NAZAD NA PRVU STRANU

Pozorišna prošlost Valjeva

Još pre 155 godina pokrenuto je prvo pozorište u Valjevu.

Knjiga 'Pozorište u Valjevu 1860-2010'

Knjiga 'Pozorište u Valjevu 1860-2010'

Valjevo je te 1860. godine imalo 3.500 stanovnika, a pozorišteje osnovano dok još u gradu nije bilo bolnice, biblioteke niti srednje škole. Prva pozorišna predstava igrana je po ranom dramskom delu Jovana Sterije Popovića „Svetislav i Mileva”. Glumačku ekipu okupljenu u tek osnovanom „Valjevskom dobrovoljnom društvu za teatarska predstavljanja” mahom su činili tadašnji varoški službenici i učitelji.

Zdravko Ranković je 2010. godine, povodom obeležavanja veka i po istorije teatarskog života u gradu, objavio knjigu Pozorište u Valjevu1860-2010.

CC

Podsećamo i da je 1950. godine ustanovljeno profesionalno Gradsko narodno pozorište u Valjevu, koje je za jednu sezonu proizvodilo i do desetak premijera, ali je 1956. političkim dekretom tadašnje vlasti ukinuto. Kako se u knjizi navodi, u pozorišnom letopisu je, na njegovoj poslednjoj strani, ostao zapis da su “građani Valjeva sa negodovanjem primili ovu nepopularnu odluku”. Zabeležno je, takođe: “Šapčani i Užičani, a i neki drugi po Srbiji, odbranili su tada svoja pozorišta i ona su se održala do kraja 20. veka”.

Sledeće godine biće šezdeset godina od kako je Valjevo bez profesionalnog pozorišta, iako se njegovo obnavljanje (uostalom kao i novo zdanje biblioteke), povremeno obećava, a potom zaboravlja. 

CC

CC

CC

Scena iz predstave 'Šta je to ljudskom biću što ga vodi prema piću'

Scena iz predstave 'Šta je to ljudskom biću što ga vodi prema piću'

NAZAD NA VRH