NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevski fudbaleri na Partizanskoj olimpijadi

Vrhovni štab u Foči, 6. april 1942.
Vrhovni štab u Foči, 6. april 1942.(foto: Wikipedia)

Sarajevsko Oslobođenje objavilo je nedavno tekst profesora dr. Hasana Balića o partizanskoj olimpijadi organizovanoj 1942. godine na oslobođenoj teritoriji u Foči, na kojoj su zapaženu ulogu imali i valjevski fudbaleri-partizani.

Prenosimo deo tog teksta.

Foča je prvi olimpijski grad u Evropi okupiranoj od njemačkih nacista i njihovih saveznika i saradnika, jer su u oslobođenoj Foči od 1. do 10. maja 1942. održane prve olimpijske partizanske igre.

Titova ideja da se u Foči, na slobodnoj teritoriji, organizuju prva sportska takmičenja, dočekana je sa oduševljenjem.

Foča, 9. maja 1942.

Foča, 9. maja 1942. (Foto: Wikipedia)

Ivo Lola Ribar prihvatio se da bude njihov organizator. Počele su da se okupljaju ekipe, posebno fudbalske. Tada se u gradu nalazilo više boraca koji su bili aktivni igrači u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Kraljevu i Cetinju. U tek formiranoj Fočanskoj omladinskoj četi gotovo je komletan podmladak domaćeg fudbalskog tima Graničara. Posebno su se pripremali fudbalski timovi Vrhovnog štaba, Valjevaca (Prateća četa VŠ), Komande mjesta Fočanske omladinske radne čete i Fočanske omladinske čete.

Na igralištu pored Ćehotine, 20. aprila, odigrana je prva javna fudbalska utakmica između ekipa Vrhovnog štaba i Valjevaca.

Pobijedili su Valjevci (6:3), a šest dana kasnije u revanšu ekipa Vrhovnog štaba (4:0). Ovoj drugoj utakmici prisustvovao je i drug Tito. Na igrama su bile zastupljene discipline: fudbal, odbojka, atletika i šah. Finalna utakmica u fudbalu trebala se održati 10. maja 1942. godine, ali je odgođena zbog ratnih dejstava.

Vrhovni štab u Foči, 6. april 1942.

Vrhovni štab u Foči, 6. april 1942. (Foto: Wikipedia)

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Fočanska olimpijada u transformisanim oblicima nastavila je da živi. Iz tog perioda, rado se sjećam događaja kada sam sa ing. Milošem Kalajdžićem Kalajom predao pehar pobjedničkoj ekipi Veleža iz Mostara na fudbalskom prvomajskom turniru. Danas Foča iz tog doba ne postoji. Mladi, sposobni, obrazovani Fočaci sportisti i sportski radnici, privrednici i znanstvenici, povratak olimpijade i sportskih igara u Foču vide kao jedan od iskoraka ka boljem životu Foče i Fočaka, jer Olimpijada je civilizacijska kategorija na koju se naslanja misleći svijet. Ona pokreće i druge aktivnosti osim sporta.

Poslije Partizanske olimpijade u Foči su se zbila dva važna događaja. To su oslobođenje Foče od četnika i Fočanski propisi.

NAZAD NA VRH