NAZAD NA PRVU STRANU

Sačuvati ambijentalnu celinu

Oficirski dom, razglednica
Oficirski dom, razglednica

„Moje je načelno mišljenje da bi svaka gradska vlast u Valjevu, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, morala naći načina da obnovi i sačuva ne samo Dom Armije nego i ceo još koliko-toliko očuvan deo Karađordjeve od Suda do Jadra kao arhitektonsku celinu koja se nadovezuje na Knez-Miloševu ulicu“, kaže za Reviju Kolubara dr Aleksandar Loma, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i redovni član SANU, povodom odluke Gradskog veća Valjeva da proda zgradu Doma vojske.

Karađorđeva ulica

Karađorđeva ulica

On dalje ističe: „Očuvanje samog Doma armije u okruženju novogradnji ne bi imalo mnogo smisla. Integralni deo kompleksa je, razume, se, i bašta. Pod uslovom da se poštuju pravila zaštite ambijentalne sredine, pitanje vlasnika i namene objekata nije od prvorazrednog značaja, ali bi bilo poželjno da Dom armije (p)ostane javno zdanje sa nekom kulturnom namenom.“

Aleksandar Loma navodi da i dalje smatra da bi Dom vojske bio dobro mesto za biblioteku. On i njegov brat Miodrag Loma, takođe profesor Beogradskog univerziteta, obrazložili su svoj stav za Reviju prošlog septembra:

Oficirski dom, razglednica

Oficirski dom, razglednica

„Kako smo odmalena, otkako smo se opismenili, lepe i korisne književne sadržaje nalazili u našoj Matičnoj biblioteci u rodnom Valjevu, te njima obogaćivali svoje osećanje i poznavanje sveta, zahvalni za taj emotivni i intelektualni ushit, ne možemo drugačije nego da zatražimo od Skupštine Opštine da zgradu nekadašnjeg Doma oficira kraljevske Jugoslovenske vojske dodeli gradskoj Biblioteci, kako bi u tom krasnom zdanju dobila neophodni dodatni prostor za svoje tekuće, trenutno prostorno skučene, te one buduće još šire kulturne aktivnosti.

CC

Na taj način samo bi bila nastavljena delatnost kojoj je dobrim delom svojih poslova i bio namenjen kako pre, tako i posle drugog svetskog rata oficirski dom.“

dr Aleksandar, redovni član SANU, i dr Miodrag Loma, profesori Beogradskog univerziteta

NAZAD NA VRH