NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevka Draga Spasić

Fotografije Drage Spasić, glumice i operske pevačice rođene u Valjevu, koje smo posredstvom Europeane našli na stranicama austrijskog univerziteta u Gracu, povod je da se podsetimo ove istaknute sugrađanke. Na novosadskom Limanu jedna ulica nosi njeno ime, dok je Valjevo nema.

Rođena Stefanović. Glumica i operska pevačica (lirski sopran). U Valjevu je posle osnovne škole završila i četiri razreda gimnazije, potom u Beogradu Višu žensku školu i dve godine radila kao seoska učiteljica. Osobenost i lepota njenog glasa uočeni su još u početku valjevskog gimnazijskog školovanja, na đačkoj priredbi o Sv. Savi. Napustivši učiteljski poziv, u Beču je pohađala dvogodišnji kurs pevanja da bi u Narodno pozorište u Beogradu stupila početkom 1896. godine. Prešla je 1897. u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i tu ostala 11 godina. Proslavila se igrajući Koštanu, ostvarila je mnoštvo uspelih uloga i u drugim komadima s pevanjem, takođe i u operetama i operama. Njen glas sa pesmama iz «Koštane» sačuvan je i na najstarijim gramofonskim pločama, snimanim u Srbiji u vremenu oko 1905. godine. Bar dva puta učestvovala je na priredbama u Valjevu, 1909. i 1926. godine. Išla je 1926. i u Brankovinu, da poseti nekropolu Nenadovića.

Rođena u Valjevu 11. februara 1876, umrla u Beogradu 29. jula 1938. godine. U Novom Sadu jedna ulica se po Dragi zove, pred novosadskim Srpskim narodnim pozorištem je bista ove umetnice. Revija Kolubara podsećala je da ništa slično u Valjevu ne čuva uspomenu na ovu umetnicu.

(iz knjige Valjevke)

(Foto: Projekat VIF)

Slika u studiju

Slika u studiju (Foto: Projekat VIF / Muzej Pozorišne Umetnosti Srbije)

Slika napolju u uniformi

Slika napolju u uniformi (Foto: Projekat VIF / Muzej Pozorišne Umetnosti Srbije)

Slika sa lepezom

Slika sa lepezom (Foto: Projekat VIF / Muzej Pozorišne Umetnosti Srbije)

NAZAD NA VRH