NAZAD NA PRVU STRANU

Revolucija informacija u Valjevu

#iRevolucija 2014
#iRevolucija 2014

Druga internet konferencija iRevolucija biće održana 14. novembra u Valjevu

iRevolucija je skraćenica od našeg prvog koncepta pod imenom Revolucija Informacija. Doduše, ni to nije baš najtačniji naziv, ispravan bi bio „Revolucija u prenosu informacija“. Levo-desno dođosmo do skraćenice iRevolucija, pa do organizacije prve konferencije, udruženja građana i, nadamo se, sve veće online zajednice Valjevaca/Valjevki u njenom okruženju.

Ideja za organizovanje ovakvog skupa nastale je 2011. godine kada se odigrala najveća konferencija u Srbiji namenjena internetu, njegovim trendovima i fenomenima - Share conference. Tri člana tima su radila na njoj i upoznali sjajne ljude koji vole da „šeruju“ svoje znanje, zamislite, potpuno besplatno! Ta znanja koristimo danas skoro svi mi. Shvatili smo značaj organizovanja jednog događaja koji menja okruženje oko nas i poželeli da i naš grad dobije jednu takvu manifestaciju.

#iRevolucija 2014

#iRevolucija 2014

Prve internet konferencije u Srbiji datiraju još s kraja devedesetih godina. U ovom veku, nakon Beograda i Niša, gde su najveći događaji organizovani, i gradovi iz unutrašnjosti kreću u organizacije spostvenih manifestacija. Rađaju se nove konferencije, Webiz u Zrenjaninu,Wwwvrsac u Vršcu, Webdan u Boru, TedEx u Srbiji, razni Hackatoni, kompanije poput Microsofta imaju svoja dešavanja, i još mnoge druge, kao i naš omiljeni Startit koga ćemo ugostiti ove godine... Gotovo svaka od konferencija imaju svoju temu vodilju. Primeri mogu biti poslovna primena interneta, digitalni mediji, startap dešavanja, trendovi u posebim oblastima itd. Mi smo iRevoluciju pozicionirali na što više polja.

Organizovanjem konferencija poput naše, u svakom mestu se kreira jedna nova internet zajednica koja postaje homogena celina. Offline i online postaju jedno. U suštini, tu nema posebne razlike, sem što prenos informacija u online-u, npr. od Džibutija do Lelića može biti manji od jedne sekunde, a (z)brda na brdo vikanjem se možda i ne čujemo, ponekad.

#iRevolucija 2014

#iRevolucija 2014

Odakle nam ideja i šta mi to uopšte radimo?

Primetili smo da u našem gradu nema zajednice koja bi se angažovala na ovakvim temama i projektima. Organizovanje dešavanja ove vrste nije jednostavan proces. Tako smo se okupili i formirali tim.

Često u organizaciji, smatramo bilo koje vrste, dolazi do turbulencija. To je normalno. Nismo ljubitelji stavova poput „Ja to znam najbolje“ ili „Ma to treba ovako, nemate pojma“, već: Hajde da razgovaramo o open-mind i, veoma bitno, open-hub koceptima. Verujemo da će zajednica koju kreiramo ubuduće ostati na ovim temeljima, otvorena za sve.

Kako je bilo prošle godine?

Fenomenalno! Upravo smo postigli cilj kojem smo težili. Naime, deo valjevske internet (a i offline) zajednice se umrežio, i ove godine konferenciju podiže na viši nivo. Uspeli smo da privučemo blizu dvesta posetilaca, naši video materijali su pregledani više hiljada puta, ostvarili korektne tehničke zahteve i, najbitnije, obradili smo teme koje su bitno uticale na internet scenu Srbije, i u našem gradu.

Šta očekujemo od #iRevolucija2015?

Glavni fokus ovogodišnje manifestacije je razvoj potencijala vezanih za internet poslovanje, IT, preduzetništvo, samozapošljavanje, razvoj startapa, tj. da približimo našim sugrađanima uspehe vodećih ljudi iz tih oblasti. Sa čim su se susreli, gde su grešili i kako su na kraju uspeli. Panel diskusiju posvećujemo uspešnim Valjevcima, kao i jedno predavanje Gorana Milovanovića koji će se javiti direktno iz Volkswagen kompanije, u ime kompanije HMtechnik. Uostalom, i mi smo startap. Očekujemo da će zainteresovani prepoznati našu inicijativu, iskoristiti priliku da razgovaraju sa predavačima, aktiviraju se na tim poljima, jer na internetu postoji šansa, nezavisna od politike, geografske lokacije, godišta... Epilog bi bio savršen kada bi u narednom periodu nastala veća inicijativa naših sugrađana u oblastima koje su povezane sa internetom ili sa IT-em generalno. Mi našu šansu koristimo, a verujemo da mnogi mogu da je iskoriste za sebe. Nismo zaboravili ni naše online medije. Predavanje Nenada iz redakcije Njuz.net-a će biti smehotresno, a istovremeno veoma korisno.

Konferencije umeju da budu zatvorene za uzak krug ljudi. Mi želimo da naša bude otvorena za sve, zato pobeđujemo sa: [ulaz besplatan]. Ne želimo da se žalimo, grad Valjevo je podržao realizaciju druge iRevolucije i to nam je veoma bitno. Želimo da se u projekte koje realizujemo (ubuduće ne samo konferencija) uključi još uticajnih ljudi, donatora, koji takođe smatraju  da radimo dobru stvar, kako za sebe tako i za svoj grad. Naš grad se od 2014. godine “čuje” i na ovom polju.

NAZAD NA VRH