NAZAD NA PRVU STRANU

Spomenik Desanki – 25 godina sa nama

(foto: Miroslav Jeremić)

Na današnji dan pre četvrt veka, na velikoj svečanosti u Valjevu, otkriven je spomenik pesnikinji Desanki Maksimović i pesništvu uopšte.

Ovom događaju prisustvovala je i sama pesnikinja, a besedu je govorio pesnik i akademik Matija Bećković.

Novine Reč, koje su u tom periodu izašle u šest brojeva, zabeležile su mišljenja poznatih umetnika, od kojih prenosimo neka.

(Foto: Miroslav Jeremić)

Gordana Babić, profesorka Flozofkog fakulteta:

„Odavno nisam prisustvovala tako uzvišenom i svečanom trenutku. Sve je bilo harmonično, besprekorno, u skladu sa ličnošću i Desanke i svih drugih poetesa i poeta. Valjevo je odalo dužnu pažnju poeziji kroz njen najprepoznatljiviji lik.

Govor tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Đukića

Govor tadašnjeg gradonačelnika Slobodana Đukića

Vojislav Brajović, dramski umetnik:

Dragocen događaj, prevazilazi granice Valjeva. Mi smo svedoci nečega jedinstvenog u svetu – podiže spomenik za života pesniku. To je potez koji se suprotstavlja totalitarizmima, to je doprinos slobodi. I kada nas budu pitali sutra – šta ste vi u ona teška vremena učinili, a retko ko će moći da se pohvali da je nešto i uradio, mi ćemo reći – ovo je naše delo. Spomenik večnome, Spomenik pesništvu.

Dragoslav Mihailović, književnik:

Mnogima su oče zasuzile, da budem iskren – među njima sam i ja. Čestitak Valjevu! Opet se pokazalo kao sjajan grad.

Svečanost otvaranja spomenika

Svečanost otvaranja spomenika

Slobodan Ž. Marković, profesor Filološkog fakulteta:

Jedan ambijent je oživeo, jedna nova simobilika se povezala sa oni što čovek već nosi u sebi kao doživljaj. Desanka se, otkrivanjem ovog spomenika, pozajmivši mu svoj lik ugradila za večnost u Valjevo. Ova četvrt grada, koju čine spomenik Vojvodi Mišiću, pa spomenik Proti Nenadoviću, spojeno sa Modernom galerijom i Desankin venac, čine jednu značajnu srpsku kulturnu četvrt.

NAZAD NA VRH