NAZAD NA PRVU STRANU

O Spomeniku i Valjevu

(foto: Dragiša Medenica)

Pregledajući ono što smo objavili u protekloj godini i malo pre toga, motiv koji se najčešće ponavlja je -spomenik Stevanu Filipoviću na Vidraku.

(Foto: Dušan Perić)

Više učesnika Kolubarinog upitnika nam je slalo fotografije baš ovog spomenika ili ga pominjalo u odgovorima na pitanja. Tako je Dušan Perić napisao: "Spomenik Borcima revolucije za mene je simbol Valjeva na koji se odlično nadovezuju zelena pluća grada ili obrnuto ako Vam je lakše da započnete šetnju blažim usponom." Seka Maksimović je rekla da je "...spomenik Stevanu Filipovića metafora za lične i društvene slobode... I jedan od retkih spomenika Vojina Bakića koji nije oštećen, urušen ili završio u topionici. Srbija treba da je ponosna što ima ovakav grad i ovakve gradjane."

Open Minded Fest

Open Minded Fest

Kod spomenika je u junu održan prvi Open Minded festival (mi smo organizatorima pružili priliku da iznesu svoje utiske), koji je izazvao mnogo polemika u gradu: uživanje učesnicima i posetiocima, ali i kritike građana i medija, prvenstveno zbog buke, ali i mesta na kome je on organizovan. Da li će, u kojoj formi i gde festival biti organizovan 2017. godine, ostaje da se vidi, posebno u svetlu trenutno redukovanog noćnog života nakon noćnog nasilja na ulicama.

Stevan F. u Ciglani

Stevan F. u Ciglani

Spomenik Stevanu Filipoviću bio je inspiracija izložbe organizovane u novembru 2015. godine u beogradskoj galeriji Ciglana, a kao rezultat rada u okviru umetničke kolonije održane u Bujačiću u leto pre toga. O delima sa ove izložbe pisali smo u tekstu Interpretacija herojske smrti.

(Foto: Seka Maksimović)

Često se čuje da je Valjevo grad spomenika. Sa spomenikom Stevanu Filipoviću grad je čvrsto vezan već više od pet decenija. Nije ni čudo da se ponekad samo kaže – Spomenik, i zna se na koji se misli.

(Foto: Sandra Sofronić)

NAZAD NA VRH