| Novembar 2011

Festival šest mandata

Piše: Dragan Todorović, novinar nedeljnika „Vreme”

Valjevo bi najzad moglo da dobije primerenu manifestaciju koja bi ga brendirala i stavila na mapu Srbije i Vascelog sveta: na Teodosije mostu preko Kolubare, koji ne vodi nigde, organizov'o bi se Mića fest, na kome bi se sa Svi svoji prikaziv'o demokratski prvak Milovan koji zna kude ide Marković sa svoji' Šest mandata.

U sred srede zaguljenosti oko Kosova, barikada i ostalih principijelnih i miroljubivih rešenja, iako bilo sumnji, dobijemo ti mi, tj. Srbija, Preporuku za Status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Taj početak Pregovora nije ni pomenut. Predsednik Tadić predsednički rek’o da ponosan, da i građani Srbije treba budu ponosni, potpredsednik Đelić, koji za to zadužen, potpredsednički dod’o da to najbolji mogući ishod, s obzirom na krizu u Evropi, tenzije na Kosovu.

Tako stoje stvari sa tom stvari, u decembru će se vidi da li će Preporuka postati punovažna, odnosno da li će članice EU da je potvrde, ili će sve ostati na Preporuci. U međuvremenu Srbija ostaje na svoje Crvene linije, Kosova što se tiče. Pouzdano se ne zna šta je to, ali i Tači rek’o da i oni imaju Crvene linije. Zna se da su barikade ostale ta Crvena linija, ili će biti da su u njenoj funkciji. Što KFOR preko dana skloni, Srbi preko noći jopet i duplo vrate. I tako u krug. Zavrtelo se oko tije barikada, i u Srbiji, ima onih koji vele da to ne vodi ničemu, što će reći da nije dobro. Državni vrh ostaje na Crvenim linijama, KFOR izašao iz nadležnosti, trte mrte, a vrhunac svega je izveštaj Vlade Srbije, koji je podeljen Skupštinskim poslanicima, e da bi se našlo rešenje za Kosovo. U taj Izveštaj, kako došlo do javnosti, piše da narod goloruk, i tako to, a da su, što je valjda Vrhunac Programa za Kosovo, gomile peska, šuta, balvana, te asvalta na saobraćajnicama, posledica namere da se poprave putevi, odnosno rekonstruišu pred nastupajuću zimu. Neka bude, stigle su Vehabije, i to preko Sarajeva. Ali, kao što se znade, Vehabije nisu naš Program, tako da ni od toga nema ništa dok se ne suočimo sa tu Realnost.

Sa Realnost – odnosno da treba prihvatiti Ahtisarijev plan za Kosovo, što će reći državu Albanaca u kojoj će biti garantovana bezbednost i neka autonomija Srba – uzeli da suočavaju LDP i SPO. I ne samo to, Čeda i Vuk sve više zajedno, vele vreme za Preokret. U njihovoj režiji. Mada, po ti piplmetri šanse za Preokret, u njihovoj režiji, pre ima Toma Vučić Nikolić. U tome uzeo da im pomogne i ruski ambasador Konuzin, a na skupu u Nišu, što je druga, vladajuća strana, ocenila kao nedopustivo mešanje u Naše unutrašnje stvari. Javio se i Sindikat, onaj što se zove Samostalni, i oni će se vele politički angažuju, ali ne direktno, samo tako što će podržati onu partiju koja im bude garantovala tzv Prava radnika. Mada će pre biti da taj Sindikat tvrdi pazar kako bi zadržao pozicije svoje vrhuške, odnosno rentiranje i druge tantijeme imovine koja je vlasništvo Sindikata. I njima se jb za radnike, koliko i partijama za narod.

S tim u vezi, pa Brige za Narod, u Valjevu održani interni izbori za predsednika i članove Gradskog odbora Demokratske stranke. Kako mediji javljaju za Prvog čoveka Valjevskih demokrata ponovo je izabran Milovan Marković, dosadašnji predsednik valjevskog DS-a, i generalni direktor Železnica Srbije. Milovan bio jedini kandidat za Predsednika, i izabran Šesti put, tako da mu je to Šesti mandat. Na pitanje, Zašto samo Jedan kandidat za predsednika, iz Stranke rekli da je to bio Jedinstven stav u stranci, u kojoj sada nema različitih politika, kao i da ne treba praviti Farsu od izbora Veštačkim postavljanjem drugog kandidata. Neverovatno je da Sve Ovo nije izazvalo otpor u Stranci, javnosti. Utemeljena je takva Demokratija gde Članovi biraju Jedinog kandidata, koji će sve do vrha stranke birati Jedinog kandidata. Ne bi bilo problema da je to, u smislu načina biranja, Njihova interna stvar, da se oni tako interno igraju, ali oni svoje Interne zajebancije – gde biraju, i bivaju izabrani, razni lobotomirani tipovi i guzulje sa manjim ili većim guzicama, koje su zahvaljujući svojim Internim izborima za sve naše pare stavili da upravljaju zemljom i njenim resursima – predstavljaju kao Jedinu, plus Evropsku alternativu.

Opet s tim u vezi da se kaže da svi znaju za takoreći kapitalni uspeh Valjevskih vlasti – Most preko Kolubare u Gradcu, koji slučajno prolazi pored tih pogona Ingrapomni Teodosija, koji je baš izgradio Ingrapomni Teodosije, i koji košta negde 500 000 evra, dobijenih iz kredita Evropske investicione banke. Taj Most, braćo i sestre, ne vodi nigde, što će reći vodi do druge obale, dalje puta nema (tko ne veruje, evo slike uz tekst). E pa opet s tim u vezi, evo jedan predlog, da ne bude da se samo kritikuje, a da se ne nude rešenja.

Naime, i tako to, poznato je da Valjevo traži svoj identitet i proboj u beli svet, bar manifestacije kada su u pitanju. Tako se stiglo do Čvaraka, ali evo jedan bolji predlog za svekoliku Manifestaciju, koji bi Valjevo definitivno stavio na mapu Srbije i sveta. Da se braćo i sestre Most koji ne vodi nigde stavi u funkciju tako što bi na njemu bio organizovan Festival Miće Markovića, koji bi se mog’o zvati i Festival Šest mandata. Jer ‘de ima čovek sa Šest mandata, nema nigde braćo i sestre. To treba pokazati svetu, turiti na most Miće spomenik, i terati dalje. Dok se ne uradi spomenik lično bi Mića mog’o stoji na most koji ne vodi nigde, sa svoj CV, to je ona radna i životna biografija, a tu bi bili Članovi Mićin Gradski odbor, i oni bi držali svoj CV, a sve bi, sa svoj CV, pridržav’o Magistar SPS Poćuta, sa svoji kadrovi koji isto imaju CV za svaki državni pos’o. Treba to bre pokazati Srbiji i svetu, jer oni drže da bolji’ nema. A kad oni drže, to je tako.

I na kraju, što je najviše sa Svim Ovim u vezi, pojavili su se glasovi, čak inicijative, da bi na predstojeće izbore trebalo izaći tako što će se glasati Nevažećim listićem. Dakle, izaći na izbore, i na tom listiću napisati da se nije Ni Za Jedan Njihov Preokret i Ni Za Jednog Njihovog Miću. Ima onih koji vele da to nema svrhe, da će oni koji dobiju ispravne glasove podeliti procenat nevažećih listića. Neka podele braćo i sestre, ionako su sve podelili, ionako će sve podeliti, ali neka se zna da je Toliko i Toliko građana protiv Njihove demokratije i Njihovih Šest mandata, pa će iz toga, iz tih Nevažećih listića, već nešto izaći. Jeste da smo, što reče Jedna gospođa, izašli na izbore, ne izašli, Nadglasani, ali ćemo se svi, bar u tom trenutku, kad im na tim Listićima napišemo šta imamo, o koje će tu Poezije biti, osećati bolje.

Komentari

Festival šest mandata | 8.11.2011 u 19:03

Malo je da se u Valjevu ustanovi samo Mica fest.Ovi njegovi treba da pokrenu inicijativu za promenu imena grada u MICALJEVO.

Ognjen | 8.11.2011 u 19:03

a sta znaci nepristojnosti pristojno komentarisati. mica,mali djak pesak,zavladao pa to ti je.a cela stranka odozgo do mice je propast . takva i drzava, o valjevu sta reci. medjutim kako bi i bilo drugacije sa ovim ljudima. ko je u demokratskoj stranci, ko su ti ljudi iz kog mulja su se digli.dok sve sto je imalo i smelo sta da kaze, a razlog tome je sto u stranci nisu bili da bi se licno okoristili,mica pesak ,nije naterao da odu da mu ne remete red i mir ,saglasje i poslusnost,nije se smirio. sada mu lepo,rendgenski precizno svi su snimljeni,ima on i za to strucnjaka, pa moze da se troskari kako mu volja a i da vlada ovim gradom preko svojih mucenika koje je postavio na mesto upravljaca gradom, direktore da grade grad i tako to. ne mogu vise muka mi je od tih likova, a za izbore naravno poruka na listicu sta drugo.

ana | 18.12.2011 u 00:15

Upišite svoj komentar