NAZAD NA PRVU STRANU

Spomen obeležje valjevskom glumcu Mitru Radiću

(foto: Đorđe Đoković / kolubarske.rs)

Pedeset godina nakon smrti valjevski glumac Mitar Radić dobio je spomen obeležje u Valjevu, zahvaljujući inicijativi Fondacije “Zdravko Ranković” i redakcije Kolubarske.rs. Mitar Radić (1887-1965) je 1905. godine bio među osnivačima valjevskog “Abraševića” i zapaženi član “Abraševićeve” dramske i horske sekcije. Posle 1944. godine je, kao glumac i reditelj, potpomagao nastojanja da se u Valjevu osnuje profesionalni teatar.

Prva ideja o postavljanju spomenika Mitru Radiću potekla je od Zdravka Rankovića, novinara i urednika Biografskog leksikona Valjevskog kraja, u leto 2012. godine. Ona je na stranicama Revije Kolubara tada skrenuo pažnju na to da grob istaknutog valjevskog glumca nije obeležen ni najskromnijim spomenikom, kao i da bi se to moglo relativno lako izvesti. Zdravko je preminuo u leto 2014, a početkom 2015. osnovana je Fondacija “Zdravko Ranković”.

Osnivači pozorišta

Osnivači pozorišta

Novinar Branko Vićentijević setio se priče o Mitru Radiću, novinarski je istražio, i pokrenuo inicijativu da se podigne spomen obleležje valjevskom glumcu. Veliku podršku ovoj ideji dali su Đorđe Milanović, direktor Vidraka, i Dušan Vukajlović, predsednik Nadzornog odbora Vidraka, koji su podržali ideju da se spomenik postavi, i pomogli da ovo preduzeće pokrije troškove za zakup grobnog mesta i oslobodi plaćanja daljeg zakupa, kao i da se tehnički pripremi mesto na kome će spomenik biti postavljen. Momčilo Davidović je kamenorezac koji je napravio spomenik, i velikodušno ustupio svoj materijal i rad.

Podsećamo da je Valjevo od 1950. do 1956. imalo profesionalno pozorište, a da kulturna javnost već više decenija ukazuje na to da postoji potreba da se ono u Valjevu obnovi. Ovim spomen obeležjem je barem sačuvana uspomena na jednog od glumaca valjevskog teatra.

(Foto: Đorđe Đoković / kolubarske.rs)

* * *

Tekst Zdravka Rankovića iz jula 2012. o Mitru Radiću:

“U 16. svesci «Biografskog leksikona Valjevskog kraja», tek izašloj iz štampe, nalazi se i životopis glumca Mitra Radića (Valjevo 1887-1965). Nažalost, neilustrovan njegovim likom.

Uzdanje da se i to možda može obezbediti odvelo nas je na valjevsko Novo groblje gde je Radić sahranjen. Uz pomoć Slavka Jugovića, koji umešno rukovodi grobljanskom službom, pronašli smo mesto gde glumac počiva. Obraslo travom ali je bez bilo kakvog obeležja ne samo ko je tu sahranjen nego i da li tu uopšte ima sahranjenih. Jedino svedočanstvo da je na tom mestu, u parceli broj četiri (osmi red, grob broj 208, između Milice Katalenac i Jelke Stojaković), ostao za svagda da počiva glumac Mitar Radić, predstavlja službeni popis grobnih mesta.

(Foto: Đorđe Đoković / kolubarske.rs)

Mitar Radić se 1905. godine nalazio među osnivačima valjevskog «Abraševića» i bio u to rano doba zapaženi član «Abraševićeve» dramske i horske sekcije. Docnije, izvesno vreme sa profesionalnim angažmanom u Niškom pozorištu. Posle 1944. godine na svoj način je, kao glumac i reditelj, potpomagao nastojanja da se i u Valjevu ustanovi profesionalni teatar. Učestvovao je u tom vremenu i u ponekim svečanim priredbama KUD «Abrašević», naročito onim što su spremane za abraševićevske jubileje.

«Bio je talentovan, marljiv i studiozan karakterni glumac koji je u igru unosio odmerenost i životni realizam» - tvrdio je Borivoje S. Stojković u svojoj voluminioznoj istoriji srpskog pozorišta.

Uvereni smo da bi dovoljno trajno obeležje za grob Mitra Radića, značajnog valjevskog pozorišnika, bio neveliki, unekoliko uobličen kameni blok sa natpisom:

MITAR RADIĆ, GLUMAC, 1887-1965.

Eventualno i omeđen sasvim niskom betonskom ogradom.

Ko će – uz neveliki trošak i napor, sa nešto dobre volje i svesti o ljudskim vrednostima – da to uradi?

Naše je, zasad bar, da postavimo takvo pitanje.”

NAZAD NA VRH