NAZAD NA PRVU STRANU

Digitalizacija “Napreda”

Valjevski list "Napred", za period od 1945. do 1973. godine digitalizovan je i može se od sada pretraživati na Internetu.

CC

Kako za Reviju Kolubara kaže Violeta Milošević, direktorka Valjevske biblioteke, koja je projekat realizovala u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, sredstvima iz fonda "Digitalizacija zavičajne građe", uskoro bi na Internetu trebala da budu dostupna i građa od 1973. do 2010 (koja je već u digitalnom obliku).

“Projekat digitalizacije fondova biblioteka i druge knjižne građe je od posebnog nacionalnog interesa. To se može prepoznati u svim nacionalnim dokumentima i strategijama. Da bi se Valjevo prepoznalo na polju kulturne baštine, odnosno da bi značajnije bili zastupljeni u virtuelnoj biblioteci, potrebno je da se intenzivnije radi na identifikaciji građe, obradi, zaštiti i njenoj prezentaciji”, kaže direktorka Biblioteke.

Rad na digitalizaciji ovog lista počet je još 2008. godine, a pošto je na poslednjem konkursu Ministarstva kulture Valjevska biblioteka dobila sredstva za kupovinu savremenije opreme za digitalizaciju, trebalo bi da budući slični projekti budu lakše i brže realizovani.

CC

U vremenu za koje se često kaže da će se kultura širiti zahvaljući digitalizaciji, ovo je svakako bitan početni korak za Valjevo.

O istoriji “Napreda” i druge valjevske štampe kroz istoriju, više u serijalu tekstova Zdravka Rankovića - Od „Glasonoše” do „Kolubare”.

Prvi deo

Drugi deo

Treći deo

Četvrti deo

Peti deo

 

NAZAD NA VRH