NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Mateja Manojlović

Opišite Valjevo u dve reči

Dozvolite koju više: Ko dođe, ne ide.

Valjevski specijalitet/specijalnost je...

„Mrtva je trka” između duše koju ima grad i sposobnosti Valjevca da uradi sve što zaželi na najbolji način

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Mateja Manojlović)

Vidrak ili Pećina? Ili nešto treće? (Zašto?)

Teška odluka... Ali neka bude Pećina.

Divčibare ili Povlen? Ili nešto treće? (Zašto?)

U svakom slučaju Povlen. Divčibare imaju ime, a Povlen dušu. Tako treba i da ostane – Povlen je mirno mesto za sve ljubitelje prirode netaknute rukom čoveka iz komercijalnih pobuda.

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...

Stari na mlade entuzijaste, mladi na stare i iskusne, i jednistvenost i nepopravljivost svega što uništimo. Previše obraćamo pažnje na loše, a premalo na dobro. To nije nužno loše, ali uživajmo malo u onome što već imamo.

Najdraža valjevska ulica? Neka priča vezana za nju...?

Moja rodna ulica – Marka Kraljevića. Moja “njena” priča je svaki zasebni dan protekle gotovo dve decenije, ali to ne znači da je to njena cela priča.

U Valjevu mi najviše smeta...?

Vandalizam mladih i neadekvatna reakcija nadležnih, odsustvo kulture, neobraćanje pažnje na nauku, uvrežen nepravilan sistem vrednosti, bašte i „muzika“ u Tešnjaru... (ništa nepromenljivo uz malo volje još manje muke).

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

Dušu, istoriju, Istraživače, Petnicu, Gimnaziju, Abrašević... (sve nepromenljivo što nas čini Valjevcima, a mi Valjevci njega egzistencijalnim).

Bazen u Petnici ili Gradac? Ili nešto treće? (Zašto?)

Gradac, ali podalje – tu je od pamtiveka i uvek iznova otkriva neku novu misteriju. Uostalom, druga je najčistija reka u Srbiji, treba li nam veći argument?

Dom vojske bi trebalo da postane...?

Mulitifunkcionalni naučno–edukativno–kulturni centar, mesto za dalji razvoj na ovim poljima. Izložbeni prostor, naučna biblioteka, mesto za održavanje naučnih tribina, koncerata... Hajde da time istoriji pokažemo da su grubost, nasilje i rat prevaziđeni i da su u 21. preovladavajuće tekovine na sofisticiranijem nivou.

Najlepša valjevska bašta je...?

I dalje bašta iza kafea aVAntura, mada je mnogo lepša bila dok toplu zelenu boju trave sa keja nije zamenio suvoparno sivi beton.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

Sve što nema, a to je malo toga. Između ostalog, vedrinu na lica Valjevaca.

Predložite sledećeg učesnika/učesnicu Kolubarinog upitnika

Marko Tomić, solo pevač

* * *

Rođen 1998. godine u Valjevu. Učenik je prve generacije bilingvalnog odeljenja društvenog smera Valjevske gimnazije. Član Astronomske grupe Društva istraživača, polaznik seminara psihologije u Istraživačkoj stanici Petnica, i vođa Grupe za društvene nauke u Istraživačima. Minulo ali i dolazeće leto provodi u Nemačkoj kao stipendista Nemačkog kulturnog centra “Goethe Institut”. Pisao tekstove za Kolubarske.rs u okviru projekta “Mi bismo to ovako”. Želi da studiram psihologiju na Gete univezitetu u Frankfurtu. Smatra da je nauka najveće ljudsko dobro. 

NAZAD NA VRH