NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Luka Tripković

Luka Tripković
Luka Tripković

 Kafu volim da popijem u/kod...?

- Kafu, kao osnovnu životnu namirnicu i najvažniji obrok, volim da popijem u klubu "Abrašević"

Šišam se kod...?

- Ima gotovo decenija kako sam sebe šišam - prvobitno je to bio adolescentski hir, ali vremenom sam postao poprilično vešt u tome.

Luka Tripković

Luka Tripković

Na Valjevo je najlepši pogled...?

- Bojim se da je pogled na Valjevo najlepši iz nekog drugog vremena. Kako je to lepo rekao Tom Waits: "I never saw my hometown until I stayed away too long".

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

- Kao i svaki grad, Valjevo bi moralo, iako to često nije slučaj, da bude ponosno na ljude koji se svojim čitavim bićem trude da ga učine boljim. Takvih ljudi nema previše, a meni prvi na pamet padaju oni koje sam imao čast da upoznam: Dule Arsenić, Branko Antonić, Zdravko Ranković, Milomir Romanović, Aca Mitrović, Zoran Jokić, Vlada Krivošejev...( siguran sam da ovaj spisak može da bude značajno duži, neka mi ne zamere oni koje zbog ograničenog tekstualnog prostora nisam setio).

Rad Luke Tripkovića

Rad Luke Tripkovića

Moje uspomene iz detinjstva vezane su za...?

- Uspomene iz detinjstva me često nateraju na razmišljanje o tome kako su previše lepe u odnosu na vreme u kom sam bio dete. Biće da su moji roditelji položili ispit iz roditeljstva sa najvišim ocenama.

Šteta je što Valjevo više nema...?

- Sve ono što je nestalo da se vratiti, ukoliko u gradu postoji energija i spremnost da se deluje aktivno. Čini mi se da je upravo ta energija iscrpljena, blagodareći decenijama kulturne i etičke regresije, te eksponencijalnom rastu prostakluka, plitkogrlosti i amaterizma nebeskih razmera.

Sramota je što Valjevo (više) nema...?

Luka Tripković

Luka Tripković

- Sramota je što je grad koji je prvi na Balkanu imao bioskop sada ograničen na nekoliko projekcija godišnje u neadekvatnom prostoru, što ne postoji gradska galerija u kojoj bi mogli da se predstave vizuelni umetnici nove generacije.

Sramota je što u 21. veku sanjamo ta velika civilizacijska dostignuća kao što su auto-put i železnica. Sramota je što ne postoji institucija gradskog arhitekte pa se, ad hoc urabinističkim rešenjima, neprimerenim i megalomanskim crkvenim projektima, nad gradom vrši svojevrsni urbanocid.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

- Svest o samoorganizovanju, o lokalnim inicijativama i saznanje da lokalni političari (čast izuzecima) građane Valjeva posmatraju kao mašinu za glasove koja će im omogućiti da napreduju ka višim funkcijama, bez da ijednog trenukta razmisle kako bi trebalo da pokušaju da grad učine boljim mestom za život.

Za slavlje bih odabrao/la kafanu/restoran...?

Rad Luke Tripkovića

Rad Luke Tripkovića

- Klub "Abrašević", kafić u zgradi društva istraživača i "Šervud" - mada mi slavlja neretko prekinu jurišni odredi komunalne policije, taj iskompleksirani stranački bašibožluk.

Najlepše uspomene vežu me za...?

- Nekako u životu uvek gledam napred, nikada ni sa čim nisam zadovoljan, i ne volim da se vraćam unazad, ali najlepše uspomene me vežu za vreme koje sam proveo sa prijateljima iz škole i sa basketa.

U Valjevu mi najviše smeta...?

- To što, uprkos svim preduslovima da bude šarmantna evropska provincija bogatog kulturnog i istorijskog sadržaja, nezadrživo juriša ka tome da se poistoveti sa većinom balkanskih gradova i postane palanka vredna prezira.

Valjevo je najlepše...?

- U proleće.

* * *

Rođen 9. maja 1989. godine u Valjevu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2014. godine, u klasi red. prof. Milete Prodanovića. Trenutno student doktorskih studija na istom fakultetu.

NAZAD NA VRH