine * U Crvenoj Jabuci najzad počela regulacija plavne reke Tamnave  *  Objavljena 14. sveska „Biografskog leksikona Valjevskog kraja” sa 104 biografije na N, O i P.

10. Divljanje huligana povodom gej parade u Beogradu * Festival duvan čvaraka čiji je pobednik iznova ekipa „Jele” iz Ježevice * U „Blicu” sećanja džez saksofoniste Jove Maljokovića na detinjstvo u Valjevu, kupanje na bazenu kod Komeje, legendarne vozače boba i boksere, na provincijsku idilu nalik onoj iz Felinijevog „Amarkorda”.

12. U Valjevu obeležen Dan mentalnog zdravlja. Haos koji su naši fudbalski „navijači” večeras napravili u Đenovi kazuje o mentalnoj zapuštenosti neretkih mladih strastvenika. Jedan takav u Valjevu je oborio staricu na pešačkom prelazu, najpre proverio štetu na autu a onda upitao: „Oćeš da se nagodimo, matora?” * Desankino miholjsko leto u Brankovini sa pesnikom Dragomirom Ćulafićem.

13. Zbog duga od 58 miliona dinara i blokade računa duže od godinu dana Privredni sud u Valjevu pokrenuo stečaj fabrike vijaka „Gradac” * Valjevski džezeri u predvečerje Džez festa.

14. Beogradska promocija „Kolubarinih” knjiga – „Pozorište u Valjevu 1860-2010” i „Biografskog leksikona” * Otvaranje Džez festa: Džoni bota-bega bluz bend iz Rumunije, Majoki grupa iz Novog Sada i Vudkok iz Beograda, uz izložbu džez fotografija Dragana Krunića * U Valjevskoj gimnaziji duhovna tribina sa dr Vladetom Jerotićem o tome kako se prenosi religija * U Biblioteci slikarka Ljubica Mrkalj sa knjigom „Pancir-košulja duginog sjaja”. Očigledno loš tajming za jedno veče.

15. Vlada Srbije odobrila sredstva za dovršenje škole u Brđanima, za obdanište u Gradcu, prijemno i urgentno odeljenje u zdravstvu. Para nema samo za obnovu oronulog Doma vojske * Džez fest sa Big bendom RTS-a, Majamisti triom iz Novog Sada i grupom Elvisa Stanića iz Rijeke * U Biblioteci predstavljen 40. broj časopisa „Akt” * Trodnevno predstavljanje minulog leta valjevskih istraživača.

16. Završno veče Džez festa: Matus Jakobčič big bend iz Slovačke, Juropien džez konekšn  i mlada pevačka zvezda Lena Kovačević.

17. Za desetogodišnjicu Crkve svetog Georgija u Novom naselju svetu liturgiju služio patrijarh Irinej.

19. U studijsku posetu Sloveniji otputovalo 40 valjevskih poljoprivrednika i stručnjaka * U Biblioteci veče mlade pesnikinje Dejane Petrović, dobitnice nagrade „Stražilovo” za prvu zbirku „Sozercanje sna”.

20. Uz Valjevo i opštine Mionica, Lajkovac, Ub i Lazarevac suosnivači vodoprivrednog preduzeća „Kolubara” radi dobijanja 8,4 miliona evra iz evropskih fondova za regionalni cevovod * Za nabavku ogreva 168 socijalno ugroženih porodica u Valjevu  dobilo po 5.000 dinara, što je nedovoljno i za dva metra drva.

21. Udruženje poslovnih žena „Eva” i domaćini Tešanovići u Đurđevcu obučavaju Valjevke za pripremu tradicionalne zdrave zimnice * U Muzeju kvartet MISS svira Dvoržaka.

22. Poljoprivredna škola dobila stomatološku ordinaciju * Izložba Pedagoškog muzeja o bukvarima i bukvarskom nasleđu kod Srba * Gradi se asfaltni put kroz Paštrić.

25. Huligani noćas oštetili osam vozila i jedan izlog u Pop Lukinoj ulici. Valjevci u veb komentarima prizivaju  „narodnu miliciju” i srednjovekovno javno suđenje * „Sumnjivim licem”, prvom od tri predstave sa „Abrofesta” i gostovanjem Narodnog pozorišta iz Beograda i Riječkog teatra, u Valjevu počeo pozorišni maraton * U Galeriji SANU koncert mlade flautiskinje Ane Marije Subotić iz Valjeva.

26. Valjevski poljoprivrednici Sloveniju doživeli kao uređenu zemlju u kojoj seljaci nisu prepušteni samima sebi. I još: žene su glavne u seoskom domaćinstvu,  nigde se nisu iskaljali, nema ograda a ima cveća, svako gleda svoja posla * Valjevska plata u septembru 28.091, manja 1.800 dinara od prethodne. Daleko je Slovenija.

28. U Beogradu predstavljen projekat proširenja i modernizacije Istraživačke stanice Petnica * Pobednici trke „Memorijal generala Svetomira Đukića” Mirko Petrović iz Užica i Ana Subotić iz Valjeva.

29. Koncert veterana folklora iz petnaestak gradova i domaćina – valjevskog „Abraševića” * U Valjevskoj gimnaziji susret sa dr Radivojem Despotovićem, svojim  nekadašnjim profesorom matematike.

Socijalne iznude, nadasve nezapamćeno divljanje huligana primoravaju kolebljivu državu na kratkoročne ustupke s dugoročnim posledicama a sve nas na trpljenje unedogled. „Nema više dece!” – kaže devetogodišnjak u davnoj predstavi „Viktor ili deca na vlasti”. Dece više nema, jer naprosto nema odraslih. Dubravka Ugrešić nas podseća na devojčicu iz ratnog Sarajeva koja je na pitanje čega se najviše boji odgovorila: „Ljudi!” Ljudi danas podrazumeva i – decu.

Komentari

Oktobarske frke | 27.07.2012 u 11:46

Upišite svoj komentar