NAZAD NA PRVU STRANU

O ustupanju Doma vojske Biblioteci

Bašta Doma vojske
Bašta Doma vojske(foto: Đorđe Đoković / kolubarske.rs)

Pritisnut siromaštvom, u oskudici bez „kuće i kućišta“, Gospod Hristos u Matejevu Jevanđelju bolno je zavapio: „Lisice imaju jame i ptice nebeske gnezda, a Sin Čovečji nema gde glavu zakloniti“ (Mt. 8, 20).

U gradu Valjevu, poznatom po tradicionalnoj domaćinskoj srdačnosti i gostoprimstvu, svako ima svoj dom i svak je pronašao svoje sklonište. I čovek, i ptica, i mrav, i crv pod korom cerovom… Jedino se Knjiga potuca i vapi za domom vapajem i bolom beskućnika. A dok je ona bez doma, svi su Valjevci bezdomnici, bez krova i bez adrese.

Mnoga kulturna znamenja krase lepi grad na Kolubari i pronose njegovu slavu širom naše Otadžbine, Evrope i sveta. Ali Knjiga je njegov pečat i njegov simbol. Od zlatopisa Hadži-Ruvima Neškovića i memoarskih zapisa Prote Mateje i njegovog sina Ljube Nenadovića, do besmrtnih poetskih rukoveti Desanke Maksimović i Matije Bećkovića i slavnih dela Svetog Vladike Nikolaja i Justina Popovića, koji pronose slavu srpske pravoslavne misli i duhovnosti širom hrišćanskog sveta. Zbog svega nabrojanoga Knjiga zaslužuje pristojan dom u Valjevu.

Do sada je imala status podstanara sa nužnim smeštajem. Ukazala se prilika da dobije odgovarajući i zasluženi dom. Dom JNA, jedna od najlepših građevina grada svojim sakralnim izgledom i arhitekturom zaslužuje da bude hram kullture i i DOM KNjIGE. Prostrano dvorište poslužilo bi za brojne kulturna dešavanja i aktivnosti kao nekada slavna Platonova akademija.

Ovim putem pružamo punu podršku svim trudbenicima na polju kulture u Valjevu i svim odgovornim institucijama i pojedincima grada, da u skladu sa svetlim tradicijama svojih predaka pokažu visoku svest i odgovornost za svoj grad i da u skladu sa odgovarajućim propisima i neophodnim zakonskim procedurama dodele Dom JNA za smeštaj gradske biblioteke „Ljubomir Nenadović“.

Želimo da sa ovih nekoliko reči ohrabrimo sve Valjevce i izrazimo našu čvrstu veru i nadu u njihovu poslovičnu visoku svest i odgovornost za sudbinu svoga grada i naroda pred istorijom i budućnošću.

Neka da Bog da se uskoro sretnemo na svečanom otvaranju DOMA KNjIGE u Valjevu na radost i ponos naroda grada na Kolubari i cele Srbije.

Sa Božjim blagoslovom i molitvom za uspeh u svetom i svetlom poduhvatu, srdačno Vas pozdravljamo i želimo svako dobro od Gospoda.

U Šapcu, na dan Uspenja Presvete Bogorodice, 28. avgusta 2014. godine  

NAZAD NA VRH