NAZAD NA PRVU STRANU

Ruženje gradova

Kad dođete u centar Skoplja i vidite na desetine novopostavljneih statua i spomenika (od Aleksandra Velikog do Tošeta Proeskog), novih zgrada (uključujući replike Trijumfalne kapije, Kapitola i čega ne) ili onih koje su samo dobile nove fasade u kvazi-baroknom stilu, plus ogromne brodove-restorane u gusarskom maniru u presahlom Vardaru, zapitate se ne samo šta je vlastima sve ovo trebalo, nego i kako taj vizuelni atak istrpeti. I to ne samo danas i sutra nego i za, recimo, trideset godina. Aktuelna politička garnitura će otići, ali ono što su od grada napravili će ostati. A to, ni u nekom drugom trenutku, niti je lako rušiti, niti se navikaviti.

CC

Kako kaže arhitekta Trajko Dimitrov za Balkan Insight, čiji tržni centar Paloma Bjanka napravljen od stakla i metala gradske vlasti hoće da zamene fasadom nalik na baroknu, ’projekat preuređenja Skoplja je iracionalan’. I nastavlja: „To je projekat koji ima za cilj da ponizi sve žive i mrtve stvaraoce koji su projektovali ove zgrade i ostavili svoj pečat u gradu. U pitanju je arhitektonski genocid.“

Znajući da je na projekat do sada uloženo više od pola milijarde evra, a da je Makedonija zemlja kojoj mnogo toga treba, te da je ovog avgusta, zbog loše infrastrukture, u jednoj noći stradalo dvadeset ljudi u pregrađu Skoplja u poplavi nastaloj nakon nepogode, situacija postaje još tragičnija.

CC

Ovog proleća, u Skoplju i nekoliko drugih gradova u Makedoniji, održavani su protesti u organizaciji građanske inicijative "Protestujem", koja zahteva ostavku predsednika Đorđa Ivanova, povlačenje njegove odluke o aboliciji odgovornih u aferi "Prisluškivanje" (što je kasnije i uradio) kao i odlaganje izbora zbog predviđenih neregularnosti (takođe ostvareno). Učesnici su u šetnjama bacali balone napunjene bojom i koristili sprejeve da bi na građevinama nastalim u okviru projekta „Skoplje 2014“ izrazili nezadovoljstvo postupcima vlasti. Šetajući ovog avgusta ulicama makedonske prestonice, šarene tragove na zgradama vidite kao građanski komentar na ono što su vlasti uradile - u urbanističkom smislu, ali i šire. U isto vreme vidite i to da se projekat preoblikovanja grada nastavlja, i da nove zgrade niču oko centralnog gradskog trga, oko gigantske statue-fontane Aleksandru Makedonskom, kao i na drugim lokacijama.

 

Van toga, Skoplje je prijatan grad, sa dosta zelenila, puno biciklističkih staza, finom atmosferom u letnje večeri, i uvek prijatnim i srdačnim ljudima.

***

Ono što se u Skoplju poslednjih godina dešava samo je najekstremniji primer ruženja gradova u regionu, bilo kroz projekte koji neskladnošću i neprimerenošću mestu i vremenu narušavaju njihov izgled, ili nedovoljnom brigom koja loše utiče na izgled gradova i kvalitet života u njima. Sve to poznato nam je i kod nas, između ostalog u Beogradu ili u Valjevu.
Loši politički izbori često imaju ružno lice i bizaran karakter.

NAZAD NA VRH