NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevski studentski kolač s malinama

Red Velvet Cake, Waldorf Astoria
Red Velvet Cake, Waldorf Astoria(foto: wikipedia)

Počela je sezona malina. Prenosimo recept za kolač sa ovim voćem, karakterističnim i za naš kraj. A i kolač je valjevski, kažu.

Nekada davno, al baš davno, mama mi je ovo spremala kao studentu. Zgodno jer je komplet kolač mogla da izruči u veću plastičnu kutiju, odozgo stavi šlag i umesto berry on the top, ona stavi poklopac i pošalje svom detetu preko nekog od komšija ko dolazi poslom za Beograd. Jer moji Valjevci retko su dolazili turistički, već samo onda kad moraju, u sud, u neko ministarstvo ili daleko bilo kod lekara. I vraćali se što mogu pre nazad. Uvaljevo. Ovo je namerno napisano spojeno jer to Uvaljevo, Izvaljeva uvek izgovaramo nekako u jednoj reči, sasvim spojeno, neodvojivo. A i Desanka Maksimović je uvek tako govorila, da je Izvaljeva, i ispravljala je novinare ako kažu drugačije...

Sastojci - 8 osoba

250 gr maslaca

200 gr prah šećera

1/2 štapića vanile

4 žumanceta

300 gr piškota ili petit beurre keksa

500 gr malina

Priprema

1. Očas posla gotovo, naročito ako imate dobra domaća sveža jaja. U protivnom trebaće vam petnaestak minuta više za kuvanje žumanaca na pari. Priprema, poozoooor... 

2. Ukoliko imate dobra domaća sveža jaja, ovaj korak preskočite i idite na sledeći. Ako nemate, onda pažljivo: Odvojte žumanca u posudu za mućenje, dodajte 200 gr prah šećera sa 1/2 štapića vanile ili jedno pakovanje vanil šećera i dobro umutite da žumanca pobele. Ako je smesa baš gusta to je zbog toga što su žumanca sitna pa dodajte 1-2 kašike hladne vode i nastavite s mućenjem. Pripremiti sud za kuvanje na pari, izručiti žumanca, dodati 50 gr maslaca i kuvati oko 5 min, koliko da toplota prodje kroz jaja, a mi utešeni konstatujemo da nema više opasnosti od salmonele! Nije potrebno da fil bude gusto skuvan. Ohladiti fil. Posebno umutiti 200 gr maslaca, dodati maline, sastaviti s hladnim filom, i sve izručiti preko 300 gr izlomljenog keksa. Dooobro izmešati. Nastavak sledi u tački 4.

3. Za one koji su preskočili prethodni korak: umutiti 250 gr maslaca penasto sa 200 gr prah šećera i 1/2 štapića vanile. Dodati 4 sveža žumanceta  i na kraju postepeno umešati 500 gr malina. Sve dobro umutiti da se smesa izjednači. 

4. U posebnoj  posudi, većoj, na krupnije komade izlomiti 300 gr piškota. Preko toga sipati smesu sa malinama i sve dooooobro izmešati, da maline oblože svaki keksić. 

Kalup dim. 12x32 cm obložiti providnom folijom i izručiti smesu vodeći računa da ne ostanu rupice. Poravnjajte kašikom, prekrijte folijom i ostavite na hladnom par sati da se stegne. Hladan kolač preručiti na odgovarajuću tacnu. Pažljivo skiuti foliju i po potrebi malo "zagladiti" nožem. Odozgo možete staviti šlag, ili iskoristiti ona belanca pa napraviti šam, ili preliti belom čokoladom.

5. Ako koristite maline iz zarzivača, odledite ih ali iskoristite i sok koji puste.



sne-noklica

15.05.2016.

NAZAD NA VRH