NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevski cimbur

Sa portala o gastronomiji i putovanjima “Ja u kuhinji” prenosimo priču o poseti valjevskom kraju, odnosno Povlenu, i jedan recept ovog podneblja (koji smo ranije već pominjali u gastronomskoj slici našeg kraja). Sve upotpunjeno odličnim fotografijama.

Naša Zemlja je lepa i prelepa... Mislim na našu planetu Zemlju jer ostale granice baš i ne priznajem... Gde god da živite i ma kako sumorno izgledalo to mestu (ja često imam običaj da kažem da živim u "konzervi") u blizini sigurno ima lepe, netaknute, prirode... ima neko rajsko meštašce tu blizu vas, samo ga trebate pronaći i POGLEDATI na pravi način. I čini mi se da što je umešanost čoveka manja to je mesto lepše ;)

Snežni povlen

Snežni povlen (Foto: jaukuhinji.com)

Ovog puta vodimo vas na Povlen. Par sati puta od Beograda a osećaj je kao da smo otputovali ko zna gde... Mada i ono što je nama tako blizu nekome i jeste "ko zna gde"... Stvar je u pogledu... "...Lepota je u oku posmatrača..."

Elem jednog sasvim lepog i sunčanog aprilskog dana uputili smo se na Povlen sa idejom da šetamo zelenim livadama i da upijamo prve lepe i sunčane - tople dane a tamo nas je sačekao sneg do struka (na pojedninim mestima). I tako sasvim nenadano uživali smo u idelanom snežnom danu. Dole sneg dovoljno čvrst da se lepo hoda (doduše tu i tamo noga propadne, ponekad i CELA) a gore greje sunce i hodam u kratkim rukavima... Idealno... Dobro na kraju dana noge su mokre da cedimo čarape ali ipak srce i duša su puni do maksimuma...

(Foto: jaukuhinji.com)

Istražujući net u potrazi za receptom tog podnevlja kojim ću upotpuniti priču naletela sam na Valjevski cimbur... Nikad pre ni čula ni videla ali sad probala i baš je fino ;). Nešto između kajgane i poširanih jaja... poznate namirnice, nepoznata priprema i fin doručak ;)

Potrebno je:

(za 2 osobe)

  • 4-6 jaja
  • 2-3 kašike kajmaka
  • 500 ml vode
  • malo soli
  • tost hleb + ljuta tucana paprika + mini paradajz (za serviranje)

Način pripreme:

U šerpicu sam sipala oko pola litre vode, malo posolila i sačekala da provri. Onda sam dodala jaja, sačekala nekih 30 sekundi do minut pa odlila svu vodu, stavila kajmak, vratila na ringlu i na laganoj vatri mešala nekih minut. Ne treba prepeći jer jaja trebaju ostati meka i vazdušasta.

Jaja sam stavila na tost hleb a od gore sam posula malo tucane, ljute, paprike i origana i servirala sa po kojim mini paradajzom.

Pročitajte i drugi i treći deo priče o Povlenu i prigodne recepte.

NAZAD NA VRH