NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Marija Tešanović

(foto: Boris Jovanović)

Opišite Valjevo u dve reči

Božanstvena tragedija

Valjevski specijalitet/specijalnost je...?

Valjevsko pivo i uništavanje kulture. Samo Valjevo od Tešnjara može da napravi diskoteku, i od gradskih kafana parfimerije i kineske robne kuće.

Vidrak ili Pećina? Ili nešto treće? (Zašto?)

Pećina-od dečijeg smeha u parku, tinejdžerskih skejt majstora do penzionerskih mudrosti i apsolutnog mira na vrhu.

Divčibare ili Povlen? Ili nešto treće? (Zašto?)

Debelo Brdo jer je kao srpska Toskana, prelepi pejzaži i čist vazduh.

CC

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...?

Kulturu. Kulturu ponašanja pogotovo. Pristojnost i umetnost su na marginama a prostakluk i kič merilo vrednovanja. Mladi imaju pogrešne uzore, uspeh se meri brojem lajkova, ali to nije samo problem u Valjevu već i u svetu.

Najdraža valjevska ulica? Neka priča vezana za nju....?

Pop Lukina, zbog Doma vojske i vile Tucovića. Ujedno to su mi i najlepši javni i stambeni objekti u Valjevu.

U Valjevu mi najviše smeta...?

Nezainteresovanost mladih za kulturu. Valjevo svakodnevno nudi niz kulturnih sadržaja, imamo najbolji muzej u Srbiji, najuspešnije umetnike iz svih oblasti od muzičkih, književnih i likovnih, najbolju modernu galeriju, Petnicu, Istraživače, najlepšu prirodu…a mladi se i dalje zatvaraju u zadimljene kafiće i “smaraju”.

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

Uspešne Valjevce. Mali grad koji je iznedrio mnoge umetnike, naučnike i sportiste. Najviše treba da bude ponosno na sve koji su ostali da se bore za lepši grad i da Valjevo ne zaostaje za prestonicom. Najbolji primer su muzička škola, galerija, muzej…pa i VAKUM.

Bazen u Petnici ili Gradac? Ili nešto treće? (Zašto?)

Gradac, zbog čiste vode, i prirode koja je kako se ide ka izvoru sve lepša.

Dom vojske bi trebalo da postane...?

Dom umetnosti. Inovativan i dinamičan kulturni prostor koji postavlja nove standarde savremene umetnosti u Srbiji. 

Najlepša valjevska bašta je...?

Bašta Doma vojske.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

Osobu u Opštini koja bi razumela da kultura nije trošak već potreba. I da Valjevo ima potencijal da bude umetnički centar Srbije.

Predložite budućeg učesnika/učesnicu Kolubarinog upitnika

Nikola Zdravković- pijanista.

* * *

CC

Marija Tešanović, rođena u Valjevu 12. marta 1990. Odrasla je u Ostružnju, selu sa najlepšim nebom blizu Osečine. U Valjevo se zaljubila uz zvuke iz muzičke škole, u kojoj je provela najlepše tinejdžerske godine. Tu je otkrila svet umetnosti, koji je nastavila da istražuje na katedri za istoriju umetnosti u Beogradu. Dve ljubavi- prema arhitekturi i Valjevu je spojila u završni rad gde se bavila transformacijom Valjeva iz kasabe u evropski grad. Bila je jedan od najaktivnijih studenata i 2014. godine je završila master studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 10. Tokom studija je bila saradnik Narodnog muzeja i Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, kao i stipendista opštine Osečina. U VAKUM-u je od aprila 2015.godine, gde se bavi organizovanjem izložbi u Ogradnoj galeriji i radionicama za mlade u okviru Valjevskih filmskih susreta. U Valjevo se vratila zbog ljubavi koja joj je glavni pokretač u životu.

NAZAD NA VRH