NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Seka Maksimović

(foto: Dušan Perić)

Opišite Valjevo u dve reči:

Može u četiri - grad po meri čoveka

Valjevska specijalnost

...su valjevske  VTO bebe.... novi brend Valjeva.

Samit valjevskih VTO beba

Samit valjevskih VTO beba

Vidrak ili Pećina? Vidrak ili nešto treće

Vidrak, zbog spomenika Stevanu Filipovića koji je metafora za lične i društvene slobode... I jedan od retkih spomenika Vojina Bakića koji nije oštećen, urušen ili završio u topionici. Srbija treba da je ponosna što ima ovakav grad i ovakve gradjane

Divčibare ili Povlen? Ili nešto treće?

Čitav lanac planina oko Valjeva - Suvobor, Maljen, Povlen, Jablanik, Medvednik – tzv. valjevska greda. Sve na 15 ili nešto više minuta od centra grada.  Ovo planinsko okruženje, oplemenjuje Valjevce… Valjevske planine su neiskorišćeni resurs u svakom smislu.

(Foto: Dragan Đurđević)

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju

...na toda svi imamo mogućnost da odlučujemo o mnogim pitanjima koje se odnose na kvalitet našeg života u gradu. Istina je da nam za to treba vreme i strpljenje ali naše zadovoljstvo bi bilo veće. I onda ne bi bilo bitno ko je na vlasti… jer i naš glas utiče na njihove odluke.

Nadraža valjevska ulica? Neka priča vezana za nju?

Zmaj Jovina. Tu sam živela više od 30 godina… Tu smo se kao deca igrali, sankali.. preskakali ograde, sakrivali. Tokom decenija se kroz igru dece u Zmaj Jovinoj mogla pratiti istorija i društvena dešavanja u Srbiji. Prvo su se deca igrala Nemaca i partizana, zatim Srba i Šiptara, potom Legije i policajaca.

U Valjevu mi najviše smeta?

Sklonost ka kritikovanju. Prebacivanje odgovornosti sa sebe na druge.

Valjevo bi trebalo da bude ponosno

...na Valjevce koji su ostali u Valjevu i koji se bore da unaprede Valjevo i život u Valjevu, na Valjevce koji su se okupili oko različitih ideja, kroz formalna i neformalna udruženja… Istraživači, VAKUM, Caritas, Odbor za ljudska prava, Gljivari, Dobri ljudi, Društvo za cerebralnu paralizu, Planinari, Divčibare, Da se novi život radja, Paradox, Naši snovi, Zračak, UPSKS, KLA LAV i mnoge druga… Svaka grupa je na svoj način doprinela da se poboljša kvalitet života Valjevaca. 

Bazen u Petnici ili Gradac? Ili nešto treće

Bazen u 9 ujutro. Posebno lepo sećanje imam na period kad je Kušlja ‘’držao’’ kafe tik do bazena i pripremao čaj na 30 i nešto stepeni. I Gradac u proleće i jesen kada je pravo uživanje voziti biciklu pored ili odšetati do konjičkog kluba.

CC

Dom vojske bi trebalo da postane?

Šta god… Samo da ne stoji prazno i neiskorišćeno… Možda bi trebalo okupiti eksperte iz različitih oblasti – kulture i umetnosti, ekonomije, arhitekture, zainteresovane gradjane. Proceniti koji su sadržaji najpotrebniji zajednici, ko su mogući konzumenti, koji su mogući izvori finansiranja rekonstrukcije, mogućnost pokrivanja troškova itd. To je odluka koja se ne donosi na brzinu. To je vredna zgrada i zaslužuje ozbiljnu analizu a kasnije, ozbiljnu posvećenost sadržajima.

Najlepša valjevska bašta

...je kod stare autobuske stanice,  pored Kolubare.... Gde god da sedneš je dobro.... dobra kafa… dobro društvo.... dobar pogled - na ljude, na decu, na reku, na hram, na sunce.

Dobra vila bi Valjevu

...obnovila energiju ljudi, razvila ličnu i društvenu odgovornost. Nisu nam političari krivi za sve.

Predložite budućeg učesnika/učesnicu Kolubarinog upitnika

– Mateja Manojlović, učenik III razreda Gimnazije. Na mladima Valjevo ostaje.

* * *

(Foto: Dušan Perić)

Seka Maksimović, djak Valjevske gimnazije, psihologiju završila na Filozofskom, specijalizaciju na Medicinskom fakultetu. Tri decenije rada u Valjevskoj bolnici… Dve decenije angažovanja u nevladinim organizacijama. Volonter u mnogim gradjanskim akcijama… Jedne godine zamalo dobila priznanje „Valjevac ličnost godine“ Revije Kolubara. Autor bloga NIJE SVE U VALJEVU CIRKUS.

 

 

NAZAD NA VRH