NAZAD NA PRVU STRANU

Budućnost Doma vojske?

Već godinama u Valjevu traje debata šta bi trebalo uraditi sa zgradom Doma vojske, jedne od najlepših građevina koje imamo, a koja se dugo ne koristi. Poslednji put bilo je u žiži javnosti u aprilu 2015. godine, kad je Grad rešio da je proda. Kako se kupac nije našao (mnogi su rekli: srećom), prethodno stanje se nastavilo.

Sa željom da se barem javna debata i iznošenje ideja nastavi, tokom 2016. pitali smo učesnike Kolubarinog upitnika šta bi Dom vojske trebalo da postane. Prenosimo neke od odgovora.

Sandra Sofronić

Mesto koje živi, pulsira, mesto koje je otvoreno.

(Foto: Sandra Sofronić)

Violeta Milošević

Ukoliko se u Valjevu ne bude gradila nova zgrada za biblioteku, na mestu gde je urbanističkim planom i predviđeno, nekadašnji Dom vojske treba rekonstruiksati i pretvoriti u Gradsku biblioteku. Valjevo ima Biblioteku, koja je jedna od najstarijih ustanova kulture u Srbiji, ali ova ustanova do danas nije dobila zgradu kakvu zaslužuje po zakonskim i svim drugim kriterijumima.

Đurđa Damnjanović

Hram kulture. Žao mi je što na tom mestu nije nastalo pozorište, koje Valjevu nedostaje, kako se u čaršiji šuškalo. U ovim okolnostima biblioteka je pravi izbor.

Dušan Perić

Nezahvalno pitanje da bismo iznosili spisak lepih želja bez ozbiljnih analiza i argumenata. Ako već mogu da maštam, Dom vojske vidim kao multifunkcionalni prostor 21. veka na usluzi velikom broju građana Valjeva i organizacijama i firmama koje ovde stvaraju i privređuju. Od “coworking” prostora za mlade preduzetnike, medija centra, sale za edukacije do male otvorene i zatvorene scene za kulturne zadržaje i predivne letnje bašte za druženje i rađanje novih ideja. Tužno je da grad poput Valjeva nema ozbiljnu salu za sastanke i edukacije ili malu scenu na otvorenom za muzičke i pozorišne programe.

CC

Mateja Manojlović

Mulitifunkcionalni naučno–edukativno–kulturni centar, mesto za dalji razvoj na ovim poljima. Izložbeni prostor, naučna biblioteka, mesto za održavanje naučnih tribina, koncerata... Hajde da time istoriji pokažemo da su grubost, nasilje i rat prevaziđeni i da su u 21. preovladavajuće tekovine na sofisticiranijem nivou.

Seka Maksimović

Šta god… Samo da ne stoji prazno i neiskorišćeno… Možda bi trebalo okupiti eksperte iz različitih oblasti – kulture i umetnosti, ekonomije, arhitekture, zainteresovane gradjane. Proceniti koji su sadržaji najpotrebniji zajednici, ko su mogući konzumenti, koji su mogući izvori finansiranja rekonstrukcije, mogućnost pokrivanja troškova itd. To je odluka koja se ne donosi na brzinu. To je vredna zgrada i zaslužuje ozbiljnu analizu a kasnije, ozbiljnu posvećenost sadržajima.

Filip Stanković

Bilo šta što bi ovaj atraktivan prostor stavilo na vrh lestvice kulturnih dešavanja, mesto koje bi objedinilo aktuelnosti iz oblasti filma, muzike i knjige, neka vrsta bioskopske, koncertne sale i čitališta u jednom.

Marija Tešanović

Dom umetnosti. Inovativan i dinamičan kulturni prostor koji postavlja nove standarde savremene umetnosti u Srbiji.

Podsećamo i na neka od ranije iznetih mišljenja u Reviji Kolubara o očuvanju zgrade i kreiranju novih sadržaja u Domu vojske:

Mišljenje o inicijativi za prenamenu objekta Doma vojske Srbije u Biblioteku

Sačuvati ambijentalnu celinu

Biblioteka nam je najpreča

NAZAD NA VRH