NAZAD NA PRVU STRANU

Najčitanije u 2015. godini

(foto: Miroslav Jeremić)

Koje priče su privukle najveću pažnju čitalaca Revije Kolubara tokom 2015. godine?

Ubedljivo najpopularniji je tekst o lepim Valjevkama iz šezdesetih godina XX veka (ranije objavljen u knjizi “Valjevke”), koji smo za Internet izdanje podelili u tri dela – ukupno oko 20 hiljada čitanja!

Podsetite se ove i drugih zanimljivih priča. 

Lepe Valjevke iz „zlatnih šezdesetih” (I)

Naročito za vreme „zlatnih šezdesetih” prošlog veka, o kojima se i danas priča kao o godinama blagostanja, lepih devojaka i mladića i sjajne muzike. Zato sam i prihvatio ponudu Zdravka Rankovića da pišem o lepim Valjevkama iz tog vremena i osvežim uspomene na te – hodajuće valjevske cvetove...

CC

Biti Valjevac (1. deo)

Kako je na osnovu jedne rime stvoren mit o Valjevcima i kako taj mit valja održavati, naročito kad nisi u svom gradu. Tekst Miroslava Paunovića.

Lepe Valjevke iz „zlatnih šezdesetih” (III)

Na valjevskom korzou šezdesetih godina pažnju je privlačila i jedna izuzetno lepa crnka. Zvala se Slavica Dragićević. Mnogo mi se sviđala, ali je moje udvaranje diskretno odbila. To me nije omelo da joj posvetim jednu pesmu, objavljenu u listu „Napred”. Bio je to sonet sa akrostihom, koji je glasio „Devojci u plavom”, jer su gimnazijalke (pa i Slavica) u to vrerme nosile plave uniforme (kecelje).

CC

In Memoriam: Ljiljana Ljiljak (1949-2015)

U Valjevu je 12. marta 2015. preminula Ljiljana Ljiljak, novinarka, član redakcije Revije Kolubara od njenog osnivanja. Bila je draga prijateljica uredništva i redakcije, žena koja je umela da voli život i prepozna lepotu, da unese osmeh, toplinu, znanje, talenat i mudrost.

CC

Kolubarin upitnik: Jelena Obućina

Kolubarin upitnik je nova, kratka forma uvedena na sajtu Kolubare u februaru 2015. koja kroz nekoliko konkretnih pitanja otkriva šta je to što Valjevce čini Valjevcima - njihove uspomene, omiljena mesta u gradu i okolini, želje i nadanja za bolji grad i život u njemu. Sklapamo novu sliku Valjeva, a prva sagovornica bila je novinarka RTS Jelena Obućina.

Kuća Gođevac u Valjevu

Kako je po svim konzervatorkim principima saniran i sačuvan objekat gradske arhitekture koji nije pod zaštitom Zakona o kulturnim dobrima. Tekst Dragana Stamenića.

Lepe Valjevke iz „zlatnih šezdesetih” (II)

Danas je kod nas vrlo popularna TV serija „Sekst i grad”, ali moram reći da su sve te Sare Džesike Parker i ostale Samante – samo blede kopije naše Valjevke iz „zlatnih šezdesetih” – Nade Sarić!

Valjevka Nada Sarić 1959.

Valjevka Nada Sarić 1959.

Beograd-Valjevo-Beograd. I praznici

U Valjevo odlazim par dana posle Nove godine. Petak je popodne, kao i uvek idemo kolima Ibarskom, uhodano stajemo na pumpu, kapućino sa čokoladom iz automata. Gledam u sneg i zgrade pored puta, znam ih napamet. U sumrak se približavamo svojim kućama. Nekako spustim kofer niz ulicu i praznici mogu da počnu. Tekst Minje Jovančić.

(Foto: Đorđe Đoković)

Šta vam najviše smeta u Valjevu?

Kroz našu rubriku „Kolubarin upitnik“, Valjevke i Valjevci različitih profila dali su odgovore o stvarima koje vole ili ne vole u Valjevu, o uspomenama, razočarenjima, nadama i očekivanjima vezanim za grad. Na kraju godine napravili smo pregled odgovora.

CC

Valjevske osamdesete kroz etikete

U zelenoj fascikli sa rajsferšlusom starija sestra i ja sačuvali smo baš puno etiketa koje su u periodu od 1979. do 1983. godine za razne firme iz tadašnje Jugoslavije urađene u pogonima Valjevske štamparije. Štamparija je nestala u stečaju pre desetak godina. Danas je skoro zaboravljena, kao da nikada nije ni postojala tamo na placu pored reke Ljubostinje. Dizajneri, zanatlije grafičari i mašine otišli su svako na svoju stranu. Tekst Ivana Jovanovića.

NAZAD NA VRH