NAZAD NA PRVU STRANU

Vera Pavladoljska: Od poeme do Arsenove pesme

“Kao pesnik rodio sam se u Valjevu pre 40 godina”, rekao je Matija Bećković za Vreme 1999. godine. I još: “Vera Pavladoljska je moja prva poema, i moja prva ljubav. I ne znam baš mnogo onih koji su se oženili svojom prvom ljubavlju. Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav.”

Nekoliko godina kasnije, 1966 (ima tome tačno pedeset godine), izašla je ploča Arsena Dedića sa obradom poeme “Vera Pavladoljska”. Sećamo se pola veka ove verzije i Arsena Dedića koji je preminuo 17. avgusta 2015.

 

Arsen Dedić je komponovao melodije na stihove dve pesme Matije Bećkovića: "Dva prijatelja" i "Vera Pavladoljska". Bećković je nakon njegove smrti pričao o prijateljstvu sa Arsenom Dedićem, pa i obradi ove poeme: “Arsen je bio slavan, za razliku od mene, pa su mnogi mislili da ih je on napisao - otkriva Bećković. - Moja supruga Vera radila je u Univerzitetskoj biblioteci. Jednog dana kada se vratila sa posla ispričala mi je da su je kolege pitale: "Kako onaj Crnogorac gleda na to što mu Arsen opevava ženu?"”

Vera Pavladoljska rođena je u Kragujevcu 1941. godine. Sa roditeljima (otac Aleksej – Rus, majka Jelena Korać – Kragujevčanka) u ranom Verinom detinjstvu deseljena u Valjevo. U vreme gimnazijskog školovanja Vera je na valjevskom korzou (“u Karađorđevoj ulici/Između Pošte i Suda”) srela Matiju Bećkovića koji će njihovu ljubav najpre ovekovečiti poemom “vera Pavladoljska” pa potom i mnogim drugim stihovima. Sa roditeljima je stanovala u valjevskoj Karađorđevoj ulici broj 79. Umrla je 1998. godine u Beogradu.  

NAZAD NA VRH