NAZAD NA PRVU STRANU

Mionička “Kevića kafana”

Mionica
Mionica

Kada se u kratkom tekstu o jednom mestu nađe mesta i za jednu kafanu, to govori o značaju koji ona ima u društvenoj istoriji:

“Mionica je varošica, ima jednu glavnu ulicu u kojoj se često održavaju vašari i gde se nalazi čuvena "Kevića kafana", u kojoj se dešavaju sve važne stvari. Mioničani su vredni, šaljivi i pošteni ljudi, uvek ponosni i spremni da brane rodni kraj.” (O Mionici)

SO Mionica

SO Mionica

Ovog oktobra doneta je odluka o revitalizaciji poznate kafane:

“Na sednici opštinskog veća je pokrenuta inicijativa da se objekat koji je smešten u centru Varoši, poznatiji kao Kevića kafana, sa dugom tradicijom, poveri na rad i korišćenje Srednjoj školi „Mionica“, sa idejom da se pokrene restoran nacionalne kuhinje u kojem će kuvati i posluživati učenici naše škole uz stručni nadzor svojih profesora. Iz budžeta opštine Mionica već su odvojena značajna sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju pomenutog objekta, koji je trenutno neupotrebljiv.

Kada je reč o vlasništvu kultnog mioničkog objekta, on je vlasništvo svakog građanina opštine Mionica. SO Mionica je još davne 1972. godine donela Odluku na osnovu koje je isplaćena naknada za zemljište i zgradu tadašnjem vlasniku Predragu Josimoviću- zvanom Dragan Kević, nakon čega je objekat postao državna svojina za šta u opštinskoj arhivi postoji dokumentacija.”

NAZAD NA VRH