NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Đurđa Damnjanović

Opišite Valjevo u dve reči:

Nesavršena ljubav.

Valjevski specijalitet/specijalnost je...?

Specijanost je podvala, pravilan govor i gostoprimstvo, a specijalitet je šljivovica i duvan čvarci.

Vidrak ili Pećina? Ili nešto treće? (Zašto?)

Vežu me divne uspomene za Pećinu. Starija sestra me vodila u šetnje kao malu. Sećam se da sam prvi uranak sa društvom provela na Pećini. Često i danas vodimo psa do Promaje.

Divčibare ili Povlen? Ili nešto treće? (Zašto?)

Mislim da ću zbog odgovora- Divčibare imati održanu "bukvicu" od bake (koja je član Planinarskog društva Povlen). Divčibare je mesto na kom zaista dišem punim plućima. Žao mi je što se ne posvećuje dovoljna pažnja ovom planinskom centru.

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...?

Čistoću grada. Neverovatno je koliko su građani nemarni kada je reč o očuvanju životne sredine. Zaista ne shvatam da neko ne može da sačuva papir do prve kante. Neretko vidim ljude koji iz automobila bacaju smeće.

Najdraža valjevska ulica? Neka priča vezana za nju....?

Tešnjar je ulica u kojoj smo porodično svi nalazili srodne duše. Moji mama i tata su se takođe upoznali u Tešnjaru. Pored nje, ulica Vojvode Mišića u kojoj sam rođena i kroz koju me je sestra jednom prilikom vodila maskiranu u princezu, do momenta kada joj je bilo neprijatno, koliko smo pažnje prolaznika izazvale, pa me ostavila i pobegla. Bila sam napuštena princeza.

CC

U Valjevu mi najviše smeta...?

Indolentnost. Često su nastupi umetnika koji gostuju u Valjevu propraćeni komentarima da su Valjevci ravnodušni i da je od nas najteže dobiti aplauz. Nažalost, ravnodušni smo i prema kvalitetima sugrađana.

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

Uvek na ljude. Atmosferu u gradu čine ljudi. Smatram da su Valjevci posebni u svim oblastima, ali treba da ih čuvamo, negujemo i dajemo im šanse, a ne razloge da odu odavde.

Bazen u Petnici ili Gradac? Ili nešto treće? (Zašto?)

Gradac je nešto najdivnije što grad poseduje. Uvek i svuda pričam o njemu. Podvlačim da bih nedvosmisleno izabrala opciju da se biljni i životinjski svet sačuva, nego da Gradac postane mesto kafića i žurki kojih se sećamo.

CC

Dom vojske bi trebalo da postane...?

Hram kulture. Žao mi je što na tom mestu nije nastalo pozorište, koje Valjevu nedostaje, kako se u čaršiji šuškalo. U ovim okolnostima biblioteka je pravi izbor.

Najlepša valjevska bašta je...?

Pošto nisam imala priliku da boravim u bašti Doma vojske, za koju kažu da je najlepša, pravi letnji izbor je bašta na Vajatima.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

Mislim da će dobra vila uskoro posetiti naš grad, red je bio da se i nas seti. Doneće nam dosta lepog i plemenitog, ali se nadam da joj nećemo smestiti valjevsku podvalu.

Predložite budućeg učesnika/učesnicu Kolubarinog upitnika

Profesor Valjevske gimnazije Milomir Romanović Roma.

* * *

CC

Po rođenju i opredeljenju Valjevka. Kako je u Valjevu od deteta bila na sceni kroz folklor, takmičenja u recitovanju, predstave dramskog studija, inficirala se poslom koji uključuje javnost. Po završetku Valjevske gimnazije odlučila je da školovanje nastavi na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na odseku za novinarstvo, jer je želela da kanališe informacije koje je sakupljala. Sada radi na portalu Djurdjevak.com i u saradnji sa "ASmedia" realizuje intervjue koji imaju za cilj afirmaciju talentovanih i kulturnih ljudi. 

 

 

NAZAD NA VRH