NAZAD NA PRVU STRANU

Open Minded Fest

U Valjevu će se od 24. do 26. juna održati prvi Open Minded Fest (Festval otvorenog uma) koji organizuje grupa entuzijasta u cilju borbe protiv kiča, a zarad povratka, kako su naveli, pravih vrednosti među mlađe naraštaje.

Festival će biti na Vidraku, gde je i spomenik Stevanu Filipoviću. O simbolici mesta jedan od idejnih tvoraca i organitatora, Vuk Stamenković je za PC Press rekao:

“Stevan Filipović živeo je kratko, samo 26 godina, ali njegovo ime ostaće trajno zapisano u istoriji kao simbol pobune protiv osvajača i borbe za slobodu. Fotografija njegovog vešanja, na trgu u Valjevu, sa stisnutim pesnicama visoko podignutim u znak protesta protiv fašističkih zločinaca i njihovih saradnika, učinila je Stevana Filipovića besmrtnim i našla se na koricama istorije. Fotografija Stevana Filipovića sa omčom oko vrata i uzdignutim pesnicama danas se nalazi u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, kao jedan od simbola borbe protiv fašizma. Uveličana je do “prirodne veličine” od tek 160 centimetara, koliko je Filipović bio visok. Tagline festivala je “Freedom is you!””

NAZAD NA VRH