NAZAD NA PRVU STRANU

Dnevnik: Grgur Strujić / Los Anđeles

ponedeljak / pet dana do halloween

Nedeljama obilazim oko tastature i već pomišljam kako nikada u zivotu ništa više neću ni napisati, a onda jutros, valjda kako i priliči ponedeljku, posle odradjene porodične rutine - dete u školu i ženu na posao, palim kompjuter i nonšalantno otvaram ne jedan nego dva nova dokumenta. Dva prazna lista, dovoljno belila da se i najuporniji okrenu od ekrana bez ikakve griże savesti, ali za najveceg svetskog prokrastinatora, dole potpisanog, idealna situacija.

Priteran uza zid ugovorenim rokom za predaju ovog dnevnika napokon počinjem da pišem i tritment za novi scenario. Dosta je odlaganja, priča se dovoljno krčkala i vreme je da je materijalizujem, slovo po slovo, scenu po scenu, u celinu koja, ako dobro odradim posao, postaje mnogo više od crnih mrlja koje su sa vec nekakvim predoumišljajem rasporedjene po papiru. Polećem i shvatam koliko mi je nedostajalo pisanje, dok život ponovo dobija smisao i svrhu.

soundtrack of the day: Hanx Prime Select pisaća mašina

CC

~

utorak / analogan u digitalnom svetu

Zatrpa iPhonima, iPadima i iLjudima koji muziku uglavnom vrte na shuffle a sve redje slušaju, odlučio sam da je vreme za povratak vinilu. U pokušaju da zauzmem dobru startnu poziciju u ovoj digitalnoj kontra-revoluciji, uz jutarnju kafu listam craigslist i ebay u potrazi za dobrim vintage gramofonom i setim se skromne kolekcije ploča koju sam ostavio u svojoj momačkoj sobi. Albumi su stizali sa svih strana, bilo kao omiljeni rodjendanski i novogodišnji pokloni ili dragi suveniri sa mnogobrojnih školskih ekskurzija. Ipak, najveći deo kolekcije stigao je pravo iz Zdravkovog Jugotona, male radnjice pored Narcisa koja je, kao i zemlja tona i analogni nosači zvuka ostala u nekom prošlom veku. Srećom, prave stvari još vrede tako da pronalazim par dobrih gramofona pre nego što se vratim poslu i nastavim da pišem.

Dan završavam u istom tonalitetu, uz Živeti u materijalnom svetu, dokumentarac Martina Scorcese-ja o životu George Harrison-a. Majstorski jednostavna priča o beskompromisnoj kreativnosti i zanimljivim prijateljstvima, nesputanom duhu koji duboko zalazi u sfere neopipljive realnosti i ljubavi koja odbija da bude ograničena i definisana ovozemaljskim merilima, sada i ovde.

CC

soundtrack of the day: the beatles, inner light

~

sreda / hump day

Još uvek pišem tritment. Priča se menja iz dana u dan, postaje bolja, drugačija od one koja juče nije stigla do papira. Pojavljuje se i par novih aktera i razmenjuju se dobre replika koje će se sigurno naći u sledećoj fazi rada - pisanju scenarija, dok po ko zna koji put jurim tu tanku nit koja razdvaja umetnost od żivota.

soundtrack for a productive day: massive attack, singles collection ’90-'98

~

četvrtak / majstorluk

Posle mesec i po dana ugovaranja i čekanja, uveče se pojavljuje električar Scotty. Po završenom poslu, domaćinski ga pozivam da se pridruži mojoj porodičnoj trpezi, posle čega mi na veliko iznenadjenje Scotty naplaćuje svoj rad i materijal skoro duplo.

1:0 za Scotty-ja.

~

petak / halloween

Napokon! Posle višednevnog krojenja, šivenja i proba kostim je spreman i velika narandžasta besna tica sa crnim peruškama koje joj štrče iz glave i trtice završava doručak i nestrpljivo izleće napolje. Pozdravljamo se na vratima i ponosan na kostim koji mu je mama napravila, moj mali đak sa osmehom odlazi na školsku Halloween paradu, zagrevanje za glavnu avanturu koja nas očekuje pred smiraj dana.

Predveče ostavljamo plastičnu bundevu punu slatkiša ispred kapije za lokalne klince i krećemo na zapad, put Santa Monike. Nekoliko okićenih blokova severno od Montana Avenije spremno dočekuje duhove, veštice, raznorazne super heroje, princeze, vojnike, kosmonaute, meduze, Frankenštajne i ostale trick-or-treaters i malo po malo, od vrata do vrata i jedne uklete kuće do druge, plen narandžaste ptice postaje jedna poveća hrpa bombona i čokoladica.

CC

~

nedelja / friends & family

Izgleda da smo u gomili kostimirane klinčadije u potrazi za slatkišima zakačili i nekakav virus, pa oboren visokom temeperaturom, moj mali dečak ceo vikend provodi u krevetu. Male snage ali i dalje dobrog raspoloženja, uz osmeh konstatuje da i nije loše kad se čovek malo razboli dok se ceo dan mazno ne odvajaja od svoje mamice, tople, fine i mekane.

Temeperatura predveče polako posustaje i sa malim olakšanjem dočekujemo prijatelje na nedeljnju turu ića, pića i remija. Partija se razbuktava i dok se veselo društvo gozbi medovinom i rajskim mlekom, borba za novog pobednika u našem malom Xanadu traje do duboko u nedeljnu noć.

soundtrack Jagwar Ma: Howlin

NAZAD NA VRH