NAZAD NA PRVU STRANU

Beograd-Stokholm-Valjevo-Beograd

Ponedeljak 6. april

Obradovao me Larin predlog da pišem ovaj dnevnik.

Uz Kolubaru sam odrasla, redovno je čitala, i zbog toga osećam veliku odgovornost dok zapisujem utiske sa ovog putovanja u Stokholm.

Pošto je avion u pola sedam ujutru, rešila sam da uopšte ne spavam. Da bi izdržala budna celu noć bilo mi je potrebno puno kafe, dobar film i osoba od poverenja koja će da proverava da nisam zaspala.

Kao i svaki lokalpatriota gledam prenos košarke iz Valjeva. Za Metalac navijam uvek, osim u jednom slučaju, jer je Partizan iznad lokalpatriotizma.

Pakovanje završavam vrlo brzo jer sam napravila spisak šta sve treba da ponesem. Gledam „Imitation game“, film koji već duže vreme želim da odgledam a koji je snimljen po istinitoj priči i govori o matematičaru, Alanu Turingu. On je uspeo da tokom Drugog svetskog rata dešifruje Enigmu, mašinu za šifrovanje poruka koju su koristili nacisti. 

Oko četiri krećem na aerodrom.

CC

Utorak 7. april

CC

U Stokholm stižemo oko 10 sati. Iz aviona gledam Stokholm, veliki grad sa puno zelenila. Sa aerodroma odmah krećemo u Djurönäset, hotel na 45 minuta udaljen od Stokholma gde se ove godine održavaju Dani branitelja ljudskih prava, koje već treću godinu organizuje Civil Rights Defenders. Prolazimo pored industrijske zone a onda se vozimo pored mora. Djurönäset se nalazi u borovoj šumi, na samoj obali mora. To je hotel, prvenstveno namenjen kongresima i konferencijama i sastoji se od nekoliko kuća.

Agenda ovogodišnje konferencije je veoma bogata, svaki dan ima nekoliko panela i radionica koje smo izabrali prilikom prijavljivanja. Pošto danas prve aktivnosti imamo tek uveče koristim slobodno vreme za odmor i šetnju pored mora.

U 8 uveče je zvanično otvaranje konferencije posle čega gledamo “Watching the moon at Night”, dokumentarni film koji govori o terorističkim napadima širom sveta.

Sreda 8. april

CC

Pošto je danas Svetski dan Roma, dan započinjemo podizanjem romske zastave. Posle uvodnog panela odlazim na prvu radionicu za koju sam se prijavila, Istraživanja o korupciji. Radionicu vodi novinarka iz Sarajeva, Miranda Patručić. Tokom radionice upoznajemo načine i alate za istraživanje korupcije. Dobijamo zadatak da pokušamo da damo mito od 10 miliona a da nas ne uhvate. Moja grupa za sakrivanje mita bira fudbalski klub i transfer jednog igrača.

Popodne idem na radionicu koja se bavi rodnom perspektivom u ljudskopravaškom radu, a posle toga na panel o digitalnom svetu i kako iskoristiti internet za uspešne kampanje.

Povodom Svetskog dana Roma uveče je organizovan koncert romske grupe iz Švedske, Ames am rom.

Danas je bio sunčan i vetrovit dan, ali sam uprkos vetru svaki slobodan trenutak koristila da budem na suncu i čistom morskom vazduhu.

Četvrtak 9. april

Dan počinje panelom o represiji u Rusiji, a onda odlazim na radionicu. Za danas sam izabrala radionicu, Video Campaigning koja traje ceo dan. Na radionici razgovaramo o upotrebi videa i društvenih mreža u kampanjama. Sam Gragory iz organizacije Witness nam daje puno primera dobrih i loših videa i pokazuje kako da prepoznamo lažni video. Kao zadatak dobijamo da napravimo scenario i snimimo kratak film. Pošto su u mojoj grupi svi učesnici iz Srbije snimamo kratak film o diskriminaciji LGBT osoba u udžbenicima.

Uveče odlazimo u Skupštinu grada Stokholma, na prijem sa Margaretom Björk, prvom potpredsednicom Gradskog veća. U Gradskoj skupštini se nalazi Plava dvorana, čiji su zidovi od crvene cigle i u kojoj se dodeljuje Nobelova nagrada. U ovoj sali se nalaze orgulje od 10.270 cevi, najveće u Skandinaviji. Iznad Plave dvorane je Zlatna dvorana, u koju je ugrađeno 18 miliona listića zlata kojima su oslikani motivi iz švedske istorije.

Petak 10. april

CC

Poslednji dan konferencije započinje sjajnim panelom o ženama braniteljkama ljudskih prava na kojem slušamo sa čime se sve suočavaju žene koje su odlučile da se pobune protiv represije i nepravde. Posle drugog panela na kom se govori o uspešnim kampanjama odlazimo u Stokholm na deo konferencije otvoren za javnost. Ovaj deo konferencije se održava u sali Eric Ericsonhallen, inače bivšoj crkvi. Posle dva panela prisustvujemo dodeli nagrade Branitelj ljudskih prava godine.

Ove godine dobitnica nagrade je vijetnamska blogerka Ngujen Ngok Nu Kujn, koja nije prisustvovala dodeli jer joj je prilikom hapšenja oduzet pasoš. Zbog nje, kao i zbog drugih branitelja ljudskih prava koji ne mogu da prisustvuju godišnjoj konferenciji jer su ubijeni, uhapšeni ili im je oduzet pasoš, na bini se svake godine ostavlja prazna stolica. Ngujen Ngok Nu Kujn nije mogla da dođe ali nam se obratila preko Skype-a.

Po završetku ceremonije odlazim u šetnju po Stokholmu. Nemam puno vremena pa se šetam po centru grada, uz more do Djurgardena, dela Stokholma u kome se nalaze muzeji. Na ulicama je puno ljudi, a ono što mi je neverovatno je koliko je malo automobila u centru grada za razliku od saobraćajnih gužvi petkom popodne u Beogradu. Čak i iz tako kratke šetnje može se videti da je Stokholm mnogo lep grad.

Subota 11. april

Vreme je za povratak kući. U Beograd stižemo oko pola jedan, dočekuje nas topao prolećni dan.

Uveče putujem u Valjevo jer praznici se provode kod kuće.

Nedelja 12. april

U poslednje vreme svaki boravak u Valjevu koristim za odmor pa sam i danas odlučila da duže spavam. Pre ručka idemo u šetnju na Pećinu. U parku na Jadru se i dalje vide posledice poplave koja je bila pre skoro godinu dana, kej pored Kolubare još uvek nije popravljen. Razmišljam koliko bi Šveđanima trebalo vremena da poprave ono što je poplava uništila.

Pećina je puna ljudi, sa sestričinom na dečijem igralištu pokušavamo da dođemo do slobodne ljuljaške. Vraćam se kući na praznični ručak koji je velika promena u odnosu na hranu koju smo imali u Švedskoj. Ribu i salatu zamenila je jagnjetina sa mlincima.

Ponedeljak 13. april

Danas se vraćam u Beograd a sutra na posao. Prethodnih dana sam saznala puno novih stvari koje će mi koristiti u daljem radu ali i upoznala mnogo ljudi čiji rad i hrabrost treba svima da bude inspiracija. To me je još jednom podsetilo zašto volim svoj posao i zašto verujem u ono što radim.

NAZAD NA VRH