NAZAD NA PRVU STRANU

Gastronomska mapa Zapadne Srbije

“Gastronomska kultura neodvojivi je deo kulturne baštine svakog naroda. Namirnice koje se koriste u ishrani, navike i običaji vezani za pripremu hrane i ponašanje za trpezom deo su duhovnog bogatstva i nasleđa jednog naroda i prenose se sa generacije na generaciju”, kaže se u uvodu knjige Gastronomska mapa Srbije, autora Dejana Zagorca, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

CC

U periodu pripreme knjige upitnici o autentičnim jelima regiona u Srbije, ugostiteljima koji ih pripremaju, gastronomsko-turističkim manifestacijma, receptima, povezivanju turizma i gastronomije, poslati na adrese 104 opštinske turističke organizacije Srbije. Turističke organizacije su odabrane pod pretpostavkom da je gastronomija jedna od osnovnih turističkih atrakcija pojedinih regija.

Iz opštine Ljig, koja je uključena u ovu publikaciju, a pripada Valjevskom kraju, navedeno je da su autentična jela i pića sledeća:

Domaći hleb iz furune, lepinja sa kajmakom, sok, pasulj prebranac, proja sa kiselim kupusom, jagnjeće pečenje, čvarci, svinjska pršuta, pastrma, suva šljiva, rakija šljivovica prepečenica (naročito od „Crvene ranke“), vruća rakija, rasol, vodnjika.

Za orahe i med se u ovom kraju smatra da imaju i afrodizijačko dejstvo (Ljig).

Prenosimo nekoliko odabranih recepata iz Zapadne Srbije:

Bela kajgana

1 l mleka, nekoliko kašika kajmaka, 4 kašike pšeničnog brašna, perca mladog luka, 3 jaja

U 1 l proključalog mleka sipa se nekoliko kašika kajmaka i posoli. Perca mladog luka se operu i iseckaju. U hladnom mleku se razmute 4 kašike pšeničnog brašna, pa zajedno sa percima sipaju u vrelo mleko. Meša se dok se brašno ne prokuva, a zatim se kaši dodaju umućena jaja, promeša se I služi se toplo.

Ova ukusna kajgana nekad je bila omiljeni doručak dece, posebno one koja nisu volela kačamak. Uglavnom se spremala nedeljom ujutru i prijatnim mirisom budila ukućane.

CC

Paprike punjene sirom i kajmakom

400 g sira, 100 g kajmaka, 1 jaje, sveže paprike, ulje

Izmešati sir, jaje i kajmak i tom smesom puniti sveže i očišćene paprike. Paprike poređati u pleh premazan uljem, a zatim zapeći u rerni.

Paprike na kajmaku

10 pečenih paprika, 150 g kajmaka, so

U tiganj staviti kajmak i malo zagrejati, poređati pečene i oljuštene paprike, posoliti ih. Malo propržiti na tihoj vatri. Posle 10 minuta preko paprika staviti preostali kajmak. Jelo služiti toplo, uz proju.

CC

Sarma od lista rena punjena šumskim gljivama

Mlade listove rena, očistiti i dobro oprati, pa ih popariti vrelom vodom I poklopiti da lišće omekne.

Fil: na ulju ili masti ispržiti 3 glavice crnog luka, dodati 250 g telećeg i 250 g svinjskog mesa, popržiti pa staviti so, alevu papriku, mleveni biber, 100 g opranog pirinča, 1 celo jaje i, na kraju, prodinstane gljive (lisičarku, bukovaču i vrganj).

Dobro izmešati i uvijati sarmice sa ohlađenim listovima rena. Između sarmica staviti 100 g seckane slanine, pa naliti vodom i kuvanim paradajzom da ogrezne. Pri kraju kuvanja, sarmice preliti tankom zaprškom i naliti još malo vode, pokriti lišćem rena i staviti u rernu da se zapeče. Služiti sa kiselim mlekom ili pavlakom.

NAZAD NA VRH