NAZAD NA PRVU STRANU

In Memoriam: Filip Tanasković (1989-2016)

Filip Tanasković
Filip Tanasković

Već sa 18 godina Filip Tanasković našao se u nacrtu knjige o fotografima Valjevskog kraja. U knjizi koju je pripremao Zdravko Ranković ostalo je zapisano 2007. godine:

„Tanasković Filip (Valjevo, februar 1989), fotograf amater. Najpre član Foto sekcije Valjevske gimnazije, zatim Foto kluba Valjevo. Izlaže od 2005.“

Još u novembru 2005. godine Blic je pisao o uspehu Marka i Filipa Tanaskovića pod naslovom „Zlatna i bronzana medalja braći Tanasković.“ U tekstu se dalje kaže:

Filip Tanasković

Filip Tanasković

„Dvojica mladih Valjevaca postigli su veliki uspeh time što su osvojili zlatnu i bronzanu medalju na internacionalnom konkursu Međunarodne fotografske organizacije FIAP u Luksemburgu. Trinaest fotografija braće Marka i Filipa Tanaskovića uvršćeni su u najuži izbor, u kome su bili jedini predstavnici naše zemlje, u konkurenciji preko sto učesnika starih do 21 godinu.

U kategoriji 'kolor fotografija', prvu nagradu i zlatnu medalju osvojio je doskorašnji gimnazijalac Marko Tanasković, sada student Elektrotehničkog fakulteta.

Njegov mlađi brat Filip Tanasković, učenik dugog razreda Valjevske gimnazije, u kategoriji 'crno-bela fotografija' osvojio je treće mesto i bronzanu medalju, dok je Marko Tanasković u ovoj kategoriji pohvaljen.

Ovi talentovani fotografi-amateri ponikli su u foto-sekciji Valjevske gimnazije, kojom rukovodi Nataša Kristić, profesorka likovnog, uz pomoć Miroslava Jeremića, renomiranog valjevskog fotografa. Grupa od oko petnaestak mladih se sastaje subotom gde razmenjuju znanja o fotografiji i pripremaju se na izložbe...“ Filip je tom prilikom rekao da mu je inspiracija priroda u valjevskom kraju i da su nagrađene fotografije nastale u valjevskim selima Dračićuiu Bukovima.

Sestra Milica i otac Vladan takođe su fotografi.

U intervjuu za Valjevski portal govorio je o tome kako je počeo da se bavi fotografijom:

Naslovna strana Revije Kolubara, mart 2008.

Naslovna strana Revije Kolubara, mart 2008. (Foto: Filip Tanasković)

„Moj otac je još od gimnazijskih dana bio zainteresovan za fotografiju i kao mlad je učestvovao na foto školama na kojima je tada u Valjevu predavao Đorđe Bukilica. Ipak, napravio je jednu veliku pauzu u bavljenju fotografijom. Razvojem digitalne fotografije u velikoj meri je pojednostavljena i pojeftinila tehnika fotografisanja. Zajedno sa ocem i bratom fotografisao sam iz radoznalosti i eksperimentišući polako sam se zainteresovao za fotografije prirode i pejzaža. Imao sam sreće da su Valjevu bili poznati fotografi koji su bili voljni da pomognu i pokažu mladima koje to interesuje, tehniku fotografisanja. Tako smo počeli zajednički da šaljemo na izložbe, postepeno na sve veći broj izložbi, prvo samo kao član foto sekcije Valjevske gimnazije, a kasnije kao član Foto kino kluba Valjevo.“

Nakon studija termotehnike na Mašinsom fakultetu u Beogradu, završio je master studije na švajcarskom tehničkom univerzitetu ETH u Cirihu, gde se bavio alternativnim izvorima energije – prvenstveno solarnom energijom. Na fakultetu je bio i asistent u nastavi. U Švajcarskoj se i zaposlio 2014. godine. Dobitnik je više studentskih nagrada i stipendija.

Osim bavljenja fotografijom, bio je i radio amater, te učesnik letnjih kampova međunarodne Rotari asocijacije.

Mladi, talentovani Filip Tanasković preminuo je 27. februara 2016. godine.

NAZAD NA VRH