| Novembar 2010

Počinje li kampanja

Branko Vićentijević

Valjevo by night

Valjevo by night

Mada je 2012. zvanična izborna godina u Srbiji, po nekim dešavanjima u valjevskim odborima političkih stranaka i udruženjima građana sklonim politici moglo bi se naslutiti da se oni već pripremaju za izbore, kojih bi, izgleda, moglo biti i u 2011. godini

Pokret za Valjevo (PZV), koji se već distancirao od Liberala Srbije (Nove demokratije), kao i od ondašnje koalicije SPS-JUL-ND, zbog izmene zakonskih propisa o političkom organizovanju, sada bivstvuje kao udruženje građana. Na vanrednoj skupštini, 24. oktobra, bez prisustva medija, doneta je odluka da Pokret za Valjevo pristupi Ujedinjenim regionima Srbije (URS), koje su, sve „kradući” izvorna načela Nove demokratije, oformili G17 Plus i njen lider Mlađan Dinkić. Za dalju oprecionalizaciju te odluke zaduženi su čelnici PZV, Ilija Tripković, Milan Čule Milutinović i Lazar Anadrić. Protiv je glasao Vojislav Andrić, bivši predsednik Pokreta, nekadašnji savezni ministar za sport i  bivši potpredsednik Narodne skupštine Srbije.

Na vanrednoj skupštini je ocenjeno da Pokret za Valjevo za 20 godina „nije uspeo da najveći deo svojih ideja sprovede u život” zbog „permanentnog odsustva iz lokalne vlasti tokom svih tih godina”. To se odnosi i na period 1990-1992, kao i na period 2000-2004. kada je Pokret kao članica DOS-a participirao u valjevskoj vlasti, imao funkcionere i direktore javnih preduzeća i ustanova.

U prvom slučaju krivci su bili SPS, SPO i DS, koji su uspeli da „izoluju” Pokret kao „snažna opozicija”. Posle 2000-te, Pokrtet je imao „marginalizovanu i podređenu ulogu, a njegova politička aktivnost svodila se na puko servisiranje i podržavanje političkih zamisli DS”. Posle 2004. godine PZV je u opoziciji, a „sva njegove konstruktivna zalaganja bila su apriori odbacivana od arogantne i nesposobne vlasti”.

Kada je sve to tako, bez obzira na mogućnost „razvaljivanja” sporazuma „u slučaju kršenja ili neispunjenja odredbi sporazuma”, nejasno je zbog čega se čitava stvar krije od javnosti. Naravno, nije lako svariti (nemaju svi jak želudac) pojedina događanja u političkom životu Srbije, a treba ponekom objasniti i to šta bi sa onom kovanicom Žarka Jokanovića o Velikom Štetočini (Vojislav Šešelju) i Malom Štetočini (Mlađanu Dinkiću). No, što bi rekao Dobri Doktor (dr Jovan S. Tomić, potpredsednik Nove Srbije), u politici je i nemoguće moguće!

Sve kad se sabere, od ovog „braka iz računa” imaće koristi oba supružnika – PZV će biti u poziciji da svoje nesporne potencijale stavi u službu Valjeva, G17 Plus će kroz URS opstati na političkoj mapi Srbije, a u Valjevu će na najefektniji način raščistiti sa nesposobnima, koji su tu ideju dobrano kompromitovali. Uslov PZV, koliko nam je znano, bio je da se iz URS makne dr Aleksandar Gajić, što je i učinjeno, pa je koordinator dr Zaven der Hazarjan (nekadašnji novodemokrata), iz drugog plana pripomaže okružni načelnik Miloje Obrenović, a tu je arh. Vlasta Čarnojević.

Najviše koristi od URS i Mlađe Dinkića do sada su imali Kragujevac, Zaječar i Loznica, sada je u punom zamahu Pirot, koji dobija pet miliona evra (!) za sportsku dvoranu i zatvoreni bazen. Ako se Verko Stevanović okanio ludovanja u SPO i SDPO, a jeste, ako se Boško Ničić snašao kao tipičan novodemokrata, a jeste, ako Vidoje Petrović koristi to što je Dinkić loznički zet, a koristi, Bogu je hvala da se neko i u Valjevu (do)setio kako se najlakše muze krava mlekulja čije je vime na dohvat ruku!

SLAVA – Slava valjevskih naprednjaka, Sveta Petka, iznova je i na najbolji način pokazala dva tela i jednu glavu te političke organizacije! Slavilo se na dve lokacije, sa dve sveće, dva kolača, dva žita i dva popa, a na dva nivoa. Gradsko povereništvo je slavilo u Ulici 7. jula, gde se javnosti obratio Neša Kuzmanović, do juče perjanica Nove Srbije (NS) u kojoj je bio nakon početnih zabluda u DSS-u. Okružno povereništvo u Ulici vladike Nikolaja, gde je besedio Darko Glišić. Dakle, u Gradskom povereništvu su bivši socijalisti, Slobini i Banovi, uz poneki izuzetak, u Okružnom povereništvu su bivši Šešeljevi radikali, sa bedžom ili bez njega, moguće je da  tu ima izuzetaka.

Jedina je nedoumica zbog čega u SNS, bar valjevskom, još nema nekoliko puta najavljivanih unutarstranačkih izbora, odnosno ko to, i zbog čega, „gore u Beogradu” toleriše dvovlašće? Biće da su stvari posve lične i personalne prirode. Kum Darka Glišića je lično Aca Vučić, dopredsednik SNS, ali je u samom vrhu i Aca Jokić, nekadašnji adut Slobodana Miloševića do svekolikog poraza SPS-a na izborima 2000. godine. Ko će pobediti, kum ili brat – ostaje da se vidi.

Kad je o stranačkim slavama reč, da nije Đurđevdana ne bi se znalo da DSS u Valjevu postoji. Sledbenici Koštunice Voje povukli se u ilegalu, obraz im čuvaju Goran Lučić vođenjem sednica Gradske skupštine, dr Radoje Petrović članstvom u Gradskom veću, kao i poneki direktor javnih preduzeća i ustanova – Zoran Matić Divčibarac u Katastru, Zlaja „Ruzmarin” Lukić u Pijačnoj upravi, Dragan Branković Šumar u OSI, Mira Vojić u „Trnavcu”, dok je, zarad mira u koaliciji, niz vodu puštena Valentina Vukojičić Stefanović u Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica”.

Lučić je prešao na stalni rad u Gradsku skupštinu, dobio je valjda kabinet i pripadajući personal, burgija kako da tu ostane i po isteku mandata, a nebi zgoreg bilo kada bi i otkupio gajbu u „Kolubari 2” iz paketa stanova državnih činovnika, dobijen u vreme načelnikovanja Kolubarskim upravnim okrugom. Ima doduše, nagoveštaja da bi i u lokalnom DS moglo doći do novog krdžumanja, izborna skupština će biti uskoro, a spekuliše se i sa tim da bi važni drugoi, ako im se omakne, navodno mogli da prebegnu u DS.

BIFEI – Ozbiljnost valjevskih stranaka, ali i vernost članova i simpatizera, meri se i po tome kako funkcionišu klupski bifei. Hvala na pitanju, tu najbolje kotiraju SPO i DS, DSS je svoj klub kurtalisao preseljenjem sa Titovog trga u Ulicu dr Pantića, LDP to nikada nije ni imao, kao ni Pokret za Valjevo. Tu stvar bi, međutim, ozbiljno mogla da kompromituje činjenica da vernu klijentelu ima i bife koji je poodavno otvorila Liberalno demokratska stranka mr Predraga Vuletića iako je velika nepoznanica da li ona uopšte postoji, pogotvo posle izmenjenih propisa po kojima je za preregistraciju trebalo 10.000 potpisa.

A bifei su zgodni i za vođenje kadrovske politike, a ne samo za to da se „baje” prikazuju partijskim drugovima. Ko zna ko se sve od dosadašnjih, ali i u sadašnjoj, garnitura na vlasti, čalabrčka domogao baš u stranačkom bifeu! U stranačkim bifeima raznih nivoa su možda dogovarana i unapređenja i unazađenja u pravosuđu i zdravstvu, ko to zna, po nekim rešenjima miriše na takvu vrstu brige o naciji.

START – Košarkaši Metalca su u novoj sezoni startovali sa dve pobede i dva poraza – savladali su Proleter i Borac u Valjevu, poraženi su od Vojvodine u Novom Sadu i FMP-a u Železniku. Prvi utisci upućuju na to da trener Velimir Gašić i njegovi izabranici vredno rade uorkos brojnim nedaćama, od kasnog ulaska u renovinaru Halu sportova do nekoliko povreda.

Gašić, međutim, ne kuka, ne traži alibi kao neki njegovi prehodnici, ali je pitanje koji je pravi domet ove ekipe Metalca. Za te procene je, možda, i rano. Ostaje, ipak, žal za tim što se, ako je već moralo, a jeste, nije „kupovalo” i drugačije i pametnije. Žal za tim što u Metalcu nije bilo mesta za Vladu Miškovića, Sašu Vasića i Maksima Kovačevića, što Marko Jakovljević i slični klinci igraju u OKK Mionici (pre toga u Gimnazijalcu). Da ne vraćamo film unazad 10-15 godina…

Komentari

Počinje li kampanja | 25.11.2010 u 21:12

Kakve bre sveukupne promene više??? Ko o čemu ovi, preobučeni, ulickani i ošminkani, radikali samo o promenama. Pa što ne oprave promene kod njih u Stranci, jest kad bi moglo. Nego u Valjevu neki adrapovci u četničkim šubarama, i sa vidno istaknutim kokardama po glavama i po skupštinskim klupama Gradskog valjevskog parlamenta seire i igraju kolce. Sve bolji od boljega, samo ne znam dokle će da ih ovaj ludi Zapad trpi i šatro, veoma pažljivo, sluša??? Priča ista - slušao sam i ljude iz DS, i iz SPS, i one iz PUPS-a, ali i Palma, Voja i Velja vele nam ama isto. Nego dajte da se bre neki od ovih malo uljude i krenu nešto da rade a ne samo da seru po novinama i TV stanicama. Normalno je da ako bude promena jedino će ih opraviti ovi na vlasti, kakva opzicija da pravi i šta, Pa taman smo podgojili i ove u Parlamentu i one u Vladi i Agencijama, pa jel treba opet da nam neki novi utrče, pa da i njih gojimk i oblačimo jedno dve-tri godine dok ne krenu da rade???

Deniel Važić | 25.11.2010 u 21:12

Upišite svoj komentar