NAZAD NA PRVU STRANU

Poseta i sećanja zagrebačkih antifašista

U godini kada se obeležava 75. godišnjica od kada je Užice u periodu od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine bilo centar jedine slobodne teritorije u okupiranoj Evropi, članovi Udruženja antifašista Zagreba, posle Beograda, Kraljeva i Kragujevca, doputovali su u Užice, gde su položili vence palim borcima na Kadinjači i posetili najnoviju muzejsku postavku “Užička republika”.

O ovom događaju izvestio je Radio Slobodna Evropa i Užička nedelja.

Šime Mudrovčić

Šime Mudrovčić (Foto: Užička nedelja)

Tokom prijema u zgradi gradske skupštine, zapevali su, mnogi sa suzama u očima, poznatu partizansku pesmu “Sa Ovčara i Kablara”…

I Valjevo je ostalo u sećanju.

Među 46 članova Udruženja antifašita Grada Zagreba u Užice je došao učesnik Narodnooslobodilačkog rata - Šime Mudrovčić, rođen u Otočcu, iz Like, borac Šeste ličke proleterske divizije `Nikola Tesla` koja je oslobađala zapadnu Srbiju.

Šesta proleterska divizija u pokretu

Šesta proleterska divizija u pokretu (Foto: Wikipedia)

"Moja brigada je oslobađala Valjevo. U tom gradu sam polagao majorski ispit. Oslobađala je Beograd, bili smo na Sremskom frontu i završila rat u Zagrebu. Nisam do sada bio ovde ali mnogo mi je drago što sam došao u bivše Titovo Užice. Kadinjača je jedan pojam gde su izginuli ljudi koji su branili Vrhovni štab”, kaže Mudrovčić.

NAZAD NA VRH