NAZAD NA PRVU STRANU

Vizantološka studija Ivana Drpića

Predavanje Ivana Drpića u Valjevskoj gimnaziji
Predavanje Ivana Drpića u Valjevskoj gimnaziji(foto: Đorđe Đoković / Kolubarske.rs)

Prva knjiga Ivana Drpića, istoričara umetnosti rođenog u Valjevu, “Epigram, umetnost i pobožnost u poznoj Vizantiji", objavljena je ovih dana u izdanju prestižnog akademskog izdavača Cambridge University Press.

CC

Ivan Drpić je nekadašnji valjevski gimnazijalac koji je nakon studija istorije umetnosti u Beogradu doktorirao na Univerzitetu Harvard i bavi se kulturnom i umetničkom baštinom Vizantije. Profesor je na Univerzitetu države Vašington u Sijetlu.

Njegova knjiga uključuje istraživanja u oblasti istorije umetnosti, epigrafike, kao i književne i religijske studije. Autor zastupa tezu da epigrami – natpisi pisani u stihu, izvedeni na ikonama, relikvijarima, nadgrobnim spomenicima, crkvama i javnim zgradama – predstavljaju ključni, mada u velikoj meri zapostavljeni, izvor za tumačenje načina na koji se u Vizantiji razumevao odnos prema umetnosti. Ova knjiga pruža nove uvide i u to kako se u doba pozne Vizantije razumevao lični identitet i predstavljanje sebe, kako se darivalo, te kako su se tekstovi doživljavali i kao vizuelni medij.

Prošlog avgusta, Ivan Drpić održao je predavanje „Biti umetnik u srednjem veku” u Valjevskoj gimaziji, kojim je valjevskoj publici pružio uvid u deo onoga čime se u svojim istraživanjima bavi. 

 

 

 

 

NAZAD NA VRH