NAZAD NA PRVU STRANU

Gradac u medijima

Reka Gradac našla se ovog leta više puta u nacionalnim medijima. Uglavnom u pozitivnom kontekstu, kao jedna od lepota Srbije koju bi trebalo posetiti ali, na žalost, i zbog narušavanja prirodnog ambijenta uz reku.

Prenosimo neke od zapisa o jednom od ponosa Valjevskog kraja.

Politika, 25. jun 2016.

Najveće interesovanje turista izazivaju manastiri valjevskog kraja, valjevske planine, reka Gradac i gradsko jezgro Valjeva…

Blic, 29. jun 2016.

Pod izgovorom da je “ulepšava”, nepoznati Valjevac preorao je deo obale i posekao drveće i rastinje, nanoseći trajnu štetu zaštićenom prirodnom dobru Gradca, najčistije reke Srbije!

Nastradala je obala reke na Pločama nedaleko od Savine vodenice, gde je “investitor” najpre posekao svo zelenilo, a onda u parcelu uveo bagere i kamion, iako su bilo kakvi radovi u zaštićenom dobru reke i klisure Gradac najstrožije zabranjeni bez dozvole Zavoda za zaštitu prirode!

Parcela je motornim testerama potpuno očišćena od vegetacije, onda je i poravnjana, čime je ceo reljef promenjen, a krajolik uništen, uz opasnost da se stvore uslovi za eroziju….

CC

Politika, 21. jul 2016.

…Iskusni domaćini u Petnici primećuju da je najveća poseta bazenima u danima kada je temperatura vazduha od 29 do 32 stepena.

Kad je toplije, kažu, gosti uglavnom „beže” na reke, naročito uvek hladni Gradac gde se mogu baš dobro osvežiti ili jednostavno ostaju kod kuće tražeći spas pod klima-uređajima.

Newsweek, 25. avgust 2016.

Da li ste znali da jedna od najčistijih reka Evrope protiče kroz Srbiju? Reka Gradac je uprkos faktorima koji prete da naruše njenu čistinu, uspela da održi ovaj epitet. Iako mnogo čistija od daleko popularnijeg Dunava, Gradac je reka koja još nije stigla na mapu lokacija koje obavezno treba obići kod domaćih turista. Gradac izvire ispod planine Povlen, pa nastavlja svoju putanju do Kolubare u koju se uliva.

Prolazi još pored sela Bogatića i manastira Ćelije a ima i svoju klisuru koja je fenomen za sebe. Šta sve možete videti šetnjom pored te planinske reke? Možete se odmoriti na nekoj od uređenih plaža, ili popiti kafu u nekom od kafića, videti i po koju vodenicu sa okolinom u etno stilu odnosno da kada ste već u prirodi vratite se malo i kroz istoriju. Srešće te ovde i vidru, ali još mnogo raznih životinjskih vrsta. Ovako čista voda idealna je stanište i za poskoka, smuka, beloušku, a društvo im prave rečni rak i bela kornjača.

Kanjon reke Gradac dugačak je preko 22 km i sastoji se iz dva dela gornjeg i donjeg. Donji deo završava se gotovo u samom centru Valjeva. Ovaj kanjon u sebi krije brojne pećine u kojima su smeštene kolonije slepih miševa zaštićenih zakonom. Iako čista i lepa reka Gradac može biti zagađena. Stručnjaci upozoravaju da su to uglavnom ljudski faktori. Najveći zagađivač trenutno je pruga Beograd – Bar, a bitan faktor narušavanja čistine i oaze ove reke su neplanske seče šuma.

CC

Blic, 26. avgust 2016.

Reka Gradac predstavlja izvanredno odredište za šetnju i relaksaciju. Gradac važi za jednu od najčistijih reka u Evropi, a klisura ove reke pripada izuzetnim prirodnim vrednostima Srbije. Veliki broj pećina, kristalno čista voda ali i vodenice uz tok reke, sigurno će vam oduzeti dah. U jednoj od tih vodenica, prema starim pričama, rođen je i prvi srpski vampir, Sava Savanović.

NAZAD NA VRH