NAZAD NA PRVU STRANU

Dvadeset godina od građanskih protesta

Od novembra 1996. godine do februara 1997. širom Srbije su održani masovni građanski i studentski protesti protiv režima tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Kako je zabeležno, “kao povod su imali izbornu prevaru, odnosno odbijanje vlasti da prizna pobedu opozicionih partija, okupljenih u koaliciju Zajedno na lokalnim izborima 1996. godine, ali se na njima, prvi put posle završetka raspada Jugoslavije i sa njim vezanih ratova pokazalo duboko nezadovoljstvo stanovništva Srbije zbog teške socio-ekonomske situacije izazvane izolacijom i posledicama međunarodnih sankcija.”

Među gradovima gde su se protesti održavali bilo je i Valjevo. U hronologiji dešavanja tih dana, NIN u decembru 1996. godine piše pod datumom 20. novembar: “U Valjevu je održan miting podrške "probuđenoj Srbiji”.” Magazin Vreme zabeležio je da su u Valjevu održana dva mitinga solidarnosti sa pokradenim građanima - 20. novembra i 10. decembra.

CC

Bivši gradonačelnik iz redova Demokratske stranke, Tomislav Milanović je svojevremeno za Reviju Kolubara pisao o vezama Zorana Đinđića, jednog od lidera koalicije “Zajedno”sa Valjevom, pa ponešto i o ovim dešavanjima: “Posle izborne krađe pokrenuti su masovni protesti i Zoran Đinđić govori okupljenim građanima u Valjevu. Drži vatrene govore, lišene epike i lirike, ali sa neizbežnim metaforama koje su ga činile osobenim govornikom u Srbiji.”

Vuk Drašković, drugi lider ove koalicije, napisao je ovih dana da su to bili “88 dana i noći u kojima je Srbija tražila sebe”.

Šta je iz svega nastalo i ostalo, znamo dosta dobro.

NAZAD NA VRH