NAZAD NA PRVU STRANU

Kafana „Šofer bar“

Šofer bar 1979. godine
Šofer bar 1979. godine(foto: Preuzeto sa portala ugradu.info)

Naslovna fotografija preuzeta sa http://www.ugradu.info/index.php/valjevo-vesti/9425-stare-kafane-foto-galerija

Ova kafana, na uglu Vuka Karadžića i Železničke ulice, podignuta je u prvoj deceniji XX veka odmah do Železničke stanice i pruge uzanog koloseka, na placu gde se nalazilo gradsko smetlište. U početku posluje pod nazivom „Železnička kasina“, da bi se posle II svetskog rata zvala „Kolubara“. Bila je to spratna zgrada, sa kafanskom salom u koju se ulazilo na samom ćošku Vuka Karadžića i Železničke ulice, a na spratu su imale sobe, za prenoćišta. Od samog početka radi dobro, jer je uvek imala gostiju koji su čekali polazak ili dolazak voza i skraćivali vreme u kafani. Kuhinja je ovde bila jeftinija nego u drugim kafanama. Stalni gosti u valjevski fijakeristi, kočijaši i rabadžije, koji su ovde sačekivali svoj posao, ili navraćali da ručaju do se utovari ili istovari roba. Od samog početka bila je pod budnim okom policije, jer se znalo da ovde zalaze svi oni koji su se ogrešili o zakon ili žele da saznaju nešto što je zabranjeno. (...)

U posleratnom periodu stalni gosti su i dalje fijakeristi, kočijaši i rabadžije, sve do 1964, kada je ukinuta železnička pruga uzanog koloseka.

Šezdesetih godina, kada se u Valjevu počeo razvijati kamionski saobraćaj, ovde je taksi-stanica valjevskih autoprevoznika, a Udružennje vozača i mehaničara otkupljuje kafanske prostorije od Opštine, vrši renoviranje i proširenje na južnoj strani, gde se nalazila trgovačka radnja. Dobijene su velika i manja sala za uže svečanosti. Otvara se novi ulaz, a ulaz na ćošku zaziđuje, podrumske prostorije se pretvaraju u bar intimne sedeljke. Umnogome se izmenio i poboljšao unutrašnji izgled kafane i gosti se osećaju prijatno. Uz sve ove promene došlo je i novo ime „Šofer bar“.

U kafani je, nešto pre renoviranja, jedno kraće vreme bila i autobuska stanica, koja je odavde premeštena na Zelenu pijacu u Čika Ljubinoj ulici.

Na mestu ove kafane danas je kineska prodavnica.

Iz knjige „Valjevske kafane“, Dragutina M. Bajića, objavljene 1995. godine

NAZAD NA VRH