NAZAD NA PRVU STRANU

Tour de Transilvanija

Negde usput
Negde usput(foto: Ljuba Ranković)

Dve porodice, dvoja kola, vožnja od 1.700km (Valjevo - Transilvanija i nazad) u četiri ipo dana, četiri grada, par zamaka, stotine fotografija i lep osećaj ispunjenosti spakovali su se u ovaj (malo produžen) prvomajski praznik.

Da se ne lažemo, pripremili smo se za put dobro - rezervisali smeštaje i proučili rute dosta unapred, uneli tačke od interesa u navigacije, vozili kola u servis na proveru, isplanirali dnevne rasporede ‘u grubo’. Izvedba je zato i delovala jednostavno.

Ipak, lepotom zemlje i šarmom gradova ostao sam očaran iako sam znao gde idem.

Brašov

Brašov (Foto: Ljuba Ranković)

Brašov, naša baza u Transilvaniji, ima citadelu (nekada utvrđeni, nemački/saksonski deo grada) pod samom planinom Tampa. Iz grada se gondolom stiže na vrh (960 mnv) za par minuta, a peške za nepun sat (i sam centar Brašova je na nekih 600 metara iznad nivoa mora). Sa terasa smeštenih oko holivudski ispisanog naziva grada pruža se pogled daleko na sever, istok i zapad, i naravno na celo gradsko jezgro.

Brašov

Brašov (Foto: Ljuba Ranković)

Svakog dana u 18.00 časova organizacija ‘Guided Brasov’ pravi besplatne dvosatne ture za posetioce - odličan način da se u šarenom društvu i iz prve ruke (od mladih lokalaca) sazna ponešto o znamenitostima, poneka legenda, zanimljiva priča…

Sibiu

Sibiu (Foto: Ljuba Ranković)

Sibiu, nekih 140km pre Brašova (gledano od Valjeva) ima spektakularan trg okružen mrežom srednjovekovnih ulica. Nekakav festival baštovanstva koji smo zatekli tu u starom jezgru grada bio je prilika da se kupe razne lukovice, a visoka sahat-kula dobra mogućnost za pogled iz ptičje perspektive.

Sigišvar

Sigišvar (Foto: Ljuba Ranković)

Sigišvar, mesto na nekih 130km na sever od Brašova, treći je grad u Transilvaniji koji smo posetili. Srednjevekovno središte je jako romantično, na brdu iznad donjeg grada, sa puno atrakcija - i još više turista.

Bran

Bran (Foto: Ljuba Ranković)

Bran: Osim samih gradova, treba obići i zamkove. Najzanimljiviji se nalazi u Branu, nedaleko od Brašova. Relativno mali ali vrlo simpatičan zamak, smešten je na steni i razvija se asimetrično oko malog unutrašnjeg dvorišta. Uske strme skrivene stepenice, male prostorije sa nišama, galerije, lepe vizure na dolinu…

Rašnov

Rašnov (Foto: Ljuba Ranković)

Rašnov, starije i veće utvrđenje još bliže Brašovu, strateški pozicionirano tako da kontroliše veliku dolinu, obišli smo po kiši. Turista međutim ne manjka. Izgleda da su Rumuni izletnički narod više nego Srbi. Vozić (zapravo traktor sa vagonom) vozi posetioce od parkinga uzbrdo do ulaza u tvrđavu, i treba se propisno laktati za svoje mesto u njemu.

Temišvar

Temišvar (Foto: Ljuba Ranković)

Temišvar: U povratku kući, posle nekih 400km vožnje, pauza za šetnju i sladoled u Temišvaru dođe kao odlična ideja i jedan grad gratis. Nedelja je, trgovi prepuni, sladoled na točenje 50 dinara - i odličan!

Putevi između ovih gradova su odlični. Mestimično auto-put, većim delom magistrala ali sa ograničenjem od 100km/h, tako da se saobraćaj efikasno odvija i rastojanja brže savlađuju. Sve čisto, uredno, održavano, dođe kao logična nadogradnja na lepotu prirode i gradova. Temišvar i Sibiu imaju svoje aerodrome odakle lete low cost kompanije prema destinacijama u zapadnoj i južnoj Evropi. Aerodrom u Brašovu je u izgradnji.

NA putu

NA putu (Foto: Ljuba Ranković)

Povratak u Valjevo i sumornu društvenu i političku klimu donekle olakšavaju planovi za skorašnje nove izlete sličnog tipa. Neka se pripreme: Vojvodina i Slovenija.

NAZAD NA VRH